Obrázkový test: To, co uvidíte jako první, odhalí váš největší podvědomý strach

20 komentářů

Kaja
20. ledna • 17:51

Problém je, že na přehledu článků není obrázek celý a na začátku článku taky ne.

Pavel
19. ledna • 17:26

Akorát trouba nevidí lebku 🤣🤣🤣

Pavel
19. ledna • 17:26

Elynor, to chce víc dioptrií.

Elynor
28. září • 14:09

Ještě bych dodala, že ta lebka vynikne, když si to dá člověk na celý monitor a poodstoupí tak na dva metry. Pak je ta lebka úplně jasná. Tak jsem na to ostatně přišla. ]:-D Náhodou.

Elynor
28. září • 14:02

Celý světlejší střed obrázku je "lebka". Horní část ohraničují ty stromy, spodní část muchomůrky. Motýl je jedno oko lebky, hlava holčičky je druhé oko lebky. Jahoda zastupuje nozdry lebky, a dlouhé nohy v pruhovaných punčoškách jsou zuby lebky. Je třeba trošku "rozostřit" a pozorovat celý obrázek, ne detaily. O to víc je to strašidelné. Dál - zajíc a medvídek opravdu mají jen jedno jediné oko přes celou přední část hlavy, nemají žádný "obličej", není tlamička ani čumáček, je jen jedno obří oko uprostřed. Dtto motýl. Ten má sice tykadla, ale nemá sosáček a při pohledu na něj začínám chápat lidi, kteří cítí stejný odpor k motýlům, jako jiní lidé k pavoukům. Tenhle motýl vypadá dost nebezpečně a držela bych si ho od těla. Naproti tomu pavouk přítomný na obrázku vypadá neškodně a zvědavě, byť je dost veliký, ale ne tak nepřirozeně jako motýl. Holčička má divný účes, buď je to paruka, nebo podivný čepec, nebo holčička není holčička a disponuje bohatými vlasy dospělé ženy. Tomu by nasvědčovaly i ty nepřirozeně dlouhé nohy. Slunce v pozadí má výraz značně nepřívětivé hvězdy. nedivila bych se, kdyby produkovalo tvrdší záření, než "naše" Slunce. Stromy sice vypadají taky poněkud zvláštně, ale nevzbuzují obavy. Muchomůrky jsou snad jediné, co je na tom obrázku přívětivé. Závěr - obrázek je jako z jiného světa, dost strašidelného, který se mi nelíbí. A je celkem jedno, jestli to má na svědomí nějaká droga, nebo psychické onemocnění, že autor takto vidí. Nechtěla bych tam být, a nechtěla bych si to dát na zeď.

helza
29. září • 9:28

@Elynor: Vlastně ty píšeš zajíc a medvídek. Promiň. :-)

helza
28. září • 15:07

@Elynor: Ty brďo, já jsem si včera obrázek uložila na plochu, že si ho pak zvětším a kouknu. Ale nekoukla, až teď a na té vlastně ikoně, té pidizmenšenině, je ta lebka úplně jasná. Jinak se musím smát, jak to máš všechno prokoukaný. Ale je možné, že je to obrázek malovaný, nebo spíše dodatečně pozměněný kvůli tomu testu. A jeho účelem je naléz v tvém podvědomí všechny "strachy", všechno, co je ti nepříjemné. A ty uvidíš nejdřív to, co ti je nejvíc nepříjemné. No a to symbolizuje nějakou konkrétní situaci.Já například viděla tu holčičku, ale neděsila mě, moc se mi líbila. Když si přečteš, co v testu holčička znamená, pak je to celkem jasné, dítě, které nemá matku, po ní touží, ať má nohy, či účes jakékoliv. její blízkost mu chybí, ale neděsí ho. A to všechno ostatní, co popisuješ už vidím taky, navíc mám pocit, že levý medvídek je vlastně zajíc, ale všechno mi to připadá milé, takové naivní, roztomilé, jako když to maluje malé dítě. Ale malíř, nebo ten upravovatel možná přesně věděl, co, jak a proč, chce namalovat. :-)

