Noční pocení: Co se za ním skrývá? Nemoci, štítná žláza i léky

Noční pocení: Co se za ním skrývá? Nemoci, štítná žláza i léky

Nadměrné noční pocení může mít řadu důvodů. Pokud jste měla noční můru a probudila se s propoceným ložním prádlem, není třeba se obávat. Jestliže se ale takto budíte často i bez špatných snů, mějte se na pozoru.

Srdeční onemocnění

Pokud se v noci často probouzíte propocená, může to signalizovat, že trpíte nějakou srdeční chorobou. Samozřejmě můžete se zpotit i prostě proto, že je vedro, máte příliš teplou peřinu, trpíte nadváhou nebo máte vysoký krevní tlak nebo už jste v přechodu. Ale pokud tyto okolnosti vyloučíte, a přesto se potíte, bývá noční pocení signálem, že něco není s vaším srdcem v pořádku. Navštivte lékaře.
Jaké jsou další důvody nočního pocení? Čtěte dál.

Často se v noci budíte? Máme pro vás na videu tipy pro lepší spánek:

Pokračování 2 / 6

Chytila jste bacil

Pokud poslední dobou trpíte častěji nadměrným nočním pocením, může to znamenat, že vaše tělo bojuje s nějakou infekcí. Jestli je pocení doprovázeno horečkami, nevolností nebo malátností, je vysoká pravděpodobnost, že jste nemocná. Pocení i horečka jsou známkou toho, že vaše tělo s nemocí bojuje, a v tomto případě vaše potíže při správné léčbě za pár dní ustanou.

Pokračování 3 / 6

Můžete mít problémy se štítnou žlázou

Nadměrným nočním pocením mohou více trpět i ti, komu špatně funguje štítná žláza

Pokračování 4 / 6

Berete nevhodné léky

Nadměrné noční pocení je běžný vedlejší účinek mnoha léků. Nejčastějšími léky vyvolávajícími toto nepříjemné pocení jsou antidepresiva, některé hormonální léky i léky používané při cukrovce. Někdy může být na vině i nevhodná kombinace více léků. Pokud jich musíte užívat více najednou, dejte pozor na to, aby jejich kombinace byla vhodná. Často se stane, že každý lék vám předepíše jiný lékař. Jeden doktor by měl být garantem toho, že chemický koktejl, který do sebe sypete, je v pořádku. 

Pokračování 5 / 6

Máte popletený imunitní systém

Autoimunitní onemocnění vznikají tehdy, když váš imunitní systém mylně vyhodnotí běžnou situaci, tedy normální stav "označí" za zdraví škodlivý. V tento moment se začne vaše tělo nebezpečí bránit, a proto se nadměrně potí. Mezi taková autoimunitní onemocnění patří například celiakie, revmatoidní artritida nebo lupus.

Pokračování 6 / 6

Rakovina

Některé druhy rakoviny mohou vyvolávat přílišné pocení během nočních hodin. Pokud vedle nadměrného pocení pociťujete také únavu, ztrácíte na váze a všimla jste si zvětšených lymfatických uzlin, neprodleně navštivte lékaře.

Doporučujeme

Články odjinud