Nezkažte si léto vaginální mykózou

Nezkažte si léto vaginální mykózou

S vaginální mykózou neboli kvasinkovou infekcí se během života aspoň jednou setkají tři čtvrtiny žen. Některé jsou k ní náchylnější, jiné potrápí zřídka. Léto je však pro tyto potíže nejrizikovějším obdobím. Jaké každé bakterie totiž kvasinky mají rády teplo a vlhko.

Kvasinky v pochvě žijí běžně, stejně jako jsou součástí lidského těla i další mikroorganismy. Pomáhají vytvářet uvnitř pohlavního ústrojí takzvané normální prostředí. Problém nastává ve chvíli, kdy se bakterie v pochvě přemnoží.

Že se tak stalo, pozná žena spolehlivě. Intimní partie ji začnou zvnějšku i zevnitř svědit. Mohou se přidat pocity pálení při močení, někdy i otok rodidel. Tím nejviditelnějším příznakem je ale výtok s typickou „tvarohovitou“ konzistencí, který může, ale nemusí zapáchat. Někdy je výtok tak hustý a hrudkovitý, že se na kalhotkách viditelně neobjeví. Pokud ale žena zasune prst do pochvy, hrudky na něm ulpí.

Příčin přemnožení kvasinek může být celá řada. V létě je ale její nejčastější příčinou to, před čím nás varovaly už naše babičky a maminky – nošení mokrých plavek. Samozřejmě nikoho nebaví se na plovárně po každém koupání převlékat, ale vyplatí se to. Kombinaci horkého počasí a mokrých plavek, které zůstanou na těle a brání i přístupu vzduchu, kvasinky přímo milují. Mokro v podbřišku vám navíc může přivodit další nepříjemné problémy v podobě zánětu močového měchýře.

K tomu se přidává i například špatná kvalita vody na koupališti, koupání s tampónem či nedostatečná hygiena. V létě rozhodně neuškodí sprcha víckrát denně, protože se i v oblasti intimních partií více potíme. Je ale třeba dávat pozor na sprchové gely či mýdla, která používáme. Některé obsahují příliš parfémovaný složek, které mohou pohlavní ústrojí ještě více podráždit. Ideální je používat přípravky určené speciálně k péči o intimní místa.

Spouštěčem vaginální mykózy může být i užívání antibiotik (antibiotika ostatně narušují rovnováhu i třeba ve střevech) nebo antikoncepce či hormonů v období přechodu. Riziko infekce zvyšuje také přemíra cukrů v těle a stres.

Naštěstí léčba mykózy není složitá, gynekolog předepíše speciální tablety, které se zavádějí do pochvy, případně i mast. Pro povzbuzení účinků je dobré užívat probiotika.

Základem je ale také prevence a vhodná životospráva. Základem je udržovat rozkrok v suchu, čistotě a umožnit přístup vzduchu.

Těsné kalhotky nebo tanga noste výjimečně, stejně tak upnuté džíny nebo jiné pevné úzké kalhoty. Nenechávejte si na sobě mokré plavky. Sprchujte se, kdykoli je třeba. Používejte šetrné mycí přípravky a nikdy je nezanášejte dovnitř pochvy. Vložky a tampóny měňte dostatečně často, snažte se používat spíše neparfémované.

Dodržujte správnou životosprávu. Snažte se vyhýbat cukrům, pijte dostatek tekutin, užívejte preventivně probiotika, jezte jogurty. A snažte se nestresovat!

Kvasinkovou infekcí mohou onemocnět i muži. Kvasinky se přemnoží v okolí žaludu a předkožkového vaku. Stejně jako žena může i muž pociťovat svědění, pálení, objeví se otok a zarudnutí. Stejně tak ale muž může být nositelem infekce, aniž by o tom věděl. Mykóza se přenáší pohlavním stykem.

Pokud žena onemocní, předepíše jí lékař pro partnera mast. V době léčby, jak ženy, tak muže, by se partneři měli vyhnout pohlavnímu styku, a to i s kondomem. Jinak bude účinek tablet, které se v pochvě rozpouštějí, snížen.

ČTĚTE TAKÉ:
Tipy pro krásná a zdravá ňadra

ČTĚTE TAKÉ:
Berenika Kohoutová: Mám slabost pro starší muže

Doporučujeme

Články odjinud