Nezbytná vláknina: Tělo ji potřebuje, ale může i škodit! | Foto: iStock

Foto: iStock

Nezbytná vláknina: Tělo ji potřebuje, ale může i škodit!

Různé druhy vlákniny jsou populárním doplňkem redukčních diet. A oprávněně! Vláknina je nezbytná pro optimální fungování zdravého organismu, avšak nesmí jí být přespříliš!

Vláknina je pro zdraví nepostradatelná

Vláknina je zajímavá a trochu paradoxní složka potravy; tělo ji potřebuje, ale v podstatě ji nezpracuje. Většina typů vlákniny totiž odolává trávicím enzymům, a tak může dál působit ve střevě coby účinný čistič a také jako jakýsi substrát pro růst užitečných symbiotických bakterií – probiotik.

Tyto bakteriální kmeny podporují trávicí pochody a pozitivně ovlivňují vstřebávání některých vitaminů a minerálů. Probiotika jsou též důležitá v boji proti virům, bakteriím a kvasinkám. Je také prokázáno, že zmírňují příznaky atopického ekzému i alergií a působí preventivně při močových a vaginálních infekcích. Vláknina je však důležitá i v prevenci řady dalších onemocnění včetně nádorových a kardiovaskulárních. Bez vlákniny se zdravé tělo zkrátka neobejde. Je obsažená v ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších, semínkách – jednoduše ve všem, co vyrostlo na poli, v sadu či na zahradě.

Jak si vybrat müsli k snídani? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Zpomaluje vstřebávání cukru a prodlužuje pocit sytosti

Další informací, která nás při dietách svádí k tomu, abychom si dali vlákniny pořádný nášup, je skutečnost, že vláknina prodlužuje pocit sytosti a snižuje glykemický index potravin. Glykemický index udává rychlost využití glukózy z dané potraviny. Co si pod tím však v praxi představit? V potravě obsažená vláknina se jednoduše postará o to, aby se vstřebávání cukrů z potravy rozložilo do delšího časového úseku. Vláknina dále umí zvýšit pocit sytosti a stravě dodá objem, který posléze vnímá i náš žaludek. Některé typy tzv. rozpustné vlákniny dokonce zpomalují vyprazdňování žaludku, i proto jsou doplňky stravy na bázi vlákniny tak populární.

Pokračování 3 / 5

Z užitečného pomocníka zlodějem vitaminů

Všeho moc škodí, a to bohužel i vlákniny! Je-li jí ve stravě moc, zejména kvůli speciálním výživovým doplňkům stravy, může se pro tělo stát potenciálně nebezpečnou. Dlouhodobě podávané nadměrné dávky vlákniny totiž mohou organismus připravovat o důležité vitaminy a minerální látky, které organismus pak hůře vstřebává. Jde kupříkladu o cenný vápník, zinek a železo. Ale pozor, při nadměrném příjmu se mohou hůře vstřebávat i některé léky, které pravidelně užíváme. V takovém případě je nutné vše konzultovat s lékařem či lékárníkem a pro základní jistotu dodržovat dostatečný časový odstup v užívání léků a vlákniny.

Pokračování 4 / 5

Pozor na koliky!

Prvním varovným příznakem, že vlákniny konzumujeme nadměrné množství, bývají zažívací obtíže. Dostavuje se škrundání a nadýmání, které mnohdy přechází do bolestivých střevních kolik. Vlákninu ve formě potravinových doplňků bývá doporučováno zařazovat postupně. To však platí i tehdy, pokud jste přešli ze stravy chudé na vlákninu na stravovací režim s jejím větším objemem. Například jste začali konzumovat výhradně celozrnné výrobky, jíte mnohem více ovoce, zeleniny a luštěnin.

Pokračování 5 / 5

A jaká je doporučená denní dávka?

Dle odborníků ze společnosti STOP, která se zdravou redukcí hmotnosti u dětí i dospělých dlouhodobě zabývá, je optimální denní množství zkonzumované vlákniny 30 g. Denní dávka vlákniny vyšší než 40 g pak bývá všeobecně považována za problematickou. Jenže jak to měřit?

V případě, že jsou výhradním zdrojem vlákniny pouze potraviny, je riziko dlouhodobého předávkování velmi nízké. Je-li součástí jídelníčku nějaký speciální přípravek, je již snadné příjem kontrolovat. Nicméně vždy se vyplatí objem vlákniny navyšovat opravdu pomalu a postupně. Zvláště pokud byl nás běžný jídelníček na vlákninu chudý.

Doporučujeme

Články odjinud