Obézní děti trpí psychickými poruchami

Obézní děti trpí psychickými poruchami

Dětská obezita je často spojena s problémy psychického rázu. Američtí psychologové tvrdí, že velké procento „problémových“ dětí, je obézních.

Tým vědců z Dukeovy univerzity v Durhamu, v americkém státě Severní Karolína, dlouhodobě sledoval skupinu 990 dětí, ve věku 9-16 let. Vědci zaznamenávali nejen jejich výšku a váhu, ale také psychický vývoj dětí.

Prvním, nepříliš radostným zjištěním byl fakt, že dětská obezita je tři až čtyřikrát rozšířenější, než udávají americké oficiální statistiky. „Spolu s věkem přibývá i případů obezity, téměř každý pátý americký adolescent je obézní“, říká doktorka Sarah Mustillová, vedoucí výzkumného programu.

Tvrdí také, že děti, které jsou chronicky obézní, jsou po psychické stránce mnohem křehčí, než jejich vrstevníci s váhou v normálu. Mají větší sklon k rebelantství a asociálnímu chování. Postiženi jsou zejména chlapci, u kterých se navíc, oproti normálu, čtyřikrát častěji vyskytují deprese.

Na otázku, zda jsou děti deprimované, protože jsou obézní, nebo je tomu naopak, však vědci jednoznačnou odpověď nenašli. Doktorka Mustillová však tvrdí, že oba problémy mohou mít společného původce. A tím je neurotransmiter serotonin, který bezprostředně ovlivňuje jak psychický stav, tak i apetit. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud