Nikotinem se lze předávkovat i při odvykací kúře

Nikotinem se lze předávkovat i při odvykací kúře

V České republice kouří jedna třetina obyvatel, z níž 70–80 % lidí by s touto závislostí chtělo přestat. Ale i samotné odvykání s sebou nese některá rizika: především možnost předávkování nikotinem.

www.ulekare.cz

Nikotinová náhradní terapie NRT (volně prodejné preparáty obsahující nikotin – v současné době na českém trhu ve formě náplastí, žvýkaček a inhalátorů), která pomáhá kuřákům přestat kouřit, má být používána s opatrností. Stejně jako všechny léky může i nikotin při nesprávném použití způsobit nepříjemné, nebo dokonce nebezpečné příznaky. A může dojít až k předávkování s typickými příznaky.

Mezi tyto příznaky patří:

Nevolnost, zvracení, průjem, bolest břicha, studený pot, závrať, bolest hlavy, problémy s poruchou sluchu nebo vízu, zmatenost, bolest na hrudi, nepravidelný srdeční tep, záchvaty, smrt.

Některé z těchto příznaků se mohou vyskytnout pouze u určitých NRT přípravků. Například nevolnost se může objevit při předávkování nikotinovými žvýkačkami.

3 rady pro bezpečné dávkování

1. Držte se striktně pokynů uvedených na přípravcích. Pokud tak neučiníte, může dojít k předávkování nikotinem a následné otravě.

2. Přestaňte kouřit, jakmile jste začali užívat přípravky k odvykání kouření. Kouření při používání těchto přípravků může být nebezpečné, opět z důvodu možného předávkování nikotinem.

3. NRT přípravky používejte společně jen v případě, že jsou takto předepsány lékařem.

Náhrady nikotinu vždy ukládejte na bezpečném místě, aby nedošlo k náhodné otravě dětí nebo domácích zvířat.

První pomoc při předávkování

Pokud dojde k předávkování některými z těchto přípravků nebo na něj máte podezření, vyhledejte ihned lékařskou pomoc! Přesto je vždy lepší předávkování předcházet, a proto se snažte dodržovat výše uvedené rady a doporučení lékaře.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud