Carpaccio z hub
Suroviny
hřiby (smrkové)
citronová šťáva
extra virgin olivový olej
sůl
pepř (čerstvě namletý)
parmazán
hladkolistá petržel
Postup
Pevný čerstvý hřib smrkový očistíme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Rozložíme je v jedné vrstvě na mělký talíř a pokapeme citronem. Necháme pár minut odležet, díky kyselé šťávě houba trochu změkne. Poté zakapeme dobrým olivovým olejem, dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Navrch nastrouháme škrabkou hoblinky parmazánu a dozdobíme hladkolistou petrželí. Počítáme asi jeden středně velký hřib na osobu a porci. Pokud máme bio citron, můžeme na hřiby nastrouhat i trochu citronové kůry.
Jak na rychlou houbovou omáčku? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Houbová pomazánka se základem ze škvarků
Suroviny
1 vejce
125 g vepřových škvarků
1 cibuli
2 stroužky česneku
80 g naložených sladkokyselých hříbků
40 g másla (změklého)
1 lžička hořčice
1 lžička kečupu
sůl a čerstvě namletý pepř
krajíce chleba k podávání
Postup
Vejce uvaříme ve vodě natvrdo, od bodu varu to trvá osm minut. Pak ho zchladíme studenou vodou a oloupeme. Mezitím umeleme najemno škvarky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hříbky pokrájíme na menší kousky. Vejce nakrájíme na kostičky a promícháme se škvarky, cibulí, česnekem, houbami, máslem, hořčicí a kečupem. Dochutíme solí a pepřem a natřeme na chléb.
Marta Pušová
25. září 2022
Pokračování 3 / 5
Krůtí sekaná s houbami
Suroviny
300 g mletého krůtího masa
100 g čerstvých hřibů
1 rohlík
50 ml mléka
1 vejce
1 jarní cibulka
50 g anglické slaniny
1 stroužek česneku
150 g tvrdého sýra
1 lžička majoránky
olej
máslo
sůl
pepř
Postup
Rohlík nakrájíme na malé kostičky, zalijeme mlékem a po pěti minutách mléko vymačkáme. Na pánvi rozehřejeme malé množství oleje a necháme v něm rozpustit kousek másla. Na másle orestujeme houby nakrájené na malé kousky asi 10–15 minut, až se z nich vydusí všechna voda. Houby necháme vychladnout a na stejné pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a bílou část jarní cibulky.
V míse smícháme rohlíky, houby, slaninu s cibulkou, vejce, zelenou část cibulky, prolisovaný česnek, majoránku, trochu soli a pepře. Vytvarujeme bochník sekané, který vložíme do pekáčku vymazaného máslem nebo použijeme formu na buchtu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45–50 minut. 20 minut před koncem pečení se může krůtí sekaná s houbami posypat nastrouhaným sýrem, který na ní zezlátne.
Marta Pušová
23. září 2022
Pokračování 4 / 5
Houbový závin
Suroviny
300 g čerstvých hříbků
1 lžička tuku
50 g anglické slaniny
1 cibule
1 lžička kmínu
pepř mletý
sůl
2 vejce
petrželka
1 balení listového těsta
Postup
Očištěné houby nakrájíme na menší kousky. Na tuku zpěníme nakrájenou anglickou slaninu a nakrájenou cibuli. Přidáme hřiby, kmín, pepř a sůl a dusíme doměkka. Nakonec přidáme vejce a podle chuti dokořeníme. Balíček listového těsta tence vyválíme, pokryjeme houbovou směsí, posypeme nakrájenou petrželkou a stočíme do závinu. Dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme trochou kmínu a pečeme v předehřáté troubě.
Marta Pušová
18. září 2023
Pokračování 5 / 5
Zapečené houby s hermelínem
Suroviny
600 g hřibů – kloboučků
2 ks hermelínu
1 větší cibule
5 stroužků česneku
mletý pepř
vegeta
3 vejce
0,5 lžičky koření adžika
olej
Postup
Na olej dáme pokrájenou cibulku a necháme ji smažit dozlatova. Pak přidáme na kostky nakrájené hlavičky hub, vegetu a rozetřený česnek, pepř, adžiku a za stálého míchání necháme dusit bez přidání vody asi 10–15 minut. Odstavíme z plotny a přidáme, pokud to půjde, na kostičky nakrájený hermelín. Pokud nepůjde, vidličkou ho rozmačkáme. Pořádně promícháme, sýr se začne rozpouštět, rozkvedláme vejce a přidáme do hub. Řádně promícháme a dáme do trouby zapéct na 200 °C na 20 minut nebo až se udělá kůrčička, záleží na troubě.