Elynor
28. září • 19:42

@helza: No, asi takhle - kromě toho, že čtu knihy, které bývají občas i ilustrované, a preferuji žánr sci-fi a fantasy, tak čtu hodně i komiksy. A ty jsou prostě už ze své podstaty obrázkové :-)) takže "číst" obrázky se člověk naučí a naučí se i všímat si na nich různých podivností, protože ty podivnosti jsou mnohdy jádrem těch sci-fi příběhů, a je důležité si jich všimnout, aby ten příběh dával smysl. Nicméně nemusí to být vždy jenom fikce. Životopis Boženy Němcové formou komiksu je pozoruhodný. Rovněž Sherlock Holmes v komiksu (navíc ve stylu japonská manga) je věc, která mě hodně bavila. Z toho - možná - pak plyne určitý přístup k obrázkům, který ne-čtenáři komiksů třeba nemají, nevím.

helza
29. září • 10:21

@Elynor: Máš pravdu, u tebe to těmi komixy je určitě. Je-li to těmi ne-komixy, u mne, nebo přímo mnou nevím, ala já koukala jako blázen, když jsi místo, abys koukla na obrázek, tak jsi na něm rozklíčováváš (blbý slovo) kde co. Napadlo mě, že často luštíš takové ty obrázkové lušťovky, kde musíš najít chybu, nebo změnu - na to bys byla, na rozdíl ode mne, dobrá. Já sice luštím pořád, všechno, co se luštit dá, ale tohle mi zrovna nejde.

Elynor
29. září • 11:16

@helza: Tak ještě kocoura Garfielda bys taky znát mohla. To je taky oblíbená postavička z dětských komiksů. :-)

helza
29. září • 10:07

@Elynor: Asi jsi to rozlouskla. Já sice sci-fi čtu taky děsně ráda, ale obrázků si v nich dopodrobna asi nevšímám, ani když se mi hodně líbí, ani když mi některý zůstává dlouho v paměti a mít čas, namaluji si ho a pověsím na zeď. Vnímám pouze dojem, který ve mně zanechávají. Ale máš pravdu v tom, že nečtu komixy. A když se nad tím zamyslím, tak krom Čtyřlístku a Rychlých šípů, jsem žádný v tištěné podobě asi ani neviděla. A přesto, že Teorie velkého třesku je můj velmi oblíbený seriál, tak nekoukám ani na filmy podle jimi oblíbených komixů, občas jen chvilku a pak dám něco jiného. A když čtu, co píšeš (...životopis Boženy Němcové, Sherlock Holmes...), tak vidím, že tento svět, hanba mi, vůbec neznám.Ale dost háčkuju pro děti. Jednak občas chtějí nějaké postavičky z toho, na co dnes děti koukají a jednoocí mimoni jsou docela oblíbení, druhak se jim všeobecně líbí všechno nejpodivuhodnější a nejstrašidelnější, nejodpudivější (ostatně ty pohádky jim takové zrůdičky nabízejí) a za třetí když háčkuju, tak všechno musím nějak stylizovat a zjednodušit. Zvlášť podrobnosti typu očička, sosáčky, takadélka a podobně. Možná proto mi ten obrázek nepřišel vůbec divný. Dlouhé nohy háčkovaných panenek jsou žádoucí, neboť čím delší, tím lépší, neb taková panenka se krásně tahá, obří účesy tovněž bodují, neb se dají přečesávat a dokonce i ostříhat :-D :-D.

Elynor
29. září • 11:20

@helza: Samozřejmě že v háčkované podobě holt se musí některé detaily vynechat, to se nedá nic dělat, všechno asi taky uháčkovat nejde. S tím se počítá, že to bude zjednodušené a dětem je to asi jedno. I když - onehdy jsem byla vnučkou kárána, že jsem myšku Minnie oblékla do šatiček patřících kačence Daisy... :-D

helza
29. září • 14:04

@Elynor: Tak to jsi mě dostala, vnoučata jsou prostě skvělá. Inu, babičko, to jsi to pěkně zvorala :-D :-D Toho kocoura Garfielda znám jenom z Kroku za krokem. Mě nezastihl, ani děti. Ti znali nejdivočejší pohádky "Jen počkej zajíci" (byl to vůbec komix?). A vnoučata minul, ty už mají daleko šílenější pohádky.

