Nový Zéland po vlastní ose

Nový Zéland po vlastní ose

[Soutěž] Oblíbené turistické destinace Nového Zélandu jsou celoročně přeplněné turisty. Lze se jim vyhnout a poznat jeho ostrovy na vlastní pěst?

Osobní auto, ve kterém se dá s trochou nepohodlí přespat, pořídíte na Novém Zélandu zhruba za 38 NZD na den, za obytné auto s odpadní nádrží a WC zaplatíte dvojnásobek. Při objevování Zélandu na vlastní pěst jsme velká města záměrně objížděli nebo jsme v nich zajeli pouze do Countdown či Pak’n Save, což jsou největší a nejlevnější novozélandské supermarkety.

Obvykle jsme nevynechali ani i-site (informace) a DOC visitors center (Department of Conservation má na starosti národní parky, stará se o treky a spravuje stovku nejlepších kempů na Zélandu). A u každého turistického „must see“ jsme se pak vždy snažili najít svou alternativu. Například národní park Wai-O-Tapu Thermal Wonderland nedaleko města Rotorua jsme vyměnili za stejně krásný, ale mnohem méně navštěvovaný Orakei Korako. Oblíbené jezero Taupo je sice rozlehlé, ale na romantické procházky bez lidí po břehu můžete zapomenout. Proto nás víc lákal NP Nelson Lakes na Jižním ostrově, který má turistů méně, a trek po západním břehu jezera Rotoroa je bez chyby. A naše cesta na mys Reinga, posvátné místo Maorů, byla sama o sobě alternativní variantou k běžným itinerářům cestovek. Představuje totiž dvěstěkilometrovou „zajížďku“.

Na této cestě turista pozná zbytky lesů kauri, které kdysi pokrývaly přes polovinu Severního ostrova. Zároveň si uvědomí, jak děsivě dokážou lidé změnit přírodu: To když vidí nekonečné travnaté oblasti, které přistěhovalci vytvořili zpustošením lesů. O popularitu Nového Zélandu se zasloužily i trilogie Pán prstenů a film Hobit, které se natáčely na obou ostrovech a všechna filmová místa jsou speciálně vyznačena v autoatlase Nového Zélandu. Je tedy s podivem, že hobití filmaři vynechali monumentální sopku Mt. Egmont na západním pobřeží Severního ostrova, kterou jsme si tudíž my nemohli nechat ujít.

Na Novém Zélandu jsou samozřejmě i místa, jež si zaslouží být navštívena bez ohledu na jejich turistickou popularitu. Je to třeba celé západní pobřeží Jižního ostrova od kempu Kohaihai na severu až po Jackson River na jihu. Pokud vás zajímá trochu jiný pohled nejen na Nový Zéland než z klasického turistického resortu, nemusíte nutně cestovat na vlastní pěst. Takové putování si můžete dopřát i s některými vybranými cestovními kancelářemi, které se specializují na poznávací a turistické zájezdy.

Soutěžte s námi na www.svetzaobzorem.cz

Doporučujeme

Články odjinud