Nová poradna systemické poradenství

Nová poradna systemické poradenství

Pojímá člověka jako systém, který je zároveň součástí širšího sociálního systému. Vychází z předpokladu, že problém je téma, které vytváří tzv.problémový systém a v terapii jde o to, tento systém rozpustit a nastolit systém zdravý. Tento přístup vychází z toho, že není důležitá objektivní realita, ale mnohem důležitější je, jak realitu vnímá sám klient. Předpokládá, že klient, s využitím podpory profesionála, umí najít řešení.

Samotná práce se řídí třemi základními principy : Respekt, krása, užitek. Respekt znamená, že terapeut opouští svou roli expertnosti a nepovažuje se za toho, kdo je odborníkem na klientův život. Nezbavuje se tak odpovědnosti, jen se snaží pomoci způsobem, který odpovídá klientovým představám. Užitek je přínos naší práce, kterou posuzuje klient.

A krásou se míní postupy naší práce, které jsou nenásilné, lidské a přirozené.

Nejčastější dotazy

Je systemický přístup bezpečný? Ano, systemický přístup je zcela bezpečný. Je velmi nenásilný, nedirektivní a vždy vychází z momentálních potřeb klienta. Vše, co se děje v terapii se odehrává na poli dialogu mezi terapeutem a klientem.

Jak dlouho trvá jedno sezení? Jedno sezení trvá zpravidla 50-60 min, u párové a rodinné terapie je to přibližně 90 min. Samozřejmě pokud terapeut uváží, že klient je v natolik rozrušeném stavu, neskončí terapeutické sezení přesně na minutu, ale může se protáhnout na dobu, pro klienta nezbytně nutnou.

Jaká je celková doba terapie? Celková délka terapie je velice individuální. Záleží na potřebě klienta a na závažnosti problémů. Terapie končí v době, kdy sám klient označí problém jako vyřešený, nebo nedůležitý k tomu, aby se s ním nadále zabýval. V některých případech je terapie velmi krátká, někdy se prodlouží na delší dobu. Někdy může také při prvním sezení dojít k tomu, že klient potřebuje spíše jen poradenství než terapii.

Co je možné tímto přístupem řešit? Metoda není úzce zaměřená na typy problémů. Systemický přístup je spíše způsob myšlení, a proto je ho možné aplikovat při všech obtížích. Například psychosomatických obtížích, životních těžkostech, párových, rodinných a jiných vztahových problémech.

SYSTEMICKÉ PORADENSTVÍ – HANA BULVOVÁ, Centrum psychoterapeutické pomoci PATRON, tel: 607636115

Hana Bulvová Vzdělání: Univerzita Karlova –obor: Psychologie; Výcviky: Telefonická krizová intervence, Rodina v procesu změny, Systemická psychoterapie, praxe v oboru od r. 2001

Poradna systemické poradenství

Doporučujeme

Články odjinud