Nestárnoucí klasika: Jak na skvělé vepřo knedlo zelo, vývar i štrúdl

Nestárnoucí klasika: Jak na skvělé vepřo knedlo zelo, vývar i štrúdl

Zvyk zasednout k nedělnímu obědu se k naší škodě poněkud vytrácí. Jelikož ale patří k nejhezčím rodinným i společenským zvyklostem, proč ho neoživit? Trojice klasických českých receptů už čeká!

Hovězí polévka s nudlemi a játrovými knedlíčky

Na 4-6 porcí, příprava: 3 1/2 hodiny

750 g hovězího žebra, 40 g hovězích jater, 40 g žampionů nebo hříbků, kořenová zelenina (50 g mrkve, 60 g petržele, 30 g celeru) + na vložení do polévky, 20 g másla, 40 g cibule, celý černý pepř, vařené nudle a hladkolistá petrželka k podávání, sůl. Na játrové knedlíčky: 100 g hovězích nebo telecích jater, 20 g cibule najemno pokrájené, 40 g sádla, 1 vejce, 1 stroužek česneku - rozetřený, 2 housky pokrájené na kostičky, 125 ml mléka, strouhanka, petrželka, pepř a sůl na dochucení

Maso vložte do 2 l studené vody a zvolna přiveďte k varu. Stáhněte oheň a nechte probublávat asi 2 hodiny. Pak přidejte játra, koření, houby a očištěnou kořenovou zeleninu. Znovu přiveďte k varu, stáhněte oheň a mírným varem nechte táhnout ještě 30 minut až hodinu. Čím pomaleji vaříte, tím čistší bude vývar. Vývar sceďte, nechte vychladnout a odstraňte tuk usazený na povrchu.

Játra na knedlíčky pomelte. Cibulku osmažte na sádle, nechte vychladnout a pak utřete s vejcem, přidejte játra, sůl, majoránku, česnek, v mléce namočené, vymačkané pečivo, petrželku osolte a opepřete. Promíchejte, případně dohustěte strouhankou. Tvořte knedlíčky, vařte je asi 5 minut ve vroucí osolené vodě a pak je vložte do polévky spolu s vařenými nudlemi a na másle osmaženou pokrájenou kořenovou zeleninou. Ozdobte petrželkou.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Vepřová pečeně se zelím a houskovým knedlíkem

Na 4-6 porcí , příprava: 2 1/2 hodiny

800 g vepřové pečeně, 50 g sádla, sůl a kmín na dochucení, vývar na podlévání. Na dušené zelí: 400 g kysaného zelí (postup na domácí kysané zelí najdete na straně 65), 50 g sádla, 1 šalotka, 1 lžíce cukru, 1 větší syrová brambora, najemno nastrouhaná na houskové knedlíky, 400 g hrubé mouky, sůl, 3-4 housky, 20 g másla, 2 žloutky, 250 ml mléka nebo 250 ml sodovky

Maso vykostěte, osolte, posypte kmínem a spolu s kostmi vložte do pekáče vymaštěného sádlem. Pečte za častého podlévání vývarem v troubě předehřáté na 180 °C hodinu a půl až dvě. Na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte slité zelí, poprašte cukrem, přilijte vodu, aby bylo zelí pod hladinou, a vařte asi 15 minut. Zahustěte nastrouhanou bramborou a ještě asi 10 minut vařte.

Housky pokrájejte na kostičky a osmažte je na másle. Do osolené mouky vlijte žloutky rozmíchané v mléce či sodovce a vypracujte hladké těsto. Zapracujte pečivo a rukama namočenýma ve studené vodě utvořte dvě šišky. Vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut, v polovině varu otočte. Ještě horké pokrájejte na plátky.

Pokračování 3 / 3

Jablečný štrúdl

Na 2 štrúdly, příprava: 40 minut

1 balení listového těsta, strouhanka nebo strouhaný perník na posypání, 750 g jablek, cukr a skořice, 1 vejce - prošlehané

Listové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na moukou posypané pracovní ploše do tvaru oválu. Posypte jej strouhankou nebo perníkem a poklaďte na kousky pokrájenými jablky.Oslaďte a ochuťte skořicí, stočte, na plechu pokrytém pečicím papírem, potřete vejcem a v troubě předehřáté na 180 °C pečte dozlatova.

Doporučujeme

Články odjinud