Smažený sýr neboli smažák si čas od času dopřeje většina z nás. Co může být lepšího než obalovaný sýr, který se po rozříznutí roztéká a v kombinaci s tatarkou tvoří neodolatelnou dvojici? Naučte se 4 triky, aby se vám neroztekl ještě na pánvi! V době, kdy vše zdražuje, tyto triky zajisté využijete.
Kupujte tučnější sýr
Základem dobrého smažáku je bezesporu kvalitní sýr. Vybírejte ten, který má minimálně 30 % tuku – tučnější sýry mají krémovou chuť a snadněji se smaží, stačí je jen správně obalit. Perfektně chutnají i plísňové sýry, například hermelín, jehož chuť vyladíte sladkými brusinkami.
Jak na smaženou goudu? Podívejte se na video:
Před smažením dejte na 10 minut do mrazáku
Aby se sýr neroztekl hned na pánvi, vyzkoušejte tento trik. Budete překvapena, jak skvěle funguje! Dopřejte ještě neobalenému sýru 10 minut před obalováním a následným smažením v mrazáku. Bude se vám s ním lépe pracovat!
Sýr obalujte dvakrát
Mouka, vajíčko a strouhanka – to jsou tři nepostradatelné ingredience. Sýr vezměte do rukou a proces opakujte, aby se obalil minimálně dvakrát. Uvidíte, že se vám na pánvi nerozteče.
Osmažte zprudka
Prvně rozpalte pánev s olejem, a až v momentě, kdy se začnou tvořit bublinky, nastává ten správný čas přidat sýr. Smažte z každé strany přibližně minutu, dokud nezezlátne. Hotový smažák nechte okapat na ubrousku a podávejte s tatarkou.