Nepřejídáte se, ale přesto máte každý měsíc na své domácí váze o půl kila až kilo víc? Může za to konzumace některých na první pohled zcela neškodných potravin – a také životní styl. Čemu se vyhnout, pokud nechceme být obézní?
Nekvalitní jídlo
Potraviny, které se u nás prodávají, někteří odborníci nazývají odpadem. „Kvalita potravin v naší zemi je oproti jiným evropským státům špatná, lidé proto sáhnou po levnějších variantách s přidaným cukrem, plných konzervovaných solí a nasyceného tuku,“ říká výživový poradce Jan Caha. Tak se jim raději vyhněte.
Laura Poláková
7. června 2018
Pokračování 2 / 12
Neustálé diety
Tento fakt potvrzují také vědci z Kalifornské univerzity. V jejich zprávě stojí: Po dietě přiberete a kromě toho si můžete vážně poškodit zdraví. Vyšli přitom ze zkušenosti 19 tisíc lidí, které sledovali v průběhu čtyř let. Poté vytvořili vlastní analýzu, ze které vyplynulo, že většina lidí přibere vše, co shodila, a někteří ještě nějaká kila navíc. „Po letech nepřirozených stravovacích restrikcí je stále obtížnější udržet si optimální hmotnost,“ upozorňuje Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.
Pokračování 3 / 12
Mnoho soli
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je doporučená denní dávka 3–5 gramů. U nás ji překračujeme až třikrát. Při hubnutí se vysokému množství soli vyhýbejte, sůl totiž zvyšuje chuť k jídlu a zadržuje vodu v těle. Proto raději omezte solení.
Marta Pušová
30. března 2019
Pokračování 4 / 12
Tmavé pečivo
Ze všech stran slyšíte, jak se po bílém pečivu tloustne, tak jste ho vyměnila za tmavé, ale žádnou změnu nepozorujete! Není divu. Tmavý chleba je totiž u nás většinou zpracováván úplně stejně jako ten bílý – jenom se těsto přibarví barvivem či semínky. Reakce organismu je proto úplně shodná.
Pokračování 5 / 12
Spokojené manželství
Podle odborníků po prvním roce společného soužití s partnerem ženy přiberou v průměru dvě až tři kila. Obvykle se totiž přizpůsobí chutím svého protějšku a většinou u nich tedy vzroste podíl tuku a cukru ve stravě. Navíc se některé začnou i méně hýbat. Co je lepší, hezký vztah, nebo štíhlá linie? Můžete mít obojí, ale musíte si dávat pozor, abyste se v jídle a pohybu nepřizpůsobila partnerovi.
Pokračování 6 / 12
Stres
V období stresu se vyplavuje do krve ve zvýšeném množství hormon kortizol. „Jeho úkolem je připravit pro tělo dostatečné zásoby energie, a tak ve zvýšeném množství podporuje ukládání tuku především v oblasti břicha,“ vysvětluje Margit Slimáková.
Aneta Pařízková
21. dubna 2018
Pokračování 7 / 12
Umělá sladidla
Kávu nesladíte a mlsáte jen sladkosti bez cukru. Přesto tloustnete. „Ve sto gramech takové dobroty je obsaženo pětadevadesát procent fruktózy. Sladkosti bez cukru jsou téměř stejně kalorické jako ty s cukrem,“ říká výživový poradce Jan Caha.
Pokračování 8 / 12
Sladké vody a džusy
Přestože některé z nás cvičí a hlídají si svou stravu, zapomínají na sladké vody. „Pokud pijete džusy, sladké kolové nápoje, pak tělo každý den zásobujete velkými dávkami cukru, který se okamžitě uloží do tukových zásob,“ vysvětluje Jan Caha.
Radka Wallerová
7. dubna 2018
Pokračování 9 / 12
Vliv počasí a ročního období
V zimě máme obvykle chuť na tučnější stravu. Může za to hormon melatonin, jehož produkce se v zimě zvyšuje. Zatímco vedra naši chuť na jídlo podprahově brzdí, zima v nás vyvolává pocit hladu a nutí nás jíst.
Pokračování 10 / 12
Sledování kulinárních pořadů
Podle americké studie vyvolává sledování oblíbených kuchařských show chuť k jídlu, kterou divák obvykle hned uspokojí tučnými nebo sladkými pochoutkami. V praxi se tak potvrdilo, že tito lidé jedí u televizních obrazovek mnohem více.
Rebeka Stoklasová
24. března 2018
Pokračování 11 / 12
Zdravé pamlsky
Na trhu je dnes k dostání nepřeberné množství různých müsli či proteinových tyčinek. „Své klienty učím, jak číst etikety potravin, jak najít skryté cukry a nevhodné složení. Z mého průzkumu vyplývá, že je nabízeno až devětadevadesát procent tyčinek plných přidaných cukrů, umělých sladidel i konzervantů. To vše přispívá k růstu nadváhy, přestože cvičíte,“ tvrdí Jan Caha.
5 zdravých snídaní, po kterých nebudete mít celé dopoledne hlad.
Pokračování 12 / 12
Nedostatek spánku
V noci dochází k největšímu uvolňování leptinu. „Spánek pod šest hodin snižuje produkci tohoto hormonu. Potom se cítíme hladoví, dojde ke snížení funkce štítné žlázy i metabolismu. V důsledku toho můžeme tloustnout.
Rebeka Stoklasová
3. února 2018