Elynor
27. září • 21:24

Tak už vím, kde je lebka. Nevylepšilo se to tím :pozor

Elynor
27. září • 9:22

Po přečtení se ptám - kde je tam kruci lebka? Žádnou nevidím. A medvídky - druhý medvídek je podle mě zajíc. Stromy pokládám za nepodstatné, spíš bych myslela, že jsou tam nějak důležité ty muchomůrky... a celkově je to teda hodně psychedelický obrázek, který bych si na zeď fakt nedala. 8-)

helza
27. září • 9:55

@Elynor: A viděla jsi něco úplně jako první věc, co tě trklo a teprve potom jsi vidělato ostatní? Zkus zavřít oči a podívat se znovu nezaujatě.Nemusíš tam vidět všechno, já jsem tam lebky taky neviděla a ani následně nehledala po přečtení. Nevšimla jsem si ani těch medvídků a pavouka - skoro ničeho. Jinak - je to obrázek, překvapilo mě jak ho dokážeš zkoumat a rozebírat. Mně by se dokonce líbil - třeba do děckého pokoje. Pokud tě zarazila ta jednooká stvořeníčka, ta nejsou jednooká, vše na obrázku je z profilu, nic není an face. Možná máš malý monitor, nebo na to koukáš v mobilu.
Protože i když se necítím kovaný odborník v umění, nevidím na obrázku nic psychedelického. Je spíše naivní.

Elynor
27. září • 21:27

@helza: Ne, neviděla jsem nic jako "první věc" - je toho tam hodně, a dost by mi dalo práci upřít pozornost jen na jednu věc.

helza
28. září • 9:54

@Elynor: Možná je to tím, že všechno hledáš a vidíš všechno. Možná to tak máš i v životě. Přečteš si článek a hned vidíš kdejakou nesrovnalost, které si já vůbec nevšimnu a která mnohdy se smyslem článku ani nesouvisí. Tak nějak vnímáš svět komplexně a empiricky, mně jednotlivosti a podrobnosti unikají. Myslím, že na všem jsou nějaké vady, jestli je všechny vidíš, pak to nemáš lehké. Možná by to, že vidíš všechno najednou měl být další bod testu. :-)Já vnímám svět jako celek. Například kolega v práci, který leta nosil plnovous (byl černovlasý a černovousý) a to opravdu plný vous, přišeljednou do práce hladce oholený. Celý den se všichni bavili tím, že marně hledám, "co je na něm jiného" - což byla jejich otázka poté, co jsem na jeho změnu vůbec nereagovala. Hádala jsem nové brejle, novou košili - na ty vousy jsem nepřišla, před odchodem mi to řekli. O pár let později se můj syn, který dělal historický šerm a kvůli tomu měl vlasy po zadek a vousy po prsa rovněž oholil a to i s hlavou. A co myslíš? Taky jsem na to nepřišla, řekli mi to až po pár dnech. Na druhé straně poznám člověka ať je jakkoliv zamaskovaný, stačí malé gesto, chůze, úsměv, cokoliv a vím, kdo to je.Taky mě napadlo, že vzhledem k účelu, k němuž byl obrázek namalován, tak nějak i psychedelický je, když to má být takový vhled do podvědomí, takové obrázkové LSD, které ti rozklíčuje.... A možná v tom to je, možná jsi vůči psychotropním látkám a tím pádem i vůči obrázku prostě odolná.Hele, a kde jsou ty lebky, já je nenašla ač jsem se snažila a dost.

Elynor
27. září • 9:16

Mě jako první napadlo "ale fuj", a pak se to rozvedlo do mnoha otázek - proč mají všichni jen jedno oko? Proč má ta jahoda milion očiček? Proč to dítě neječí hrůzou a neutíká co nejdál od takhle obřího strašidelného motýla? Co autor obrázku bere a neměl by s tím radši přestat, než udělá něco osudového?

helza
26. září • 10:11

Viděla jsem holčičku a kupodivu to sedlopřesně.

Doporučujeme

Články odjinud