Objevitelce minisukní je sedmdesát

Objevitelce minisukní je sedmdesát

Ve své době to byla naprostá módní bomba. Teprve jednadvacetiletá majitelka malého butiku v londýnském Chelsea Mary Quantová se rozhodla dát na trh vlastní modely, vyrobené sice z poměrně levných látek, zato v délce, která šokovala. O deset let později ji znal celý svět jako duchovní matku minisukně.

Přestože přišla s mnoha dalšími tvůrčími podněty, kromě jiného zavedla i běžné nošení šortek, její prvotní nápad už nic nepřekonalo. "Móda ztratila punc snobství," vzpomíná návrhářka, jež 11. února oslaví neuvěřitelné sedmdesáté narozeniny.

Těší ji, že se jí ve své době podařilo zlomit diktát proslulých salónu, které udávaly oděvní trendy, jako jsou Chanel či Dior, a vytvořit styl, jenž potíral rozdíly mezi společenskými vrstvami a mohly si ho dovolit i ty, které měly hlouběji do kapsy. Nemluvě o tom, že jej akceptoval i sám Buckinghamský palác, jenž povolil příslušnicím královské rodiny zkrátit délku sukní tak, aby sahaly sedm centimetrů nad kolena. Minisukním se nakonec na přání movitých zákaznic přestaly bránit navzdory výhradám Vatikánu, který je považoval za nemravné, i prestižní módní salóny. I ony si uvědomily, že vlastně ztělesňují životní pocit celé generace. "Jenom jsem vytvořila něco, co vlastně delší dobu viselo ve vzduchu," říká skromně Mary Quantová.

Jaksi zapomíná zdůraznit, že za fantastický úspěch svého objevu vděčí i propracované obchodní strategii, která jí umožnila otevřít četné pobočky po celé zeměkouli. K sukním totiž nabízela i příslušné doplňky, například saka či boty, a to vše za ceny, jež si mohly dovolit studentky či nepříliš dobře placené sekretářky. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud