"Nerudný důchodce" je pouhý mýtus, tvrdí vědci

"Nerudný důchodce" je pouhý mýtus, tvrdí vědci

V rozporu s široce rozšířenou představou o nerudných důchodcích jsou lidé s přibývajícím věkem šťastnější. Potvrdil to nový výzkum. Ačkoliv fyzická kvalita života po středním věku klesá, duševní pocit spokojenosti vzrůstá.

Průzkum zahrnující více než 10 000 lidí ve Velké Británii a USA dále podporuje dřívější domněnku, že štěstí během života opisuje křivku ve tvaru U, která je na nejnižším bodě kolem pětačtyřiceti let.

Badatelé z University of Warwick analyzovali životní styl a psychické i tělesné zdraví účastníků průzkumu. Kvalitu života pak hodnotili podle osmi faktorů zahrnujících pocit obecně dobrého zdraví, bolest, společenské fungování a duševní zdraví. Zjistili, že s přibývajícím věkem lidé uvádějí zvyšující se kvalitu života, i když pociťují pokles fyzických schopností. Na pocit životní pohody neměla výrazný vliv ani obezita.

Dr. Saverio Stenges, který britský výzkum vedl, reportérům listu Telegraph řekl: "Je očividné, že fyzická kvalita života při stárnutí klesá. Co je ale zajímavé, je to, že duševní pohoda neklesá - ta stoupá. Máme pocit, že by to mohlo být díky vyšší přizpůsobivosti. I dřívější výsledky ukazují, že starší lidé mají vnitřní mechanismy, které jim pomáhají vyrovnávat se s těžkostmi či negativními okolnostmi lépe, než lidé mladší.

Je ale také možné, že je to díky menším očekáváním od života. Starší lidé se tolik nehoní ani v profesní, ani v osobní oblasti."

Studie také zjistila, že lidé, kteří spí šest až osm hodin denně, jsou v lepší tělesné i duševní pohodě než ti, kteří v průměru spí méně než šest či více než osm hodin denně.

ČTĚTE TAKÉ:
Necvičíš? Neudržíš! Inkontinence v běžném životě

ČTĚTE TAKÉ:
Na péči o stárnoucí rodiče se dobře připravte předem

Doporučujeme

Články odjinud