Nizozemí: Země coffee shopů!

Nizozemí: Země coffee shopů!

Co by to bylo za návštěvu nejtolerantnějšího města na světě, kdybyste se nepodívala do proslulých coffee shopů? To jsou speciální bary, kde se prodává marihuana, hašiš, případně další měkké drogy. Přitom se v žádném případě nejedná o místa, kde by se scházeli narkomani.







A protože Nizozemsko je i zemí tulipánů, neopomiňte ani květinový trh. Najdete ho u jednoho z amsterodamských kanálů – kanálu Singel. Ve stáncích, které se nacházejí na loďkách (jak také v Amsterodamu jinak), se dříve prodávaly především stromy a rostliny. Nyní převládají řezané květiny, především právě tulipány.

Je ale zvláštní, že Nizozemce, který by se nesl své ženě, jsem za celý svůj pobyt nepotkala. Zato určitě narazíte na místní, jak bloumají sem a tam a nasávají jejich vůni – prý si chtějí domů přinést alespoň hezký pocit a dobrou náladu Je s podivem, že se při tom svém pobíhání nesrazí… s projíždějícím kolem. Je naprosto převládajícím dopravním prostředkem, takže vůně květin nezanikne v prachu a smogu. Kolo si zde můžete také půjčit a díky propojenosti půjčoven je můžete kdekoli zaparkovat a různě vracet.

TIP: Ideální je přijet do Amsterodamu tehdy, když se tu koná nějaká nezvyklá akce. Pro nás neobvyklý, pro Nizozemce tradiční, je 30. dubna Den královny. V tento den pochopíte, proč se Nizozemsku říká „oranžová země“.

Téměř všichni obyvatelé i turisté si obléknou oranžová trika, kalhoty, čepice, mávátka a vlajky a vyrážejí do města. Všude hraje hudba a tančí se přímo v ulicích, kde také vznikají improvizované obchody a bary.



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Juicy.„

ČTĚTE TAKÉ:
Amsterodam: Potěšte svou duši

Doporučujeme

Články odjinud