Neuvěřitelné: každé dvojče má jiného otce!

Neuvěřitelné: každé dvojče má jiného otce!

Když si jedna nekonvenčně žijící chorvatská dívka přivedla do postele dva muže najednou, zřejmě ještě netušila, že se z jejích milostných radovánek, nazývaných švédská trojka, vyklube malá genetická rarita. Výsledkem postelového dovádění jsou krásná zdravá dvojčata.

Vzhledem k tomu, že nejsou jednovaječná, vzájemně se vůbec nepodobají. Jenže třiadvacetiletá dívka chtěla vědět, komu ze svých dvou milenců má za dvojitý dáreček poděkovat. Genetické testy deoxyribonukleové kyseliny odhalily zajímavou biologickou raritu: každé z dětí má jiného otce.

„Byla jsem zdrcená, když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná. Výsledek testů udivil nejen mě, ale i lékaře, kteří si nedokázali vysvětlit, že by dvojčata mohla mít dva biologické otce,“ přiznala se záhřebskému deníku mladá žena vystupující pod iniciálami M. B.

A jak k tomu mohlo dojít? „Na konci milování se spermie obou mužů vydaly proti proudu, aby ta nejlepší oplodnila jediné uvolněné vajíčko. Dívka měla ovšem smůlu, že v té době byla uvolněná vajíčka dvě. A také, že se neprojevila vzájemná agresivita spermií, řízená přírodním výběrem. Spermie obou mužů byly tedy stejně zdatné. Dvojvaječná dvojčata proto mají dva otce. Trochu moc dvojek najednou, když si navíc uvědomíme, že malincí tvorečkové se narodili v roce 2002,“ vysvětluje celé „nedopatření“ ošetřující lékař, který výsledky testů publikoval v odborném tisku, neboť podobné případy jsou velmi vzácné a případ se zapíše do historie medicíny. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud