O kolik hodin doma pracujeme více než muži? Průzkum vás překvapí

6 komentářů

j66
6. března • 12:21
Rambíša
5. března • 16:09

Podle mě jsou práce ženské a práce mužské.Asi těžko budeme mít hornice,to nebylo snad ani v SSSR,byl pokus zavést do učení na zedníky děvčata,a znala jsem paní vyučenou zednici,ale dělala nakonec někde v kanclu. Je lepší takové rozdělení rolí,co těm dvěma doma vyhovuje,někde třeba manžel rád žehlí nebo vaří a peče. No a žena zase vyměňuje žárovky,zatlouká skoby,vrtá do zdi a montuje nábytek z Ikey,nebo třeba vymaluje byt.Nejhorší se mi zdá,když se oba manželé strkají u vaření,nutí se oba dva uklízet a tak. Měl by se starat o děti ten,koho to více baví a těší.Třeba mimina si hledí máma,není s ním řeč ani zábava,to otce tak nebere,ale děti,co už chodí a mluví jsou už zábavnější i pro tatínka,tak jde s nimi ven a žena si může doma odpočinout,u něčeho,co ji baví.Tyhlety ankety,s procenty a teoriemi,to neberu,kdoví koho se ptali.....

helza
4. března • 20:10

To je nejhorší - udělají průzkum kvůli reklamě a zblnou spoustu lidí. Mám dojem, že dost žen na podobné řeči slyší. Potom muž vydělává, žena je na mateřské a péči o dítě a domácnost si chce dělit na půl. :-(

Elynor
4. března • 14:04

No, já to četla, a víceméně je to marketingový průzkum společnosti IKEA. Čili to vlastně nic moc nevypovídá. Asi potřebují lépe zacílit reklamu, či co.

helza
4. března • 13:22

Článek jsem nečetla, jenom nadpis. Ale opravdu nevím, kde se bere snaha stále něco porovnávat a posuzovat, počítat zda je te je spravedlivé, či nikoliv, zda někdo nemá víc a druhý méně... Podle mne je to jenom a vždy cesta do pekel, nikdy to nevede a ani nepovede k dobrým vztahům, naopak, i velkou lásku takové poměřování stoprocentně jednou zabije a nejhorší je, že motivací takových úvah je v podstatě závist. Pamatuji si na jednoho hajného, který, když se jeho dva synové přeli o velikost banánů, které jim přinesl, jim ty banány vzal, z toho většího ukousl tak, aby byl menší, opět porovnal, znovu ukousl, aby je srovnal a tak ukusoval, srovnával a porovnával, až klukům nezbylo vůbec nic.I my jsme se s mužem celý život přeli a dodnes se přeme o práci, ale obráceně, oba bychom nejraději udělali k radosti toho druhého všechno a jej nechali odpočívat. A i když mě dnes štve, že mi muž s odchodem do penze některé domácí práce doslova "uloupil", jsou to jiné pře a jiná naštvání, protože mají jinou motivaci. Proto nás nestaví proti sobě, nerozdělují, ale naopak.

Elynor
4. března • 12:23

Jak si to kdo doma zavede, to je každého věc. Do toho bych nemluvila, každému vyhovuje jiný systém a způsob organizace domácnosti. Nepřipadá mi to jako něco tragického - pere pračka, suší sušička, plno věcí není třeba vůbec žehlit, nádobí myje myčka, okna čistí automatické čističe a podlahu vysávají robotické vysavače. V kuchyni existuje taky plno téměř automatických pomocníků - pekárna, nejrůznější chytré hrnce, rýžovary, mlékovary, jogurtovače, milion všech možných kuchyňských robotů... shrnuto - péče o domácnost nejsou takové galeje, jak prezentuje článek. Ad rovnost v zaměstnání, to je už z principu nemožné. Pokud má žena děti, tak holt je znevýhodněná, ale samotnou matkou přírodou. S tím se nedá nic dělat. Muž nebude těhotný, nebude trávit 9 měsíců běháním po doktorech a vyšetřeních, nebude mu v práci špatně, nepůjde na mateřskou a na rodičovskou jen výjimečně. Jednoduše odvede práci X za peněz Y. Zatímco žena odvede tu práci X výrazně menší díky tomu, že bude chtít neustále nějaké úlevy, ale peněz by chtěla taky Y, stejně jako ten muž, který ty úlevy nevyužívá a maká naplno. Tady ta nerovnost prostě bude vždycky. No a nechápu, proč by měl zaměstnavatel zajišťovat péči o děti. To nejsou jeho děti. Ono stačí to, co musí zaměstnavatel řešit v rámci zákoníku práce. V tomhle tady máme pořád socialismus až hanba. Nikde jinde nemají tak dlouhou a štědře placenou rodičovskou dovolenou. Plus nejrůznější "ošetřovačky", daňové úlevy, odpočty školkovného atd. A furt je to někomu málo... 8-)

Doporučujeme

Články odjinud