Noční pták Petr Hapka: "Počítač mi do bytu nesmí!"

Noční pták Petr Hapka: "Počítač mi do bytu nesmí!"

Skladatel Petr Hapka (64), autor hitů jako Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc a mnoha dalších, je známý tím, že má obrácený životní rytmus. Značnou část dne prospí, až teprve večer ožije. Pak sedne ke klavíru a celou noc pracuje. "Do postele se většinou chystám kolem čtvrté hodiny ranní a vstávám mezi jednou a půl druhou," přiznává Korzu.

Tento svůj zaběhnutý řád porušil Petr Hapka letos jen párkrát. "Jednou v létě jsem šel spát až téměř před polednem, protože mi psi zakousli slepice. Tady nedaleko je trh s drůbeží, otvírají v pět, tak jsem tam rovnou zajel pro čtyři nové slepice a do postele jsem se dostal mimořádně pozdě," vzpomíná Hapka.

Nedávno vstal Petr Hapka také proto, aby představil nový projekt nazvaný Kudy kam. Spolupracuje na něm spolu se svým dvorním textařem Michalem Horáčkem.

Oba se brání nařčení, že by šlo o další muzikál. "Jde o divadelní hru ve verších, které se dílem zpívají a dílem mluví," tvrdí oba aktéři.

Na instrumentaci díla, které bude mít premiéru 22. 9. 2009 ve Státní opeře v Praze, se bude podílet i Ondřej Brzobohatý. Kromě stálého hereckého obsazení v něm budou vystupovat jako hosté i Lucie Bílá a Karel Gott, Dan Bárta, Matěj Ruppert, Jana Kirschner a další.

Počet nocí u klavíru při komponování hudby není schopen Petr Hapka ani odhadnout. Důvod, proč si zvolil tento způsob života, je podle něj jednoduchý.

"V noci mám klid na práci, nikdo mě nevyrušuje hloupými otázkami, je tu absolutní ticho a já se mohu plně soustředit na své nápady, což je pro mě velice důležité," říká a dodává, že při své tvůrčí práci je značně konzervativní.

"Komponuji při klavíru, noty si zapisuji tužkou. Počítač nemám, neumím s ním zacházet a ani se to nebudu učit. Mezi komponováním na počítači a u klavíru je asi takový rozdíl jako mezi obrázkem a razítkem," myslí si Hapka.

Doporučujeme

Články odjinud