Je plné vitaminu C, podporuje imunitu a navíc je dokonalou ingrediencí při přípravě tradičních českých specialit. Pochutnáte si na něm ale i jen tak zastudena.
Kysané zelí
na 20 kg - příprava: 3 hodiny + 3 týdny zrání
- 20 kg bílého zelí
- 200 g soli
- 100 g celého kmínu
- 5 cibulí
Zelí očistěte a nakrouhejte. Vložte do velké nádoby, smíchejte se solí a kmínem, občas promíchejte. Zelí za 2 až 3 hodiny pustí šťávu. Pak ho vymačkejte a vložte do kameninové nádoby, šťávu dejte stranou. Zelí upěchujte a nechte 3 týdny v uzavřené nádobě při pokojové teplotě kysat. Přebytečnou šťávu odlévejte nebo přilévejte podle potřeby tak, aby bylo zelí stále ponořené pod hladinou.



Knedlíky se zelím a uzeným
4 porce - příprava: 60 minut
- 10 rohlíků
- 2 lžíce sádla
- 2 červené cibule
- 250 g uzeného masa
- 1 lžička soli a pepře
- plocholistá petržel
- 150 ml plnotučného mléka
- 100 g polohrubé mouky
- 3 vejce
NA DOKONČENÍ:
- 800 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- sůl a pepř
Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto. Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.
Zelný koláč
4 porce - příprava: 40 minut
- 100 g špeku
- 2 červené cibule
- 500 g kysaného zelí
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř
- 2 balení listového těsta
- 250 g anglické slaniny
Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste. Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut.
Zelné placky
4 porce - příprava: 40 minut
- 600 g kysaného zelí
- 250 g sádla
- 100 g škvarků
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce kmínu
- sůl a pepř
Vyždímejte zelí, přidejte sádlo,, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.