Nevzdáte se příloh? Jezte ty, po kterých nepřiberete

Nevzdáte se příloh? Jezte ty, po kterých nepřiberete

Máte pocit, že těstoviny, brambory či rýže vaší postavě nesvědčí, protože jsou plné sacharidů? Není to úplně nesmysl, ale zcela bez sacharidů tělo fungovat nemůže, a tak stačí hlídat si množství. A nebo vyzkoušet přílohy, na které možná ještě nejste zvyklá!

Fazole

Je jedno, jaký druh fazolí zvolíte. Všechny obsahují hodně vlákniny a jen málo cukru. Navíc jako všechny luštěniny obsahují také proteiny. Studie dokonce prokázala, že ti, kteří jedí fazole, bývají štíhlejší, ačkoli snědí více jídla, než ti, kteří je nejedí.

Pokračování 2 / 6

Sladké i běžné brambory

Všechny brambory ve slupce jsou tou nejlepší volbou pro dietní jídelníček. 100 g brambor obsahuje jen 284 kJ na 100 g. To z nich činí tu úplně nejdietnější přílohu hned po listovém salátu, ale toho se nenajíte. Sladké brambory navíc obsahují karoten, vitamin C a proteiny.

Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubnete. Více čtěte ZDE

Pokračování 3 / 6

Quinoa

Jeden hrnek obsahuje 5 gramů vlákniny a současně také proteiny. To činí z této "pseudoobiloviny" s českým názvem merlík chilský naprostý dietní hit. Existuje ve třech druzích. Bílá s jemnou máslovou chutí se nejvíce podobá rýži, ale má mnohem méně kalorií. Červená chutná po oříšcích a je skvělá jako příloha i do salátů. Stejně tak černá, ta je chuťově nejvýraznější. U nás ji seženete zatím především v obchodech se zdravou výživou.

Pokračování 4 / 6

Popcorn

Budete se divit, ale popcorn je vlastně celozrnný. Pokud zvolíte ten připravený v mikrovlnce, tedy bez másla a přidané soli, máte mísu dietní dobroty. Má sice na 100 g přes 1400 kJ, ale zkuste sníst 100 g, když neváží skoro nic.

Pokračování 5 / 6

Ovesné vločky

Že jsou ovesné vločky vynikajícím zdrojem sacharidů, je obecně známo. Navíc obsahují hodně vlákniny a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jen se musíte vyhnout slazeným variantám. Skvělé jsou třeba ovesné keksy, které seženete například v Marks & Spencer.

Pokračování 6 / 6

Dýně

Dýně, kterou seženete v podstatě po celý rok, je dalším skvělým zdrojem sacharidů. Jen jeden hrnek pečené dýně má 22 g, přitom 6 z nich tvoří vláknina. Navíc je dýně plná karotenu, který je skvělým antioxidantem. Zkuste třeba dýňové pyré, které se skvěle hodí k masu.

Doporučujeme

Články odjinud