Po supersladkém závěru roku přijdou vhod pokrmy, které osloví zase jiné chuťové receptory vašeho mlsného jazýčku. Kromě obligátní čočky zkuste koleno, hlívu nebo třeba růžičkovou kapustu.
Špagety s hlívou, sýrem a ořechy
4 porce - příprava: 35 minut
- 300 g hlívy ústřičné
- 3 stroužky česneku
- 150 g směsi oříšků
- 250 g sýra halloumi
- 500 g špaget
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 ml zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu na špagety. Mezitím očistěte a nakrájejte hlívu. Oloupejte česnek a podrťte ho nahrubo. Oříšky nasekejte. Sýr nakrájejte na kostičky. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je podle návodu na obalu.
Ve velké pánvi na oleji opékejte hlívu a česnek asi 5 minut. Přidejte oříšky a sýr a krátce restujte. Uvařené těstoviny slijte a přendejte do pánve s houbami. Přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte, prohřejte a opepřete.
Hlíva
Jedlá houba, která je výborná do polévek nebo omáček. Vynikající je naložená nakyselo nebo sušená. Využití najde také v přírodním léčitelství, mimo jiné snižuje cholesterol a zlepšuje imunitu.
Vykostěné vepřové koleno s medem
4 porce - příprava: 120 minut
- 1 vykostěné vepřové koleno
- sůl a pepř
- 125 ml sójové omáčky
- 80 ml whisky
- 60 g třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 50 ml šťávy ze zázvoru
CIBULOVÁ MARMELÁDA:
- 2 červené cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce krupicového cukru
- po 1 lžíci vinného a balzamikového octa
Koleno osolte a opepřete. Svažte do válečku kůží navrch, vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte asi hodinu. Mezitím dejte do kastrůlku sójovou omáčku, whisky, cukr, med, šťávu ze zázvoru a na mírném ohni vařte asi 5 minut.
Pak koleno přendejte do pekáče a potřete svařenou marinádou. Pečte při 170 °C za občasného potírání asi 60 minut doměkka. Cibuli oloupejte, nakrájejte a opečte na oleji doměkka. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Zalijte oběma octy a duste do zhoustnutí. Podle potřeby podlijte vývarem z kolena.
Koleno
Vepřové koleno je jedním z pilířů tradiční české kuchyně, ovšem v německém Bavorsku by asi s tímto tvrzením nesouhlasili. Podává se vařené nebo pečené, třeba na pivě, nejčastěji s křenem a chlebem.
Bramborový gratin s kapustičkami
4 porce - příprava: 100 minut
- 500 g růžičkové kapusty
- 5 větších brambor typu C
- 4 stroužky česneku
- 10 g másla
- 150 ml smetany 33%
- 100 ml kuřecího vývaru
- 2 lžičky pikantní hořčice (anglické nebo dijonské)
- sůl a pepř
- 200 g bílých klobásek
Růžičkovou kapustu zbavte zavadlých lístků a překrojte na poloviny. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte kapustičky a 2 minuty je povařte, přendejte sítem do studené vody a blanšírujte.
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty smíchejte s podrceným česnekem a naskládejte do zapékací mísy vymazané máslem. Navrch nasypte předvařené kapustičky.
Smetanu smíchejte s vývarem, hořčicí, špetkou soli a pepřem. Směs nalijte na kapustičky s bramborami. Pečte při 180 °C asi 60 minut. Na pánvi opečte klobásky. Podávejte společně s gratinem.
Růžičková kapusta
Typická zimní zelenina, která na záhonku přečká i mírnější mrazy, je báječná nejen do polévek, ale také jako neobvyklá příloha. Obsahuje hodně vitaminu C a minerálních látek, například hořčík.
Čočkovo-zeleninové kari
4 porce - příprava: 50 minut
- 150 g zelené čočky
- 150 g červené čočky
- 250 g mletého masa
- špetka mletého koriandru
- sůl a pepř
- 100 g brokolice
- 100 g mrkve
- 1 červená cibule
- 50 ml rýžového oleje (může být i řepkový)
- 100 g zelené kari pasty
- 20 ml rybí omáčky
- 500 ml vývaru
- 250 ml kokosového mléka
- 1 limetka
- výhonky
Obě čočky namočte do vody. Troubu předehřejte na 180 °C. Mleté maso okořeňte koriandrem, solí a pepřem a pečlivě rukama propracujte. Pak vytvarujte koule a naskládejte je do pekáčku a pečte při 180 °C asi 30 minut.
Mezitím očistěte a nakrájejte brokolici a mrkev. Cibuli oloupejte, polovinu nakrájejte na kolečka, zbytek nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a vsypte cibuli nakrájenou najemno a mrkev. Krátce opékejte, až cibule zesklovatí. Pak přidejte kari pastu a restujte. Zalijte rybí omáčkou a vývarem a přiveďte k varu.
Čočky slijte a propláchněte.Přidejte je do vývaru a 5 minut vařte. Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Pak přidejte brokolici a vařte asi 3 minuty, až budou čočka a brokolice měkké. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte s masovými koulemi, cibulí a výhonky.
Čočka
Luštěnina pěstovaná doslova na celém světě byla také základem jídelníčku našich předků. Je typickým novoročním pokrmem, který má zajistit rodině v nadcházejícím roce finanční prostředky.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.