Neslazené nápoje způsobují zubní kaz stejně jako ty s cukrem | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Neslazené nápoje způsobují zubní kaz stejně jako ty s cukrem

Pokud si myslíte, že když vyměníte slazené nápoje za uměle doslazované, děláte dobře svým zubům, jste na omylu. Vědci zjistili, že umělá sladidla nejen že škodí oběhové soustavě, ale narušují sklovinu a způsobují zubní kaz.

Cukr podporuje rozvoj bakteriálního plaku. Ten pak naruší sklovinu, poškodí zubovinu a způsobí zubní kaz. Pokud tedy chcete vzniku zubního kazu předejít, je vhodné snížit konzumaci sladkého, včetně slazených nápojů. Mnozí lidé se domnívají, že když nahradí cukrem slazené nápoje tekutinami s náhradními sladidly, budou mít zuby zdravější. Opak je ale pravdou.

Mnoho lidí netuší, že omezením příjmu cukru se výrazně sníží riziko rozvoje zubního kazu. Ale směs kyselých látek v některých nápojích a jídlech může způsobit podobné poškození a erozi zubu. K té dochází, když kyselé látky naruší sklovinu na povrchu. V rané fázi eroze dojde ke ztenčení vrstev zubní skloviny. Když tento jev pokračuje dále, může odhalit až zubovinu,“ vysvětluje profesor Eric Reynolds z University of Melbourne.

V experimentálním výzkumu prokázal, že většina limonád narušuje sklovinu o třicet až padesát procent. Poškození zubů vyvolávají jak slazené limonády, tak ty bez cukru a dokonce i některé ochucené minerální vody s nízkým pH.

Pijte pokud možno především čistou vodu a omezte limonády a sportovní nápoje na minimum. Po jídle a konzumaci kyselých potravin si vypláchněte ústa čistou vodou a počkejte hodinu, pak si vyčistěte zuby. Kyselé potraviny změkčí sklovinu a její čištění ji ještě více narušuje. Pravidelně dvakrát do roka navštivte zubaře,“ radí profesor Reynolds.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud