Objem stehen prozradí, jak blízko si zubatá brousí kosu

Objem stehen prozradí, jak blízko si zubatá brousí kosu

Lidé, kteří si dělají starosti s velikostí svých stehen, si mohou oddechnout. Dánští lékaři totiž zjistili, že lidé s velmi štíhlými stehny umírají dříve než ti, kteří jsou vybavení silnějšími stehny.

Tento efekt platí i tehdy, když se vezmou v potaz obezita, věk, kouření a další faktory.

"Naše výsledky naznačují, že existuje riziko předčasné smrti, které se vztahuje k velikosti stehen," řekla Berit Heitmanová z Kodaňské univerzitní nemocnice reportérům Reuters.

Vysvětlení zřejmě spočívá v tom, že způsob, jak člověk nabírá váhu, je indikátorem vlivu váhy na zdraví. Různé studie prokázaly, že lidé, kteří mají hodně tuku v břiše, kolem vnitřních orgánů, mají vyšší riziko srdečních chorob, cukrovky a dalších nemocí. Naopak u lidí, jejichž tělo spíš připomíná tvar hrušky, je toto riziko menší. A to i tehdy, pokud mají celkově více tělesného tuku.

Heitmanová a její kolega Frederiksen z Glostrupské nemocnice sledovali od roku 1987 celkem 1 435 mužů a 1 380 žen a sledovali je více než 12 let. Ukázalo se, že lidé, kteří mají objem stehen menší než 60 centimetrů, měli vyšší pravděpodobnost, že během této doby zemřou. Nejhůře na tom byla skupina s nejtenčími stehny, o objemu pod 46 centimetrů. U těch byla pravděpodobnost úmrtí dokonce dvakrát vyšší.

Doporučujeme

Články odjinud