Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
Suroviny
Základní těsto:
200 g špaldové mouky
100 g mandlové mouky
170 g cukru krupice
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
4 vejce
150 ml oleje vhodného na pečení a smažení
150 ml mléka
sůl
Na pudink:
850 ml mléka
2 pudinky čokoládové
4 lžíce cukru krupice
Zakysanka na potření:
500 ml zakysané smetany (min. 14 %)
120 g cukru moučky
skořice
Postup
Zapneme elektrickou troubu na 170 °C. Vymažeme plech olejem a vysypeme strouhankou. Ve větší míse smícháme špaldovou a mandlovou mouku, špetku soli, cukr a prášek do pečiva. Promícháme.
Přidáme rozklepnutá vejce, olej, mléko, teplou vodu a ručně nebo elektrickým šlehačem vymícháme polotekuté těsto. Nalijeme na plech, měla by ho být tenčí vrstva.
Uvaříme klasicky pudink: 850 ml mléka, 2 čokoládové pudinky a 4 polévkové lžíce cukru. Jakmile pudink zhoustne, cikcak jej rozlijeme na těsto. Dáme péct do trouby, hotovo je zhruba do 30 minut (podle trouby).
Mezitím si připravíme zakysanou smetanu, kterou smícháme s moučkovým cukrem. Jakmile vyndáme buchtu z trouby, vylijeme na ni smetanu a rozetřeme po celé ploše. Až buchta vychladne, nakrájíme a před podáváním poprášíme skořicí.
Jak na rychlý švestkový koláč s mákem? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Makovec s citronovou polevou
Suroviny
Těsto:
300 ml mléka
60 g másla
180 g cukru krupice
1 vejce
200 g hladké mouky
200 g mletého máku
1 kypřicí prášek
máslo (na vymazání)
hrubá mouka (na vysypání)
Poleva:
240 g moučkového cukru
zhruba 50 ml citronové šťávy (z 1–2 citronů)
Postup
Troubu předehřejeme na 170 °C. Hlubší plech vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné.
Máslo vyšleháme s cukrem do husté pěny a zašleháme vejce. V míse promícháme mouku s mákem a kypřicím práškem. K máslové pěně střídavě zapracujeme mouku a mléko.
Hladké těsto vlijeme do připraveného plechu a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
Upečený makovec vytáhneme z trouby a necháme mírně zchladnout. Mezitím prosejeme moučkový cukr do misky a promícháme ho dohladka s citronovou šťávou na polevu. Přelijeme ji přes vlahý makovec a necháme zchladnout.
Laura Poláková
19. května 2023
Pokračování 3 / 5
Margotkový koláč
Suroviny
2 vejce
2 dl cukru krystalu
4 dl polohrubé mouky výběrové
1 šlehačku
půl balíčku prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
2 margotky, 1 velká a 1 malá tyčinka
Poleva
100 g moučkového cukru
100 g másla
2 lžíce kakaa
Postup
Všechny přísady na těsto smícháme (těsto bude trochu hustší) a vlijeme na vymazaný a vysypaný (strouhanka, mouka) plech a upečeme. Tento koláč se nepeče dlouho, tak do 30 minut.
Poleva: Vše vymícháme a ještě na teplý (ne horký) koláč nalijeme. Pokud je poleva velmi hustá, přilijeme trochu horké vody.
Pokračování 4 / 5
Tvarohový koláč
Suroviny
4 tvarohy
4 vejce
130 g másla
3 vanilkové cukry
250 g cukru
100 g krupice
hnědý rum podle chuti
rozinky podle chuti
tuk a mouka na plech
Postup
Tvaroh utřeme se žloutky, rozpuštěným máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme krupici, ochutíme rozinkami a rumem a nakonec zašleháme sníh ze čtyř bílků. Těsto dáme na vymaštěný a moukou vysypaný plech se zvýšenými okraji. Pečeme zvolna ve středně teplé troubě. Vychladlý pocukrujeme a nakrájíme.
Pokračování 5 / 5
Koláč s drobenkou
Suroviny
400 g polohrubé mouky
200 g zakysané smetany
1 žloutek
4 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
7 lžic oleje
5 lžic mléka
prášek do pečiva
citronová kůra
Náplň (jakákoliv):
mák
tvaroh
jablka
povidla
Drobenka:
150 g hladké mouky
100 g másla
100 g mletého cukru
Postup
Troubu předehřejeme na 190 °C. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto. Spojíme vše dohromady a na vále ještě zpracujeme. Vytvoříme hladké těsto.
Těsto rozprostřeme rukama na pečicí papír (plech 30 x 40).
Poklademe libovolnou náplní. Promícháme všechny suroviny na drobenku a koláč posypeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut při 190 °C. Koláč hlídáme, každá trouba peče jinak.
Laura Poláková
12. ledna 2023