Nová klimakterická poradna

Nová klimakterická poradna

Vážené čtenářky,
vítáme vás v nové poradně, která se bude zabývat přechodem (klimakteriem). I v době rychle se rozvíjející moderní medicíny se mnoho žen stále ještě obává tohoto období. Jistě i proto, že nemají o této životní etapě dostatek informací a spojují je se stárnutím a nevyhnutelným příchodem nejrůznějších chorob.

Co je tedy klimakterium nebo česky výstižněji přechod? Jedná se o období života ženy, ve kterém žena přechází z let plodnosti do let přirozené neplodnosti. Klimakterium trvá několik let, během nichž dochází ke změnám v přirozené funkci pohlavních orgánů.

Dochází zejména ke snížení funkce vaječníků, jehož důsledkem je nedostatek hormonů v těle ženy. Tento hormonální nedostatek má za následek nejprve nepravidelnou a postupně již žádnou menstruaci. Poslední menstruace je nazývána menopauzou a je významným příznakem přechodu. K menopauze dochází mezi 45. a 55. rokem života ženy.

Tato poradna vznikala ve spolupráci s Občanským sdružením LUNA – vaše přítelkyně v klimakteriu. Pokud Vás zajímají podrobné informace, zkuste si projít webové stránky www.sdruzeniluna.cz, nebo si objednejte bezplatně informační brožuru prostřednictvím info@sdruzeniluna.cz. Pokud máte tedy zájem, bude na Vaše dotazy odpovídat MUDr. Tomáš Burnog z FP Brno Obilní trh.

Poradnu najdete na adrese poradna.dama.cz/klimaktericka.php

autor: Sdružení Luna

Doporučujeme

Články odjinud