Oblíbená ingredience - kysané zelí. Vyzkoušejte skvělé recepty!

16. 3. 2015
Knedlíky se zelím a uzeným
Je plné vitaminu C, podporuje imunitu a navíc je dokonalou ingrediencí při přípravě tradičních českých specialit. Pochutnáte si na něm ale i jen tak zastudena.

Kysané zelí

na 20 kg - příprava: 3 hodiny + 3 týdny zrání

  • 20 kg bílého zelí
  • 200 g soli
  • 100 g celého kmínu
  • 5 cibulí

Zelí očistěte a nakrouhejte. Vložte do velké nádoby, smíchejte se solí a kmínem, občas promíchejte. Zelí za 2 až 3 hodiny pustí šťávu. Pak ho vymačkejte a vložte do kameninové nádoby, šťávu dejte stranou. Zelí upěchujte a nechte 3 týdny v uzavřené nádobě při pokojové teplotě kysat. Přebytečnou šťávu odlévejte nebo přilévejte podle potřeby tak, aby bylo zelí stále ponořené pod hladinou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Knedlíky se zelím a uzeným

4 porce - příprava: 60 minut

  • 10 rohlíků
  • 2 lžíce sádla
  • 2 červené cibule
  • 250 g uzeného masa
  • 1 lžička soli a pepře
  • plocholistá petržel
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vejce

NA DOKONČENÍ:

  • 800 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto. Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.


Zelný koláč

4 porce - příprava: 40 minut

  • 100 g špeku
  • 2 červené cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř
  • 2 balení listového těsta
  • 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste. Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut.


Zelné placky

4 porce - příprava: 40 minut

  • 600 g kysaného zelí
  • 250 g sádla
  • 100 g škvarků
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíce kmínu
  • sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo,, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vyplatí se vám, když se ve všem spolehnete jen na své schopnosti. Jestli vám někdo tvrdí, že se za vás postaví, tak mu nevěřte. Jen byste mrhali časem. Nic pak neohrozí pozici, již jste si…

Nejčtenější články