Než dozraje ovoce: Rychlé koláče na plech, které potěší rodinu i návštěvu

Než dozraje ovoce: Rychlé koláče na plech, které potěší rodinu i návštěvu

Dozrávající ovoce ještě sice není v plném proudu, na to se však rodina ani nečekané návštěvy neptají. Pokud potřebujete narychlo něčím pohostit, jsou koláče na plech ideální. Nezaberou totiž moc času a suroviny většinou najdete ve spíži. Který z těch našich vyzkoušíte?

Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou

Suroviny

Základní těsto:
200 g špaldové mouky
100 g mandlové mouky
170 g cukru krupice
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
4 vejce
150 ml oleje vhodného na pečení a smažení
150 ml mléka
sůl

Na pudink:
850 ml mléka
2 pudinky čokoládové
4 lžíce cukru krupice

Zakysanka na potření:
500 ml zakysané smetany (min. 14 %)
120 g cukru moučky
skořice

Postup

Zapneme elektrickou troubu na 170 °C. Vymažeme plech olejem a vysypeme strouhankou. Ve větší míse smícháme špaldovou a mandlovou mouku, špetku soli, cukr a prášek do pečiva. Promícháme.

Přidáme rozklepnutá vejce, olej, mléko, teplou vodu a ručně nebo elektrickým šlehačem vymícháme polotekuté těsto. Nalijeme na plech, měla by ho být tenčí vrstva.

Uvaříme klasicky pudink: 850 ml mléka, 2 čokoládové pudinky a 4 polévkové lžíce cukru. Jakmile pudink zhoustne, cikcak jej rozlijeme na těsto. Dáme péct do trouby, hotovo je zhruba do 30 minut (podle trouby).

Mezitím si připravíme zakysanou smetanu, kterou smícháme s moučkovým cukrem. Jakmile vyndáme buchtu z trouby, vylijeme na ni smetanu a rozetřeme po celé ploše. Až buchta vychladne, nakrájíme a před podáváním poprášíme skořicí.

Jak na rychlý švestkový koláč s mákem? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Makovec s citronovou polevou

Suroviny

Těsto:

300 ml mléka
60 g másla
180 g cukru krupice
1 vejce 
200 g hladké mouky
200 g mletého máku
1 kypřicí prášek
máslo (na vymazání)
hrubá mouka (na vysypání)

Poleva:
240 g moučkového cukru
 zhruba 50 ml citronové šťávy (z 1–2 citronů)

Postup

Troubu předehřejeme na 170 °C. Hlubší plech vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné.

Máslo vyšleháme s cukrem do husté pěny a zašleháme vejce. V míse promícháme mouku s mákem a kypřicím práškem. K máslové pěně střídavě zapracujeme mouku a mléko.

Hladké těsto vlijeme do připraveného plechu a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.

Upečený makovec vytáhneme z trouby a necháme mírně zchladnout. Mezitím prosejeme moučkový cukr do misky a promícháme ho dohladka s citronovou šťávou na polevu. Přelijeme ji přes vlahý makovec a necháme zchladnout.

Pokračování 3 / 5

Margotkový koláč

Suroviny
2 vejce
2 dl cukru krystalu
4 dl polohrubé mouky výběrové
1 šlehačku
půl balíčku prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
2 margotky, 1 velká a 1 malá tyčinka

Poleva
100 g moučkového cukru
100 g másla 
2 lžíce kakaa

Postup

Všechny přísady na těsto smícháme (těsto bude trochu hustší) a vlijeme na vymazaný a vysypaný (strouhanka, mouka) plech a upečeme. Tento koláč se nepeče dlouho, tak do 30 minut.

Poleva: Vše vymícháme a ještě na teplý (ne horký) koláč nalijeme. Pokud je poleva velmi hustá, přilijeme trochu horké vody.

Pokračování 4 / 5

Tvarohový koláč

Suroviny
4 tvarohy
4 vejce
130 g másla
3 vanilkové cukry
250 g cukru
100 g krupice
hnědý rum podle chuti
rozinky podle chuti
tuk a mouka na plech

Postup

Tvaroh utřeme se žloutky, rozpuštěným máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme krupici, ochutíme rozinkami a rumem a nakonec zašleháme sníh ze čtyř bílků. Těsto dáme na vymaštěný a moukou vysypaný plech se zvýšenými okraji. Pečeme zvolna ve středně teplé troubě. Vychladlý pocukrujeme a nakrájíme.

Pokračování 5 / 5

Koláč s drobenkou

Suroviny

400 g polohrubé mouky
200 g zakysané smetany
1 žloutek
4 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
7 lžic oleje
5 lžic mléka
prášek do pečiva
citronová kůra

Náplň (jakákoliv):
mák
tvaroh
jablka
povidla

Drobenka:
150 g hladké mouky
100 g másla
100 g mletého cukru

Postup

Troubu předehřejeme na 190 °C. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto. Spojíme vše dohromady a na vále ještě zpracujeme. Vytvoříme hladké těsto.

Těsto rozprostřeme rukama na pečicí papír (plech 30 x 40).

Poklademe libovolnou náplní. Promícháme všechny suroviny na drobenku a koláč posypeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut při 190 °C. Koláč hlídáme, každá trouba peče jinak.

Doporučujeme

Články odjinud