Opomíjený tuřín: Ochutnejte ho v receptech s parmazánem, po indicku i v dumlíkačce | Foto: iStock

Foto: iStock

Opomíjený tuřín: Ochutnejte ho v receptech s parmazánem, po indicku i v dumlíkačce

Tuřín je dost často opomíjená zelenina, a to i přesto, že je chutná a zdravá. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku, proto je nejvyšší čas zařadit jej do jídelníčku. V jakých jídlech vám bude tuřín nejvíc chutnat?

Tuřínový salát

Suroviny

1 kg tuřínu
1 sklenice sterilované zeleniny dle chuti
2 vařená vejce
150 g salámu gothaj – kvalitního
1 ks cibule jemně pokrájené
sůl
pepř mletý
200 g majonézy dle chuti
3 lžíce hořčice plnotučné dle chuti

Postup

Tuřín oloupeme a pokrájíme ho na zhruba stejně velké kostičky, které uvaříme doměkka (na skus) v osolené vodě s trochou citronové šťávy nebo octa (místo toho můžeme použít i část nálevu ze sterilované zeleniny). Tuřín poté scedíme, na sítku necháme zchladnout a dáme do mísy, kam přidáme i pokrájenou scezenou sterilovanou zeleninu (cca 170 gramů), cibuli, vejce, salám, majolku a hořčici. Vše opepříme, mírně osolíme a dobře promícháme. Dáme do chladna proležet alespoň na dvě hodiny.

Pokud chceme salát bezmasý, nebudeme přidávat uzeninu. Pokud chceme salát zlehčit, můžeme místo majolky vmíchat do salátu zakysanou smetanu nebo obojí zkombinovat. Salát podáváme jako přílohu ke smaženým nebo pečeným masům: řízky, sekaná, karbanátky, ale je dobrý i samotný nebo s čerstvým pečivem.

Jak na vlašský salát? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Polévka dumlíkačka

Suroviny

250 g strouhaného tuřínu
100 g sladké smetany
50 g strouhaného sýru
50 g krupice
1 l hovězího vývaru
1 ks vejce
pepř
sůl

Postup

Tuřín oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, vaříme ve vývaru 15 minut. Na pánvi opražíme krupici, rozklepneme vejce a promícháme, lžící tvoříme noky, které zavaříme do polévky. Hotovou polévku zjemníme smetanou, osolíme, opepříme. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Pokračování 3 / 5

Tuřín po indicku

Suroviny

tuřín
umeocet
zlatá řepa
cukety
jarní cibule
zelená listová čekanka
čočka
mandle
celozrnná červená rýže
olej
pískavice – řecké seno
pálivé kari
koření garam masala
kmín
hořčičné semínko
česnek

Postup

Uvařte čočku a rýži zvlášť, protože mají odlišnou dobu vaření. Po uvaření dejte stranou. Mezitím dejte na pánev olej, rozpalte ho a přidejte na malé kostičky nakrájený tuřín a řepu, podle chuti trochu mandlí. Přidejte kmín, pískavici vcelku, hořčičné semínko, nastrouhaný čerstvý zázvor, cibulku a orestujte.

Podlijte trochu vodou, osolte, přidejte umeocet a duste několik minut. Poté přidejte nasekanou čekanku, poprašte kořením garam masala a duste do změknutí. Nerozvařte tuřín ani řepu, zelenina má být měkká, ale křupavější. Nakonec vmíchejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte v jídle prohřát. Ve finále rozpusťte škrob ve vodě, přidejte do pánve k zelenině a povařte do zhoustnutí.

Pokračování 4 / 5

Tuřínové hranolky

Suroviny

1/2 většího tuřínu
cca 1 lžíce oleje
oblíbené bylinkové koření
špetka sušeného česneku
sůl

Postup

Tuřín oloupeme, nakrájíme na centimetrové plátky a ty ještě na hranolky, delší překrojíme. Vhodíme je do vroucí osolené vody a vaříme cca 5 minut.

Poté je scedíme, zalijeme olejem, posypeme kořením, prohodíme, aby se rovnoměrně obalily a rozložíme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 230 °C dozlatova.

Pokračování 5 / 5

Pečený tuřín s parmazánem

Suroviny

750 g tuřínu – oloupaný, nakrájený na měsíčky
olivový olej 2 PL
parmazán 50 g strouhaný
rozmarýn 1 PL čerstvé lístky
sůl mořská
pepř čerstvě mletý
máslo 1 PL
česnek 2 stroužky

Postup

Předehřejte troubu na 220 °C. Dejte do zapékací nádoby tuřín, olej, 40 g parmazánu a rozmarýn. Osolte, opepřete, promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy.

Posypte zbylým parmazánem, poklaďte máslem a česnekem. Pečte v troubě 30–35 minut do zlatohněda a dokřupava. Během pečení jednou obraťte.

Doporučujeme

Články odjinud