Nizozemec zplodil 98 dětí, sperma nabízí dále

Nizozemec zplodil 98 dětí, sperma nabízí dále

Nizozemec Ed Houben nabídl před dvanácti roky své sperma klinice pro umělé početí. Po vyšetření se zjistilo, že má velmi kvalitní semeno hodící se pro dárcovství. Jenže po několika odběrech ho kvůli zachování genetické variability ve společnosti kliniky odmítly nadále využívat. On se však rozhodl touhu rozsévače nekrotit a začal nabízet svůj genetický materiál soukromě. Se zájemkyněmi o početí souloží zcela zdarma. Za dvanáct let takto zplodil už 98 Evropanů.

Za své služby si nebere peníze, a tudíž nepáchá nic nezákonného. Jenže lékaři z něj radost nemají. Příliš mnoho potomků jednoho muže znamená snížení genetické variability ve společnosti, navíc se zvyšuje riziko inbreedingu – příbuzenského křížení – které vede ke genetickým poruchám a onemocněním.

Podle britského BBC si Houben říká „charitativní dárce spermatu“ a pomáhá lesbičkám, svobodným matkám i heterosexuálním párům, prostě všem, kdo chtějí dítě, ale nemohou si to dovolit kvůli neplodnosti, penězům, zákonům či jiným důvodům. První dávku semene od něj odebrala klinika pro umělé početí v roce 2002.

Jeho rodné Nizozemsko mezitím zakázalo anonymní dárcovství, tak začal nabízet své sperma zdarma na internetu. Zdarma také znamená podle něj tradičně, k oplození tak dochází při souloži. „Tím se výrazně zvýší šance na početí,“ vysvětlil Houben pro BBC.

Ačkoli to někteří považují za nezodpovědné chování, on naopak tvrdí, že je to chování velmi zodpovědné. Jednak úzkostně dbá na zdraví a pravidelně se nechává testovat, ale pomáhá všem těm, kdo touží zplodit nový život a s láskou o něj pečovat, ale jimž v tom brání nejrůznější příčiny.

Doma v Maastrichtu má Ed desítky fotografií svých potomků a nechybějí ani hrníčky s podobiznami dětí, které pomohl zplodit. Houben si prý vede pečlivě seznam rodičů a potomků a je ochoten svým dětem seznam předat, až budou dospělé. Může jim to pomoci vyhnout se sexu se sourozenci. Při faktu, že jich je už osmadevadesát a všichni žijí v Evropě, je šance dost vysoká.

„Když později v dospělosti nějaké dítě potká někoho, kdo nebude znát svého biologického otce, může se podívat do tohoto seznamu a ověřit si, že nejsou sourozenci,“ vysvětlil Houben v rozhovoru pro BBC.

Charitativní dárce nevylučuje, že bude pomáhat nadále. Teď by však především velmi rád našel životní partnerku a založil s ní vlastní rodinu. A zplodil děti, o které se bude moci starat.

Doporučujeme

Články odjinud