Novoroční nápady na váš stůl | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Novoroční nápady na váš stůl

Po supersladkém závěru roku přijdou vhod pokrmy, které osloví zase jiné chuťové receptory vašeho mlsného jazýčku. Kromě obligátní čočky zkuste koleno, hlívu nebo třeba růžičkovou kapustu.

Špagety s hlívou, sýrem a ořechy

4 porce - příprava: 35 minut

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g směsi oříšků
  • 250 g sýra halloumi
  • 500 g špaget
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu na špagety. Mezitím očistěte a nakrájejte hlívu. Oloupejte česnek a podrťte ho nahrubo. Oříšky nasekejte. Sýr nakrájejte na kostičky. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je podle návodu na obalu.

Ve velké pánvi na oleji opékejte hlívu a česnek asi 5 minut. Přidejte oříšky a sýr a krátce restujte. Uvařené těstoviny slijte a přendejte do pánve s houbami. Přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte, prohřejte a opepřete.

Hlíva

Jedlá houba, která je výborná do polévek nebo omáček. Vynikající je naložená nakyselo nebo sušená. Využití najde také v přírodním léčitelství, mimo jiné snižuje cholesterol a zlepšuje imunitu.


Vykostěné vepřové koleno s medem

4 porce - příprava: 120 minut

  • 1 vykostěné vepřové koleno
  • sůl a pepř
  • 125 ml sójové omáčky
  • 80 ml whisky
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 50 ml šťávy ze zázvoru

CIBULOVÁ MARMELÁDA:

  • 2 červené cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • po 1 lžíci vinného a balzamikového octa

Koleno osolte a opepřete. Svažte do válečku kůží navrch, vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte asi hodinu. Mezitím dejte do kastrůlku sójovou omáčku, whisky, cukr, med, šťávu ze zázvoru a na mírném ohni vařte asi 5 minut.

Pak koleno přendejte do pekáče a potřete svařenou marinádou. Pečte při 170 °C za občasného potírání asi 60 minut doměkka. Cibuli oloupejte, nakrájejte a opečte na oleji doměkka. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Zalijte oběma octy a duste do zhoustnutí. Podle potřeby podlijte vývarem z kolena.

Koleno

Vepřové koleno je jedním z pilířů tradiční české kuchyně, ovšem v německém Bavorsku by asi s tímto tvrzením nesouhlasili. Podává se vařené nebo pečené, třeba na pivě, nejčastěji s křenem a chlebem.


Bramborový gratin s kapustičkami

4 porce - příprava: 100 minut

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 5 větších brambor typu C
  • 4 stroužky česneku
  • 10 g másla
  • 150 ml smetany 33%
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžičky pikantní hořčice (anglické nebo dijonské)
  • sůl a pepř
  • 200 g bílých klobásek

Růžičkovou kapustu zbavte zavadlých lístků a překrojte na poloviny. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte kapustičky a 2 minuty je povařte, přendejte sítem do studené vody a blanšírujte.

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty smíchejte s podrceným česnekem a naskládejte do zapékací mísy vymazané máslem. Navrch nasypte předvařené kapustičky.

Smetanu smíchejte s vývarem, hořčicí, špetkou soli a pepřem. Směs nalijte na kapustičky s bramborami. Pečte při 180 °C asi 60 minut. Na pánvi opečte klobásky. Podávejte společně s gratinem.

Růžičková kapusta

Typická zimní zelenina, která na záhonku přečká i mírnější mrazy, je báječná nejen do polévek, ale také jako neobvyklá příloha. Obsahuje hodně vitaminu C a minerálních látek, například hořčík.


Čočkovo-zeleninové kari

4 porce - příprava: 50 minut

  • 150 g zelené čočky
  • 150 g červené čočky
  • 250 g mletého masa
  • špetka mletého koriandru
  • sůl a pepř
  • 100 g brokolice
  • 100 g mrkve
  • 1 červená cibule
  • 50 ml rýžového oleje (může být i řepkový)
  • 100 g zelené kari pasty
  • 20 ml rybí omáčky
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 limetka
  • výhonky

Obě čočky namočte do vody. Troubu předehřejte na 180 °C. Mleté maso okořeňte koriandrem, solí a pepřem a pečlivě rukama propracujte. Pak vytvarujte koule a naskládejte je do pekáčku a pečte při 180 °C asi 30 minut.

Mezitím očistěte a nakrájejte brokolici a mrkev. Cibuli oloupejte, polovinu nakrájejte na kolečka, zbytek nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a vsypte cibuli nakrájenou najemno a mrkev. Krátce opékejte, až cibule zesklovatí. Pak přidejte kari pastu a restujte. Zalijte rybí omáčkou a vývarem a přiveďte k varu.

Čočky slijte a propláchněte.Přidejte je do vývaru a 5 minut vařte. Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Pak přidejte brokolici a vařte asi 3 minuty, až budou čočka a brokolice měkké. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte s masovými koulemi, cibulí a výhonky.

Čočka

Luštěnina pěstovaná doslova na celém světě byla také základem jídelníčku našich předků. Je typickým novoročním pokrmem, který má zajistit rodině v nadcházejícím roce finanční prostředky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud