Obřízka a kondomy snižují rozvoj bradavic na genitáliích

Obřízka a kondomy snižují rozvoj bradavic na genitáliích

Ve Spojených státech jsou téměř všichni čerstvě narození chlapci automaticky obřezáni. Výhodu obřízky a pozdější používání kondomů američtí odborníci chválí, neboť pomáhají omezovat šíření lidského papillomaviru (HPV), který způsobuje vznik bradavic na genitáliích. Jedna mutace tohoto viru může dokonce způsobovat vznik rakoviny.

HPV je mezi lékaři znám jako původce rakoviny děložního čípku a konečníku, ale jen málo studií se zabývá riziky infekce penisu u mužů.

Touto problematikou se pod vedením doktorky Susie Baldwinové zabývali odborníci z Kalifornie. Jejich výzkum se zabýval téměř čtyřmi stovkami mužů hospitalizovanými na klinice v Arizoně s pohlavně přenosnými chorobami.

Pacientům byl předložen k vyplnění dotazník a byly jim provedeny stěry penisu, které měly prokázat přítomnost DNA papillomaviru. Muži, jež uvedli, že mají pohlavní styk více než třicetkrát měsíčně, byli až třikrát častěji nakaženi tímto virem než muži mající pohlavní styk jen pětkrát měsíčně.

Proti nákaze penisu papillomavirem se podle studie muži mohou ochránit používáním kondomu, přičemž také obřízka pomáhá bránit jeho šíření. Neobřezaní muži byli totiž nakaženi až o třicet procent častěji než obřezaní. (Plus)

Jaký je váš názor na obřízku?

Doporučujeme

Články odjinud