Newyorský taxikář vrátil tašku diamantů

Taxikář vrátil 31 diamantových prstenů, které si v jeho autě nechala pasažérka. Když vystupovala z auta, na rozdíl od tašky nezapomněla dát taxikáři na místní poměry nezvykle nízké spropitné. Celých 30 centů, což je zhruba 6 korun.

"Celý život jsem se snažil být poctivý a dnešek není pro mne výjimkou," říká řidič Osman Chowdhury (41), původem z Bangladéše. "Jsem pyšný na to, co jsem udělal, protože lidé budou vědět, že newyorští taxikáři jsou poctiví."

V pondělí večer si vyzvedl zákaznici v hotelu na Manhattanu a odvezl ji k činžovnímu domu vzdálenému jen pár bloků. Po několika hodinách si tři jiní pasažéři všimli, že si někdo v kufru auta zapomněl tašku. Pan Chowdhury si vzpomněl, že zřejmě patřila té "štědré" zákaznici a vydal se ji hledat. Nevěděl ale, v kterém z mnoha bytů ji v domě hledat, tak odnesl tašku na dispečink své firmy. Tam se společně s úředníky podívali dovnitř a našli dvě malé výstavní skříňky, které obsahovaly celkem 31 diamantových prstenů.

"Viděl jsem ty odlesky a řekl ´Pane Bože! Diamanty!´ Úplně jsem se z toho šoku rozklepal, " vzpomíná Osman. Naštěstí byla u krabiček i cedulka s texaským telefonním číslem, na které okamžitě zavolali. Tak se podařilo ženu, která již diamanty pohřešovala, najít. Byla to klenotnice a její nadšení, že se cenná taška našla, nemělo mezí. Poctivému taxikáři nabídla odměnu, celých 100 dolarů (2 100 korun).

Ten se napřed zpěčoval, ale nakonec si peníze vzal. A vůbec mu nevadilo, jak málo za svou snahu dostal. "Někteří lidé jsou na tom třeba špatně s penězi. Nebo jsou roztržití," pokrčil rameny.

Klenotnice z Dallasu požádala, aby její jméno nebylo uveřejněno. Díky tomu se nedozvíme, zda patřila k některému z národů, které mají zkrátka šetrnost v genech, anebo byla prostě obyčejný škrt čili škot. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud