Obézní ženy mívají problémy s kojením

Obézní ženy mívají problémy s kojením

Novorozeně se krátce po příchodu na svět přisává k matčinu prsu a tím pomáhá stimulovat sekreci hormonu prolaktinu, jenž naopak zase podporuje vznik a sekreci mateřského mléka. Vědci však zjistili, že citlivost mléčné tkáně vůči prolaktinu v prvním týdnu po porodu je velmi malá u obézních matek. To je vysvětlením pro známý fakt, že většina silnějších žen, byť i s většími prsy, často vůbec nekojí.

"Silnější ženy potřebují větší péči a odbornou pomoc, pokud chtějí po porodu kojit. Znamená to pro praxi také to, že musíme obézní matky podporovat, aby vyhledaly po porodu odbornou pomoc a snažily se schopnost kojit udržet. Zkoumali jsme též sociální podmínky a psychickou vyspělost matek, ale ty na kojení, jak se zdá, vliv nemají. Špatnou citlivost a nízkou hladinu prolaktinu bude patrně způsobovat obezita," míní doktorka Kathleen M. Rasmussenová z Cornellovy univerzity v Ithace.

Důležité je podle odborníků vědět, že i obézní ženy mohou dobře kojit. Potřebují jen větší péči a dohled odborníků, kteří pohlídají hladinu hormonu prolaktinu. Je jisté, že by pomohlo, kdyby silnější matky dokázaly zhubnout, ale během těhotenství a krátce po něm je to prakticky nemožné. Studie také potvrzuje, že hladina progestronu, na rozdíl od prolaktinu, je stejně vysoká u štíhlých i obézních žen. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud