Chcete vědět, co doopravdy jíte? Připravujte si obědy do práce sama. Uvidíte, že se u toho budete dobře bavit. Bonus navíc? Kila dole a konto v plusu. Zkuste hovězí s nudlemi, placičky z quinoy, vepřové ragú s nudlemi či cibulový quiche.
Hovězí s nudlemi
POTŘEBUJETE
(na 4 porce, doba přípravy 30 minut)
500 g hovězího masa
300 g čínského zelí
1 velkou červenou papriku
200 g rýžových nudlí
100 ml sójové omáčky
hrst nesolených buráků
hrst koriandru
olivový olej
1 chilli papričku
POSTUP:
Maso nakrájejte na nudličky, zelí a papriku na proužky. V pánvi wok orestujte na oleji papriku a po chvíli přidejte maso a opečte. Nakonec vmíchejte zelí, nasekanou chilli papričku a ještě orestujte. Zelenina by měla zůstat křupavá. Nudle uvařte podle návodu, přimíchejte je do pánve k masu a přidejte sójovou omáčku. Koriandr promíchejte s nasekanými buráky. Hotovou směsí pak hovězí s nudlemi posypte.
Pikantní tofu
Ideální recept, když jste na dietě:
POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 30 minut):
500 g tofu
1 chilli papričku
2 stroužky česneku
1 červenou papriku
1 lžičku nakládaného zázvoru
1 žlutou papriku
4 jarní cibulky
200 g mraženého hrášku
olivový olej
sůl, pepř
200 g jasmínové rýže
1 lžičku mletého kari
POSTUP:
V pánvi wok na oleji orestujte nadrobno nakrájené jarní cibulky. Po chvíli přidejte na proužky nakrájené papriky, na plátky nakrájený česnek, zázvor a nadrobno nasekanou chilli papričku. Krátce opečte a vmíchejte nakrájené tofu a hrášek. Směs promíchejte, ještě chvíli opékejte, podle potřeby osolte, opepřete a stáhněte z ohně. Rýži propláchněte a spolu s kořením ji uvařte doměkka. Tofu podávejte s rýží a salátem podle chuti.
Placičky z quinoy
POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 40 minut):
200 g světlé quinoy
250 g květáku
hrst nasekané petrželky
200 g fety
4 vejce
3 lžíce ovesných vloček
sůl, pepř
ghí nebo olej na smažení
NA SALÁT:
200 g mixu listových salátů
hrst vlašských ořechů
100 g čerstvého fenyklu
4 jarní cibulky
3 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce olivového oleje
POSTUP:
Quinou uvařte podle návodu. Květák rozeberte na růžičky a rozmixujte. Dejte vše do mísy, přidejte vejce, ovesné vločky, petrželku, nastrouhanou fetu a vše důkladně promíchejte. Směs podle potřeby ještě osolte a opepřete. Nechte ji chvilku stát a pak z ní vytvarujte placičky. V pánvi rozehřejte ghí a placičky na něm opečte dozlatova. Listy salátu propláchněte. Dejte je do mísy a smíchejte s nastrouhaným nebo na tenké plátky nakrájeným fenyklem a cibulkou. Přidejte nasekané ořechy a vše zakapejte pomerančovou šťávou, olejem a nakonec osolte a opepřete.
Kuřecí steak s quinoou
POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 40 minut):
200 g quinoy
1 předvařenou červenou řepu
1 lžíci nasekané petrželky
4 jarní cibulky
1 lžíci řeckého jogurtu
4 plátky kuřecího masa po 150 g
sůl, pepř
olivový olej
NA SALÁT:
200 g polníčku
1 žlutou papriku
hrst cherry rajčátek
1 lžíci olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
POSTUP:
Quinou uvařte podle návodu. Pak do ní vmíchejte na kostičky nakrájenou řepu, petrželku a pokrájené jarní cibulky. Vmíchejte jogurt a pak vše podle chuti ještě osolte a opepřete. Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Maso opečte dozlatova. Polníček propláchněte a smíchejte s nakrájenou paprikou a rajčátky. Salát osolte, opepřete a zakápněte olejem a citronovou šťávou.
Cibulový quiche
POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 30 minut, doba pečení 1 hodina):
NA TĚSTO:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
1 lžičku soli
NA NÁPLŇ:
5 červených cibulí
1 lžíci třtinového cukru
2 lžíce másla
200 g šunky
2 snítky tymiánu
4 vejce
100 ml smetany
sůl, pepř
POSTUP:
Z másla, mouky, vejce a soli vypracujte hladké těsto. Nechte ho chvilku uležet v chladu. Mezitím připravte náplň. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hluboké pánvi nechte rozpustit máslo. Cibuli opečte doměkka. Pak přidejte cukr a cibuli nechte mírně zkaramelizovat. Vmíchejte lístky tymiánu. V jiné pánvi opečte dokřupava na kostičky nakrájenou šunku. Přidejte ji k cibuli, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Těsto vyválejte a přeneste ho do máslem vymazané kulaté koláčové formy. Přebytečné okraje seřízněte. Na těsto naneste vrstvu cibulové náplně a uhlaďte ji. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, solí a pepřem. Směs nalijte rovnoměrně na koláč. Ten vložte do trouby a pečte 20 minut při teplotě 180 °C. Pak ji stáhněte na 160 °C a pečte ještě dalších 20 minut.
Pikantní fazole s polentou
Když nepočítáte kalorie
POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 1 hodina):
300 g krůtího masa
1 cibuli
2 mrkve
hrst žampionů
1 konzervu loupaných rajčat
1 konzervu červených fazolí
4 stroužky česneku
1 lžičku třtinového cukru
1 chilli papričku
sůl, pepř
2 bobkové listy
100 ml červeného vína
NA PLACIČKY:
250 g instantní polenty
2 lžíce strouhaného parmazánu
1 stroužek česneku
2 snítky tymiánu
sůl
POSTUP:
Polentu si připravte den předem. Uvařte ji podle návodu a do horké směsi vmíchejte parmazán, prolisovaný stroužek česneku, tymián a sůl. Pak směs rozetřete do pekáčku a nechte ztuhnout. Maso nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na větší kusy, mrkev na kolečka a houby na plátky. Na oleji v hluboké pánvi opečte cibuli a po chvíli přidejte maso. Opečte ho, vmíchejte mrkev, žampiony a také opečte. Směs podlijte vínem, nechte ho odpařit a přidejte loupaná rajčata, bobkové listy, nasekanou chilli papričku, na plátky nakrájený česnek a cukr, nechte pod pokličkou probublávat asi 20 minut. Nakonec vmíchejte fazole, prohřejte a stáhněte z ohně. Polentu nakrájejte a opečte na pánvi potřené olejem dozlatova.
Citronové špagety
POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 30 minut):
400 g prsních řízků
4 šalotky
1 citron
300 ml smetany
1 lžičku dijonské hořčice
parmazán k podávání
sůl, olej
300 g špaget
POSTUP:
Maso nakrájejte na malé medailonky a naklepejte ho. Citron nakrájejte na plátky. Na oleji opečte nadrobno nakrájenou šalotku a po chvíli přidejte maso. Opečte ho dozlatova. Do pánve přidejte plátky citronu a vše zalijte smetanou. Vmíchejte hořčici a nechte chvilku probublávat na mírném ohni. Nakonec omáčku podle chuti ještě osolte. Podávejte se špagetami a posypané hoblinkami parmazánu.
Vepřové ragú s nudlemi
POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 40 minut, doba vaření 1 hodina):
500 g vepřové krkovice bez kosti
2 mrkve
2 řapíky celeru
1 cibuli
1 konzervu loupaných rajčat
100 g rajského protlaku
2 lžičky třtinového cukru
sůl, pepř
2 bobkové listy
150 ml bílého vína
olej
POSTUP:
Maso nakrájejte na kostičky, mrkev a celer na kousky. Cibuli nasekejte nadrobno. Na oleji opečte cibuli a po chvíli přidejte osolené a opepřené maso. Opečte ho a vmíchejte mrkev a celer. Ještě chvíli opékejte. Vmíchejte protlak, loupaná rajčata, cukr a bobkové listy. Vařte na mírném ohni bez pokličky. Pokud se směs mírně přichytává, není to na škodu. Když směs zhoustne, zalijte ji vínem a pod pokličkou duste půl hodiny. Hotové ragú podávejte se širokými nudlemi nebo pečivem.