Nový lék proti rakovině prsu

Nový lék proti rakovině prsu

Lék firmy Roche capecitabin je vědci s nadějí někdy nazýván "chytrá tabletka," protože je v některých ohledech spojen s pokrokem v léčení rakoviny prsu. Jeho účinnost nyní potvrdili i zástupci Evropské unie, kteří schválili použití capecitabinu v kombinaci s lékem docetaxelem u pacientek s pokročilou formou rakoviny prsu.

Nový lék proti rakovině prsu

Lék firmy Roche capecitabin je vědci s nadějí někdy nazýván "chytrá tabletka," protože je v některých ohledech spojen s pokrokem v léčení rakoviny prsu. Jeho účinnost nyní potvrdili i zástupci Evropské unie, kteří schválili použití capecitabinu v kombinaci s lékem docetaxelem u pacientek s pokročilou formou rakoviny prsu, u nichž selhala předcházející chemoterapie. Těmto ženám nabízí tato kombinace léků novou šanci na prodloužení života.

Studie ukázaly, že oproti standardní léčbě, která zahrnuje pouze použití docetaxelu, se po podávání kombinace s capecitabinem život pacientek prodlouží průměrně o tři měsíce. Navíc bylo také zjištěno zmenšení nádoru i v nejpokročilejším stupni onemocnění a zastavení růstu nádoru po delší dobu než u samotného docetaxelu. Celkově se dá říci, že tato nově schválená kombinace léčiv je z hlediska protinádorové účinnosti velmi zajímavá. 

A v čem vlastně spočívá mechanismus účinku capecitabinu?

Jeho mechanismus se zaměřuje především na rakovinné buňky - lék je totiž aktivován pomocí enzymu, který se vyskytuje v nádorových buňkách v mnohem větší koncentraci, než v buňkách normálních. Lék capecitabin se už v současnosti používá samostatně k léčení metastázované rakoviny prsu ve více než 50 zemích světa a v kombinaci s docetaxelem se od září bude používat i v USA. Za zmínku stojí rovněž to, že tento lék už nyní v Evropě a USA pomáhá pacientům s pokročilou formou rakoviny tlustého střeva a konečníku, a lékaři doufají, že se možnosti jeho použití budou ještě dále rozšiřovat.

Zdroj: Česká společnost podpory zdraví
Reuters Health News - International Journal of Cancer 2001; 93:888-893
Reuters Health News - Health Services Research October 2001
Reuters Health News - Cancer 2001; 92: 1411-1418
Reuters Health News - The New England Journal of Medicine 2001; 345: 638-646, 690-692

Doporučujeme

Články odjinud