Dlouho očekávaná novela zákona o potravinách spolu s novým evropským nařízením nám od 1. ledna 2015 usnadní a zpřehlední přístup k informacím o potravinářských výrobcích, které kupujeme. Jedná se o nejzásadnější úpravu potravinářské legislativy od vstupu České republiky do EU. Jaké změny tedy můžeme očekávat?
Na nákup už bez lupy
Od 13. prosince roku 2014 začalo platit nařízení EU, které zpřísňuje povinnost informovat zákazníky o složení potravin. Zásadní změna je mimo jiné v tom, že nařizuje povinnou minimální velikost písma , kterým jsou na obalech vyznačené informace pro spotřebitele. Nově tedy musí výrobci své zboží popisovat písmem, které není menší než 1,2 mm. Vyhláška by tak měla ochránit zákazníky před často nečitelným miniaturním písmem, které nahrávalo nejasnostem ohledně složení výrobku a dalších údajů. Informace o složení, datu trvanlivosti, návodu k použití a podmínek skladování tedy musejí být uvedeny čitelným písmem.
Jste alergičtí na nějakou složku potravin? I na vás zákon myslel!
Další změny se týkají informací o obsahu alergenů. Nová vyhláška stanovuje přísnější pravidla pro informování spotřebitelů o přítomnosti alergenů (tedy látek, jež mohou u citlivých jedinců způsobit alergickou reakci) v potravinách a jejich výživové hodnotě. A nově je rozšiřuje i na nebalené potraviny a na potraviny určené k okamžité spotřebě - například v restauracích, jídelnách, rychlých občerstveních, cukrárnách atd.
Co to tedy v praxi znamená? Provozovatel restaurace má povinnost vám zpřístupnit informaci o konkrétní alergenní složce nebo produktu použité při přípravě vašeho pokrmu. Tato povinnost se týká 14 nejčastějších skupin potravinových alergenů. Jsou to: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sójové boby, mléko, skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie a makadamie), dále celer, hořčice, sezamová semena, oxid siřičitý, vlčí bob a měkkýši.
Informace pro zákazníka na prvním místě
„Novela zákona o potravinách zlepší jejich bezpečnost, ale také zefektivní dozor nad trhem. Konkrétně u nebalených potravin budou mít obchodníci povinnost umístit u prodejního pultu údaje o alergenech a v těsné blízkosti potraviny také informaci o jejím výrobci. V současnosti tyto informace zákazníci nedostávají a jsou tak odkázáni na to, co je prodejce ochotný jim sdělit. To se od Nového roku změní,“ uvedl v prosincové tiskové zprávě ministr zemědělství Marian Jurečka.