Vláknina je pro zdraví nepostradatelná
Vláknina je zajímavá a trochu paradoxní složka potravy; tělo ji potřebuje, ale v podstatě ji nezpracuje. Většina typů vlákniny totiž odolává trávicím enzymům, a tak může dál působit ve střevě coby účinný čistič a také jako jakýsi substrát pro růst užitečných symbiotických bakterií – probiotik.
Tyto bakteriální kmeny podporují trávicí pochody a pozitivně ovlivňují vstřebávání některých vitaminů a minerálů. Probiotika jsou též důležitá v boji proti virům, bakteriím a kvasinkám. Je také prokázáno, že zmírňují příznaky atopického ekzému i alergií a působí preventivně při močových a vaginálních infekcích. Vláknina je však důležitá i v prevenci řady dalších onemocnění včetně nádorových a kardiovaskulárních. Bez vlákniny se zdravé tělo zkrátka neobejde. Je obsažená v ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších, semínkách – jednoduše ve všem, co vyrostlo na poli, v sadu či na zahradě.
Jak si vybrat müsli k snídani? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Zpomaluje vstřebávání cukru a prodlužuje pocit sytosti
Další informací, která nás při dietách svádí k tomu, abychom si dali vlákniny pořádný nášup, je skutečnost, že vláknina prodlužuje pocit sytosti a snižuje glykemický index potravin. Glykemický index udává rychlost využití glukózy z dané potraviny. Co si pod tím však v praxi představit? V potravě obsažená vláknina se jednoduše postará o to, aby se vstřebávání cukrů z potravy rozložilo do delšího časového úseku. Vláknina dále umí zvýšit pocit sytosti a stravě dodá objem, který posléze vnímá i náš žaludek. Některé typy tzv. rozpustné vlákniny dokonce zpomalují vyprazdňování žaludku, i proto jsou doplňky stravy na bázi vlákniny tak populární.
Martina Machová
7. dubna 2024
Pokračování 3 / 5
Z užitečného pomocníka zlodějem vitaminů
Všeho moc škodí, a to bohužel i vlákniny! Je-li jí ve stravě moc, zejména kvůli speciálním výživovým doplňkům stravy, může se pro tělo stát potenciálně nebezpečnou. Dlouhodobě podávané nadměrné dávky vlákniny totiž mohou organismus připravovat o důležité vitaminy a minerální látky, které organismus pak hůře vstřebává. Jde kupříkladu o cenný vápník, zinek a železo. Ale pozor, při nadměrném příjmu se mohou hůře vstřebávat i některé léky, které pravidelně užíváme. V takovém případě je nutné vše konzultovat s lékařem či lékárníkem a pro základní jistotu dodržovat dostatečný časový odstup v užívání léků a vlákniny.
Pokračování 4 / 5
Pozor na koliky!
Prvním varovným příznakem, že vlákniny konzumujeme nadměrné množství, bývají zažívací obtíže. Dostavuje se škrundání a nadýmání, které mnohdy přechází do bolestivých střevních kolik. Vlákninu ve formě potravinových doplňků bývá doporučováno zařazovat postupně. To však platí i tehdy, pokud jste přešli ze stravy chudé na vlákninu na stravovací režim s jejím větším objemem. Například jste začali konzumovat výhradně celozrnné výrobky, jíte mnohem více ovoce, zeleniny a luštěnin.
Lucie Kořistová
13. března 2022
Pokračování 5 / 5
A jaká je doporučená denní dávka?
Dle odborníků ze společnosti STOP, která se zdravou redukcí hmotnosti u dětí i dospělých dlouhodobě zabývá, je optimální denní množství zkonzumované vlákniny 30 g. Denní dávka vlákniny vyšší než 40 g pak bývá všeobecně považována za problematickou. Jenže jak to měřit?
V případě, že jsou výhradním zdrojem vlákniny pouze potraviny, je riziko dlouhodobého předávkování velmi nízké. Je-li součástí jídelníčku nějaký speciální přípravek, je již snadné příjem kontrolovat. Nicméně vždy se vyplatí objem vlákniny navyšovat opravdu pomalu a postupně. Zvláště pokud byl nás běžný jídelníček na vlákninu chudý.