Obézní muži, myslete na své spermie!

Obézní muži, myslete na své spermie!

Vědci mají další argument, proč si dávat pozor na to, co jíme. Tučné jídlo totiž neškodí jen postavě, ale také snižuje produkci spermií.

Podle výzkumu publikovaného na konferenci Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii je kvalita spermií mužů s nadváhou podstatně horší než u těch, kteří mají normální hmotnost. K dlouhému seznamu rizik spojených s obezitou tak přibyla další položka.

Experti si sice nejsou jisti, zda mužská obezita je hlavní příčinou problémů s početím, přesto ale varují. "Pokud má muž s poruchou plodnosti zdravou partnerku, její schopnost počít potomka to většinou vykompenzuje," vysvětluje dr. William Ledger z britské univerzity v Sheffieldu, ale dodává: "Když ale trpí nadváhou oba, je těhotenství významně ohroženo, protože už dlouhou dobu je známo, že obezita snižuje fertilitu i u žen."

Tým vědců v čele s doktorem Shayebem zkoumal vzorky spermií více než 5 000 mužů ve Skotsku a rozdělil je do skupin podle indexu tělesné hmotnosti BMI jejich majitelů. Ti, jejichž BMI byl normální, tj. 20-25, měli vyšší procento zdravých spermií než muži obézní nebo s nadváhou. U nich byl jejich objem v 60 procentech nižší.

Existuje několik teorií, proč mají obézní muži nekvalitní sperma. Jedním z důvodů může být fakt, že tuková tkáň má vliv na produkci hormonů, což může omezit vznikání nových spermií. Dalším problémem může být teplota, protože spermie se tvoří nejlépe při teplotě o 2 stupně nižší, než je teplota těla. Více tuku může ale organismus přehřívat.

Odborníci ale upozorňují, že k podobnému úbytku může dojít i u lidí podvyživených a má na něj vliv také kouření, alkohol, užívání drog a věk. "Mužská fertilita je úzce spojena s tělesnou kondicí," říká profesor McClure z univerzity v Belfastu.

Doporučujeme

Články odjinud