Období menopauzy versus pokožka: Co vaší pleti chybí a jak s tím bojovat?

Období menopauzy versus pokožka: Co vaší pleti chybí a jak s tím bojovat?

Jedno je jisté, my ženy se menopauze prostě nevyhneme. Někdo ji zvládne bez větších potíží, někdo hůř, pravdou ale je, že řada příznaků se dá zmírnit. Bojíte se o svoji krásnou pleť? Pak si přečtěte, co vás čeká a co proti tomu můžete dělat.

Jak poznáte, že se blíží menopauza?

Jedním z příznaků nastupující menopauzy může být například nepravidelná menstruace, takzvaná perimenopauza. Vzhledem k tomu, že dnes mají ženy běžně děti i těsně po čtyřicítce, může si některá z nás položit i otázku, jestli nemůže být těhotná. V tom by vám měl samozřejmě udělat jasno těhotenský test. Dalším nepřehlédnutelným signálem blížící se menopauzy je také noční pocení a denní návaly horka střídající se se zimou. Zaznamenat můžete také zrychlený srdeční tep, bušení srdce, dokonce můžete i bezdůvodně omdlít.

Pokračování 2 / 5

Co způsobuje menopauza?

Změny během menopauzy zaznamenáte nejen na psychice, ale i na vašem těle, pleti i vlasech. Slábnoucí funkce vaječníků zapříčiňuje hormonální nerovnováhu, která má vliv na zpomalení procesů v kůži. Buňky se pomaleji obnovují, regenerace a hydratace se zhoršují, ubývá vám kolagen a vlákna ztrácejí elasticitu.

Pokračování 3 / 5

Jak změny zpozorujete?

Pocítíte, že vaše pleť je sušší a drsnější než dřív, někdy bude svědit, protože bude podrážděná a začervenalá. Jelikož se pokožka ztenčuje, objevují se více viditelné vrásky kolem úst a očí. I když jste nikdy netrpěla na akné, můžete zaznamenat zhoršení pokožky způsobené nestabilní hladinou hormonů. Také opalování či běžný pobyt na slunci si budete muset hlídat, protože se vám snadněji budou objevovat stařecké skvrny. Vlivem úbytku kolagenu bude pleť povislejší a ochablejší. A aby toho nebylo málo, může se v obličeji objevovat nežádoucí ochlupení, hlavně nad horním rtem a na bradě.

Pokračování 4 / 5

Jak proti změnám bojovat?

Hydratace je základ, tu vaše pleť uvítá v každém věku, natož v období menopauzy. Stejně tak jí pomůže vitamín D, který můžete užívat jak v tabletách, tak i prostřednictvím potravin, které tohoto vitamínu mají vysoký obsah. Je to například rybí olej, kvasnice, sójové boby, sezam, játra a žloutky. Snažte se žít zdravě a nezapomínejte na pohyb, který má pozitivní dopad i na psychiku!

Pokračování 5 / 5

Zvolte vhodnou kosmetiku

Než přistoupíte k radikálním zásahům plastické chirurgie, která proti známkám stárnutí bojuje například pomocí botoxu nebo liftingu pleti, případně neinvazivní metodou, jakou je rejuvenace pleti pomocí laseru, vyzbrojte se proti stárnutí pleti kvalitní kosmetikou. Nejvhodnější jsou krémy s hutnější texturou, s obsahem antioxidantů i kyseliny hyaluronové. Jsou určené přímo pro zralou pleť žen v menopauze a pomáhají obnovit mladistvý vzhled pokožky, objem a elasticitu a zlepšují hutnost pleti.

Doporučujeme

Články odjinud