Nové trendy v estetické chirurgii obličeje

Nové trendy v estetické chirurgii obličeje

Plastická chirurgie je relativně konzervativní obor, ale i zde se setkáváme s novými trendy, technikami a materiály.

"Cílem všech těchto novinek je zmenšení jizev a poškození tkáně, snížení doby rekonvalescence a minimalizace možných rizik a komplikací,“ řekl MUDr. Karel Urban z Kliniky plastické chirurgie ESThÉ.

1) Endoskopický browlift

„Pokleslé obočí a vrásky v oblasti čela často velmi zvýrazňují procesy stárnutí obličeje. Endoskopická operace čela je metoda, která obnovuje a osvěžuje výraz v oblasti očí a horních partií obličeje. Upravuje pokles obočí a vrásčité čelo odstraněním nadbytků tkáně, úpravou svalů a vypnutím kůže. Vyhlazení vrásek čela a zvednutí obočí se dříve provádělo z velkého řezu, což obnášelo mnohá rizika a dlouhou dobu rekonvalescence. S rozvojem miniinvazivní chirurgie se v současné době i při této operaci velmi často využívá endoskopické techniky.

K endoskopickému browliftu jsou indikovány nejen pacientky s poklesem obočí a vráskami v oblasti čela, ale také pacientky s kožními nadbytky v oblasti horních víček, které jsou způsobeny právě pokleslým obočím a u kterých pouhá operace očních víček (blefaroplastika) má minimální efekt,“ seznámil nás s novinkami v oblasti plastické chirurgie obličeje MUDr. Libor Kment.

„Výkon se provádí v celkové anestesii z několika drobných řezů ve vlasové části a pomocí endoskopu se uvolňuje kůže s podkožními strukturami pod optickou kontrolou v oblasti celého čela až k očnicovým obloukům. Po následné elevaci (zvednutí) obočí a čela se provádí fixace. Výsledné jizvičky jsou skryté ve vlasech, takže jsou kosmeticky přijatelné. Po operaci může mít klient několik dní mírné otoky či výjimečně i drobné modřiny. Klidový režim se doporučuje po dobu jednoho týdne od výkonu,“ pokračoval ve výkladu MUDr. Libor Kment z Kliniky plastické chirurgie ESThÉ.

Obdobně jako u ostatních miniinvazivních endoskopických metod je výhodou endoskopického zvednutí obočí výrazný a dlouhodobý efekt s minimalizací rizik, nepatrné jizvy ve vlasové části a krátká doba vyřazující klienta ze společenského života.

MUDr. Karel Urban

2) Kombinace různých výkonů - kompletní operace obličeje - UZ liposukce podbradku, vypnutí kůže krku, odstranění nadbytečné kůže z obličeje, SMAS

Doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., přiblížil další možnosti, které plastická chirurgie obličeje nabízí: „S přibývajícím věkem můžeme na obličeji pozorovat mimické a gravitační změny, které se projevují povolením a poklesem kůže obličeje a krku s tvorbou vrásek. Tyto změny mohou být též následkem velké váhové redukce nebo různých onemocnění. Podstatou operace je vypnutí tkání obličeje odstraněním přebytečné povolené kůže, tukových nadbytků a zpevněním podkožního svalově vazivového aparátu. Tím se dosáhne vypnutí kůže obličeje i krku. Face-lift se provádí většinou jako samostatná operace, ale může být také kombinována s dalšími úpravami v této oblasti jako je např. operace očních víček.

Výkon probíhá v celkové anestezii nebo v tzv.analgosedaci a místním znecitlivění. Řez je obvykle veden ze spánkové oblasti dolů těsně před boltcem nebo za předním ušním výčnělkem (tragus) a kolem ušního lalůčku mírně vzhůru do vlasaté části za ušním boltcem. Kůže oblasti tváří a krku se jemnou preparací uvolní od níže uložených struktur a po přesném vyměření se odstraní její nadbytek. V případě silnější tukové vrstvy v oblasti podbradku se může provést i liposukce této oblasti. Obdobně jako kůži je pro dlouhodobý výsledek vhodné též vypnout podkožní svalově vazivový aparát (SMASlift). Operace končí sešitím ran a přiložením elastického kompresivního obvazu.“

3) Aplikace injekčních implantátů

Zde převažuje aplikaci vstřebatelných injekčních implantátů na bázi kyseliny hyaluronové, která má velmi dobrý efekt, nejsou na ní alergické reakce a má zanedbatelné riziko možných komplikací. V současné době se zkouší i nové nevstřebatelné injekční implantáty, např. Metacrill, který se zatím jeví velmi perspektivně.

4) Výplně vlastní tukovou tkání

Zde se v poslední době udělal asi největší pokrok ve způsobu zpracování odebrané tukové tkáně a její následné aplikaci. Není to univerzální metoda vhodná pro zvětšení a vyplnění tkání, ale při správné indikaci má uspokojivé výsledky.

Novou technologií je takzvaný »fatgrafting« neboli přenos vlastní tukové tkáně. Poprvé zákrok v Česku provedli pacientce ve FN na Bulovce v Praze. Odebrali tukovou tkáň z boků, podobně jako u standardní liposukce. Část tuku se pak vyčistí a aplikuje přímo do prsu. Další část se ve speciálním přístroji zpracuje a odstředí tak, abychom získali kmenové buňky. Kmenové buňky jsou pro tuto operaci klíčové. Díky nim totiž tělo přijme většinu tuku, který chirurg do rekonstruovaného prsu vpraví. Bez nich by se velká část bez efektu vstřebala.

Mezi další standardní výkony v oblasti obličeje patří operace víček, operace nosu, odstálých boltců, zvětšení rtů atd.

Závěr:

Výsledný efekt, možné komplikace a bezpečnost estetických operací záleží na hlavě a rukou plastického chirurga, na jeho zkušenostech, rozumu a umění. Při zavádění nových postupů či materiálů do praxe je třeba velké obezřetnosti a zodpovědnosti. Různé technické přístroje či nové materiály mohou být pomocníkem a výhodou, ale nikdy nenahradí zkušenost plastického chirurga.

Je třeba zdůraznit, že neodborně provedené estetické zákroky mohou být doprovázeny nedozírnými následky, jejichž náprava je velmi obtížná a někdy i nemožná!!!

Doporučujeme

Články odjinud