Poslední dobou mají jahody i v zimě a na jaře chuť a jsou sladké Foto: iStock

Poslední dobou mají jahody i v zimě a na jaře chuť a jsou sladké Foto: iStock

Jahody Foto: iStock
Jahodové ravioly Foto: iStock
Salát s jahodami Foto: iStock
Jahody s kozím sýrem Foto: iStock
5
Fotogalerie

Nevšední recepty z jahod: Zkuste smažené v těstíčku nebo grilované s kozím sýrem

Sladké a dozrálé na letním slunci. To jsou české jahody, na které se již většina z nás může zanedlouho těšit. Kromě toho, že jsou jahody vynikající čerstvé, skvěle chutnají i na teplý způsob. Vyzkoušejte ty nejlepší kombinace.

Smažené jahody v těstíčku

Ingredience:

Těsto

200 ml podmáslí
1 ks vejce
1 ks vanilkového cukru
3 lžíce cukru krupice
2 lžíce hnědého rumu
1 lžička skořice – mletá
špetka soli
150 g hladké mouky dle hustoty těsta
půl lžičky jedlé sody

Dále

500 g jahod pevných, cca + čerstvých k podávání
zakysaná smetana nebo bílý jogurt
zmrzlina dle chuti
skořicový cukr
moučkový cukr
olej na smažení

Postup:

Podmáslí promícháme s cukry, rumem, solí, skořicí, vajíčkem, moukou a sodou na hladké husté těstíčko, které necháme asi čtvrt hodiny odpočinout. Hustější musí být, aby nám na jahodách při smažení drželo a příliš rychle nestékalo. Při vhození očištěných suchých jahod do těstíčka nesmí propadnout ke dnu. Zralé pevné jahody odstopkujeme, omyjeme a necháme oschnout. Pak je obalíme v těstíčku a vkládáme do kastrolku s vyšší vrstvou rozpáleného oleje.

Smažíme ze všech stran dozlatova a odkládáme na ubrousky odsát přebytečný olej. Podáváme se slazenou zakysanou smetanou nebo s jogurtem, kopečkem zmrzliny, šlehačkou, sypeme moučkovým nebo skořicovým cukrem a doplníme s čerstvými jahodami. Smažené jahody se dají jíst jak teplé, tak i vychladlé.

Zkusíte sabayon s jahodami? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Jahodové ravioly

Ingredience:

slunečnicový olej podle potřeby
60 g másla
400 g hladké mouky
4 ks vejce
moučkový cukr
600 g jahod
200 ml smetany 33%
1 lžíce cukru krupice

Postup:

Z mouky a vajec uhněteme vláčné těsto. Můžeme přidat trochu oleje. Těsto vyválíme na tenké plátky a vykrojíme tvary. Na polovinu z nich dáme jahody, okraje těsta potřeme vodou, přiklopíme druhou polovinou a na krajích přimáčkneme. Vidličkou uděláme po stranách vroubky, ravioly budou více držet pohromadě a lépe se na nich zachytí jahodový přeliv. Vaříme ve vroucí vodě asi 6 minut (záleží na velikosti). Zbylé jahody nakrájíme na kousky, podlijeme vodou a přivedeme k varu, snížíme teplotu, přisypeme cukr a 8 minut povaříme. Na závěr vmícháme smetanu. Ravioly zakapeme rozpuštěným máslem a podáváme s jahodovým přelivem a moučkovým cukrem.

Pokračování 3 / 5

Zapékané jahody

Ingredience:

500 g jahod
4 ks vejce
1 ks vanilkového cukru (balíček)
2 ks sušenek
5 lžic moučkového cukru
2,5 lžíce polohrubé mouky

Postup:

Omyté jahody rozpůlíme a vložíme do zapékací misky. Sušenky rozdrobíme a posypeme jimi jahody. Bílky ušleháme se třemi lžícemi cukru a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky a nakonec opatrně přisypeme prosátou mouku a lehce promícháme. Hmotou překryjeme jahody. Troubu předehřejeme na 175 °C a dezert pečeme 30 minut, až se povrch zbarví dozlatova. Upečený dezert sypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.

Pokračování 4 / 5

Grilované jahody s krémem z kozího sýra

Ingredience:

500 g jahod
50 g jahodové marmelády
200 g kozího sýra
200 g smetany ke šlehání
citronová kůra
citronová šťáva
3 lžíce třtinového cukru
máslo

Postup:

Smetanu jemně našlehejte s cukrem, kozím sýrem a citronovou kůrou. Přidejte pár kapek citronové šťávy. Jahody napíchejte na špejle a dejte grilovat s kouskem másla. Ogrilované jahody potřete prohřátou jahodovou marmeládou. Podávejte s krémem.

Pokračování 5 / 5

Rukolový salát s jahodami

Originální spojení chutí jahod, rukoly, oříšků a kozího sýra. K dokonalosti pokrm dovede zálivka z pomerančové šťávy, balzamika a medu.

Ingredience:

200 g jahod
400 g rukoly, případně v kombinaci s jinými salátovými listy
1 ks pomeranče
120 g kozího sýra
1 hrst dýňových semínek, vlašských ořechů či loupaných mandlí
1 lžíce medu
2 lžíce balzamikového octa
panenský olivový olej

Postup:

Nejdříve omyjte jahody a rukolu. Jahody nakrájejte na čtvrtky. Vymačkejte šťávu z pomeranče a vyšlehejte v misce spolu s balzamikem, medem a trochou panenského oleje. Kozí sýr nakrájejte na kousky. Ve velké míse smíchejte jahody s rukolou, zalijte zálivkou a opatrně promíchejte. Posypejte kozím sýrem a dejte na chvíli vychladit do ledničky. Před podáváním posypejte salát nadrobno nakrájenými ořechy, které předtím můžete nasucho lehce opéct na pánvi.

Doporučujeme

Články odjinud