Už jste někdy vyzkoušeli čabajkovou nebo tvarůžkovou zmrzlinu? A na jaké bláznivé chutě můžete u nás, ale i ve světě narazit? Máme pro vás přehled těch nejzajímavějších zmrzlin a jako bonus přinášíme recept na domácí sýrovou zmrzlinu. Popusťte uzdu svým chuťovým buňkám a inspirujte se také našimi tipy na české zmrzlinárny, které musíte navštívit.
Sníh jako první zmrzlina
Přesný původ zmrzliny není znám a variant prvních náhražek zmrzliny je mnoho. V roce 400 př. n. l. si například Peršané polévali sníh ovocnými šťávami. Obdobně si ledovou pochoutku vyráběli také Egypťané nebo obyvatelé Mongolska. Arabové o několik stovek let později přišli s nápadem použít jako základní surovinu mléko a cukr. Díky tomu zmrzlina dostala nový rozměr. Od 10. století se do receptů přidával také jogurt, ovoce, ořechy nebo kousky ovoce.
V Evropě se zmrzlina objevila poprvé v Itálii, a to zásluhou cestovatele Marca Pola. Do ostatních evropských zemí se rozšířila až o 300 let později. Velký zmrzlinový boom začal až ve 20. století. Vznikají nejrůznější druhy, příchutě a barvy zmrzlin. Některé z nich jsou k neuvěření a jiné zase k nezaplacení.
Zmrzlina tohoto století
Zmrzlinový průmysl je velkým byznysem především v horkých letních měsících. Často zmrzlináři zkoušejí nové příchutě a druhy přes chladnější období, aby na hlavní sezonu byli připravení.
Věděli jste, že než sníte jeden kopeček zmrzliny, musíte jej 50× olíznout?
Vybírat můžete z nespočtu kopečkových, točených a balených zmrzlin. Milovníci ovocných a hutných zmrzlin si pochutnají na sorbetech. Inovátoři pak na kuličkové (malé ledové kuličky jsou mražené při teplotě –197 °C, obsahují minimum vody, mají výraznou chuť) nebo rolované zmrzlině (vyrábí se na speciální mrazicí desce, je pevnější, chuťově výraznější a bez zbytečného vzduchu).
Netradiční příchutě zmrzlin ve světě
Nikoho nepřekvapí, že nejoblíbenější a nejžádanější příchutí zmrzliny je vanilková. Občas se ale v nabídce zmrzlinářů objeví také netradiční chutě, které milovníky zmrzliny uchvátí, nebo naopak vystraší.
O jaké druhy se jedná?
- slaná lékořice (Švédsko)
- cheeseburger, sýr s kukuřicí, sardinková s brandy (Venezuela)
- humr, křen, rajčatová (USA)
- avokádo s tequilou (Mexiko)
- wasabi, sépiový inkoust, kraví jazyk, hadí jed (Japonsko)
- krokodýlí vajíčka (Filipíny)
- foie gras (husí játra), hořčicová (Francie)
- medúza – po olíznutí díky luminiscenčnímu proteinu, který medúzy mají, se zmrzlina modrozeleně rozzáří (Anglie)
- vanilková se šupinkami 24karátového zlata (Aljaška)
- příchuť tradičního pokrmu Akutaq – rozšlehaný sobí nebo tulení tuk se sněhem, lesní plody, brusinky, borůvky a někdy i losí maso (Eskymáci na Aljašce nebo na severu Kanady)
- chuť národního jídla haggis – ovčí žaludek plněný zbytkem ovčích vnitřností, vločkami a zeleninou (Skotsko)
Marta Pušová
19. června 2025
Po celém světě se stále zkoušejí další nové a neobvyklé příchutě, například:
- z aktivního uhlí – zmrzlina pak má černou barvu
- s cikádami
- chobotnicová
- pivní
- bramborové chipsy
- vajíčková
- žraločí
- koňské maso
- kaktusová
- z mateřského mléka
- viagrová
- houbová
Kam na netradiční zmrzlinu v ČR?
I v České republice se můžete vydat vyzkoušet netradiční a bláznivé druhy zmrzlin.
- Pražská zmrzlinárna Angelato má po Praze několik poboček. Jejich zmrzliny jsou vyráběné pouze z těch nejkvalitnějších surovin ve spolupráci s lokálními zemědělci, odráží se v nich sezonnost a netradičnost. V nabídce mají například příchutě parmazán a vlašské ořechy, sorbet z Ryzlinku vlašského, maková, slaný karamel, jasmínová rýže, jogurt s medvědím česnekem, okurková, olivový olej s bazalkou nebo krupicová kaše.
- Také zmrzlinárna Ralsko – Mimoň láká nadšence zmrzliny na netradiční chutě. V nabídce má více než 70 druhů zmrzlin. Najdete zde tradiční chutě jako vanilkovou, čokoládovou, jahodovou, kokosovou nebo pistáciovou. Z těch netradičních příchutí jsou nejzajímavější třeba čabajka, štrúdl, kopr, tvarůžky, chleba, česnek, farmářský sýr, rozmarýn nebo kakao s chilli.
- Kozí farma Vizovice prodává zmrzlinu, jejíž základ tvoří kozí mléko. Tato zmrzlina je už sama o sobě netradiční. Když se k ní přidá ještě neobvyklá příchuť, je to velký tahák pro mnoho lidí. V nabídce je 6–10 stálých druhů a několik extra příchutí. Vyzkoušet můžete např. žvýkačkovou, švestkovou se slivovicí, ze syrovátky nebo třešňovou.
- Vyhlášená zmrzlinárna je také v Táboře – Moccafé Tábor. Majitel se pyšní praxí v Itálii a studiem na zmrzlinové univerzitě v Bologni. Neustále zkouší nové příchutě a z těch tradičních dělá neobvyklý zážitek. Nabídka zmrzlin se liší. Můžete narazit na chřestovou s grepem a praženými mandlemi, bezový květ, kopřivu s mátou a citrusy, jahodu s proseccem, vanilkový rohlíček nebo tvaroh a fíky.
Netradiční gorgonzolová zmrzlina podle Gordona Ramsaye
Receptů je mnoho a vždy záleží na vaší fantazii, chutích a zkušenostech. Lahodné kombinace surovin, které vám fungují třeba v dortech nebo jiných receptech, lze přenést také do zmrzliny. Popusťte uzdu fantazii a udělejte si netradiční a bláznivou zmrzlinu u vás doma. Zkusit můžete například gorgonzolovou od Gordona Ramsaye.
Ingredience:
500 ml smetany
4 žloutky
12 g cukru krystal
100–120 g jemně nastrouhané gorgonzoly
vlašské ořechy
Postup:
Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Smetanu zahřejte, ale neuveďte ji do varu. Do horké smetany vmíchejte metličkou směs žloutků a cukru. Vznikne hustší krém, který vám bude zůstávat na metličce. Do této směsi vmíchejte gorgonzolu podle chuti a nechte zmrazit. Na dochucení používejte jako posýpku drcené vlašské ořechy.
Kristýna Kalinová
20. června 2013