Nikotinové náplasti se budou testovat u dětí

Nikotinové náplasti se budou testovat u dětí

Ve Velké Británii se vědci chystají učinit další průlom v boji se závislostí na cigaretách - chtějí vyzkoušet bezpečnost a účinnost nikotinových náplastí i u dětí od 12 let.

Nikotinové náplasti se budou testovat u dětí

Ve Velké Británii se vědci chystají učinit další průlom v boji se závislostí na cigaretách - chtějí vyzkoušet bezpečnost a účinnost nikotinových náplastí i u dětí od 12 let. Zatím je přitom tento druh podpůrné léčby doporučován pouze osobám starším 16 let. Zástupci britské vlády, která se na testování podílí, se ale domnívají, že by u mladších dětí substituční léčba podle všeho neměla mít nežádoucí účinky. Přitom ve věku 15 let v této zemi kouří každý čtvrtý dospívající - právě jim by případně mohly nikotinové náhrady pomoci v boji se zlozvykem.

Místem, kde bude testování prováděno, je okolí středoanglického města Nottingham. Dospívající, kteří se ho zúčastní, budou dotazování na své zvyky při kouření a na to, jakou pomoc by si přáli při odvykání. Pokud si budou přát s kouřením skoncovat, dostanou na 6 týdnů neúčinné placebo či nikotinovou náplast. Všichni také budou sledováni, zda opravdu nekouří, a bude jim nabídnuto psychologické poradenství. Důležitost těchto pokusů zdůrazňují vědci i tím, že dospívající mládež je velmi důležitou skupinou pro odvyknutí - většina dospělých kuřáků totiž začala se svým zlozvykem právě v dospívání.

Zdroj: Reuters Health News - Plastic and Reconstructive Surgery 2001; 108: 1063-1073
Reuters Health News - Thorax 2001; 56:703-707
Reuters Health News - Nicotine and Tobacco Research 2001; 3
The Times

Doporučujeme

Články odjinud