Neumyté vozy v horkém počasí představují líheň nebezpečných mikroorganismů

Neumyté vozy v horkém počasí představují líheň nebezpečných mikroorganismů

Motoristé v horkých letních měsících den co den ohrožují svůj život, pokud sedají za volant vozu, jehož interiér není pečlivě umytý.

Interiér znečištěného vozu totiž představuje dokonalou laboratorní misku, v níž se množí nebezpečné mikroorganismy jako Bacillus cereus či Staphylococcus. A palubní deska si pak nezadá se záchodovým prkýnkem. Jíst potraviny uložené v interiéru auta, může být hazard se zdravím.

Zmíněné bakterie vyvolávají záněty plic, kůže, zvracení a nevolnost, pokud jsou vdechnuty či pozřeny. Nebezpečná je tak především konzumace potravin v letních měsících ve znečištěném autě, či konzumace potravin, které v tomto autě nějaký čas ležely.

Bakterie na palubní desce, volantu a madlech dveří objevili mikrobiologové z Birminghamu, podle nichž koncentrace těchto prokaryotických organismů nebyly nijak nízké a oslabeným jedincům mohou způsobit vážné zdravotní potíže.

Bacillus cereus je bakterie půd, která se šíří vzduchem a po kontaminaci potravin do nich produkuje toxiny, jež mohou způsobit vážnější zvracení a nevolnost.

Staphylococcus byl prokázán na madlech dveří, volantu i pod sedadly. Při kontaminaci potravy po jejím pozření dochází k prudkým křečím zažívacího traktu, zvracení a průjmům. Velmi dobře se stafylokokům daří v potravinách bohatých na bílkoviny.

„Ačkoli většina kmenů bakterií z aut je neškodná, mnohé mohou způsobit velmi nepříjemné choroby. Lidé by asi těžko pozřeli potraviny ze záchodového prkénka, ale taková pravidelně nemytá palubní deska je úplně stejně nebezpečná,“ tvrdí doktor Anthony Hilton z Aston University v Birminghamu.

ČTĚTE TAKÉ:
Seznamka pro sex na jednu noc slaví desátý rozvod!

Doporučujeme

Články odjinud