Předkrm: Mrkvičky a petržele v uzené slanině
4 porce, příprava: 30 minut
8 malých mrkví, 4 malé kořenové petržele, 6 plátků slaniny uzené studeným kouřem (nebo pancetty), 2 lžíce oleje, 1 lžíce javorového sirupu, sůl, sečuánský pepř
Zeleninu oškrábejte a očistěte. Obalte ji plátky slaniny a naskládejte na pečicí plech. Pokapejte olejem a javorovým sirupem. Osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut, až bude slanina křupavá. Ihned podávejte.
Pokračování 2 / 4
Polévka: Velouté z kořenové zeleniny s pečeným česnekem
4 porce, příprava: 45 minut
2 větší mrkve, 2 střední petržele, 1 celer, 1 cibule, 50 g másla + na smažení česneku, 2 lžíce hladké mouky, 700 ml zeleninového vývaru, 4 stroužky česneku, 1 svazek pažitky, sůl a pepř
Mrkev, petržel a celer oškrábejte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno, nechte ji zesklovatět na másle a zaprašte moukou. Lehce opražte na světlou jíšku. Zalijte zeleninovým vývarem. Na mírném ohni přiveďte k varu a stále míchejte metličkou, dokud se nezačne vařit. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a vařte doměkka. Rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete.
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty opečte na másle dozlatova a osušte na papírové utěrce. Pažitku nakrájejte nadrobno. Polévku rozdělte do misek. Přidejte plátky česneku a pažitku. Pokapejte máslem, ve kterém se pekl česnek.
Pokračování 3 / 4
Hlavní jídlo: Glazované uzené s teplým čočkovým salátem
4 porce, příprava: 60 minut
800 g uzeného masa, 3 lžíce tmavého balzamikového octa, 2 lžíce balzamikové redukce, 1 lžíce třtinového cukru
SALÁT: 200 g zelené čočky, 300 ml zeleninového vývaru, 1 zelené jablko, citronová šťáva, 20 g másla, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, hrst listů petržele, hrst listů polníčku, hrst výhonků řeřichy (shiso)
Uzené maso v celku vložte do vroucí vody a vařte doměkka. Do kastrůlku vlijte tři naběračky vývaru z uzeného masa. Přidejte do něj balzamikový ocet, redukci a cukr a vařte na mírném ohni do zhoustnutí, omáčka musí mít medovou konzistenci. Pak do ní vložte uvařené maso a nechte ho v teple glazovat 10 minut. Čočku zalijte horkým vývarem a uvařte doměkka.
Pokud v čočce zůstane vývar, sceďte ho. Jablko zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Pokapejte je citronovou šťávou. V pánvi zahřejte máslo a krátce na něm opečte kostičky jablek, jen aby se prohřály. Pak je vmíchejte do čočky. Ochuťte octem, olejem, solí a pepřem. Na talíř servírujte směs petržele, polníčku a řeřichy. Přidejte čočkový salát a plátky glazovaného uzeného masa.
Pokračování 4 / 4
Dezert: Sypaný koláč s hruškami a jablky
forma: 36 x 13 cm, příprava: 60 minut
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu ve vaničce, 1 vejce, 1 jablko, 1 hruška, 100 g másla
Smíchejte v míse mouku, cukr a prášek do pečiva. Tvaroh rozmíchejte s vejcem. Jablko a hrušku zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Formu vymažte trochou másla. Nasypte do ní vrstvu moučné směsi. Na ni rozprostřete tvaroh. Na tvaroh opět nasypte vrstvu moučné směsi (asi dvě hrsti si nechte stranou na drobenku).
Na vrstvu moučné směsi naskládejte plátky másla. Kousek másla přidejte ke zbylé moučné směsi a prsty zpracujte drobenku. Na vrstvu másla naskládejte jablka a hrušky. Na ně rozdrobte drobenku ze zbylé moučné směsi a másla. Pečte při 180 °C asi 35 minut dozlatova.
Tereza Langmajerová
23. září 2019