Ve světě jsou používány různé druhy octů, odlišují se chutí i vůní, ale všechny se mohou pyšnit širokými léčivými účinky. Dnes si povíme o některých z nich…
Vinný ocet – likviduje bakterie, viry a plísně
Vinný ocet je výborným přírodním prostředkem proti bakteriím, virům a plísním. Dále podporuje trávení, zklidňuje průjmy, migrény, potlačuje bolesti v krku, afty. Zevně ho můžeme nanášet na veškeré kožní neduhy, štípance, mykózy, je vhodný i k přímé dezinfekci poranění, škrábánců i akné. Vinný ocet vždy upřednostňujeme v bio kvalitě, získáme tak jistotu, že je opravdu kvalitní.
Poruchy trávení, pálení žáhy a průjmy zklidní vinný ocet
Při těchto problémech si dopřáváme 3x denně 1 lžičku kvalitního vinného octa smíchanou s 2 dl teplé vody.
Vinný ocet zažene migrénu!
Tento přípravek patří k nejoblíbenějším lidovým prostředkům proti bolestem hlavy. Obklad si připravíme tak, že lněný hadřík namočíme do vinného octa a přiložíme si ho na čelo. Necháme hodinu působit.
Vinný ocet a mykózy
Tento přípravek můžeme s úspěchem aplikovat na všechny druhy plísní. Zvláště účinný je při mykózách chodidel. Pokožku chodidel si 3 x denně po dobu 20 dní potíráme neředěným vinným octem a vše necháme zaschnout, neoplachujeme.
Jablečný ocet – učiněný elixír mládí
Dalším pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet. Ocet z jablečné šťávy obsahuje průměrně 5 procent kyselin. Je bohatý na minerální látky – draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků. Má příznivý vliv na metabolismus živin. Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu doporučuji tento nápoj: Ráno nalačno a večer asi 2 hodiny před spaním si smícháme 3 čajové lžičky pravého jablečného octa (nejlépe v bio kvalitě, pozor na tzv. ochucené octy, které jsou z léčivého a nutričního hlediska úplně bezcenné, často až škodlivé) s 1 čajovou lžičkou kvalitního medu a zalijeme 3 dl čisté neperlivé vody. Pijeme pomalu po douškách.
Návod na domácí přípravu jablečného octa
Jeden kilogram jablíček umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem (to je důležité, jinak by ocet ztratil na léčebné hodnotě), vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 centimetrů nad jablka. Přiklopíme víčkem a necháme zhruba týden na teplém místě. Dvakrát za den odklopíme a dřevěnou vařečkou důkladně promícháme.
Po týdnu dobře přecedíme, zase nádobu uzavřeme a uschováme již v lednici. Po dalším týdnu opět scedíme a znovu uzavřeme a dáme na dalších 21 dní na temné chladné místo. Po uplynutí této doby přelijeme přes plátýnko, nalijeme do tmavých skleněných lahví, uzavřeme a skladujeme v lednici. Takto připravený ocet vydrží v chladnu i rok.

Kde všude můžeme jablečný ocet použít?
- Při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce jablečného octa, úspěch zaručen.
- Pravidelné ranní a večerní popíjení 2 dl vody s 2 lžičkami jablečného octa účinně pomáhá při revmatismu a dně.
- Večerní nápoj připravený s 3 dl teplé vody s přídavkem 1 lžičky jablečného octa šetrně povzbudí činnost střev.
- Postižené místo po bodnutí hmyzu je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit.
- Žaludeční potíže se okamžitě zmírní, vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžící jablečného octa.
Držíte redukční dietu? Tak si její účinek podpořte jablečným octem!
Účinek odtučňovací kúry si zvýšíme tím, že 3 x denně popíjíme nápoj připravený ze 4 dl vody, 1 lžící jablečného octa a 2 lžícemi pomerančové šťávy. Tak si zaktivizujeme a urychlíme látkovou přeměnu a organismus se navíc ještě zbaví škodlivin.
Koupel s přídavkem jablečného octa zregeneruje unavené nohy
Do 2 litrů vody přidáme 1 dl jablečného octu, vložíme nohy a necháme 20 minut působit.
Ume-boshi ocet – pryč s překyselením organismu!
Umeboshi jsou malé japonské švestičky, které obsahují velké množství vápníku, hořčíku a železa. Používají se jako lék při respiračních onemocněních, zažívacích obtížích, při snížené imunitě a na celkové ozdravení organismu.
Jak se vyrábí umeocet?
Umeocet se vyrábí tak, že jsou švestičky na 2 roky nakládány v dřevěných sudech do soli. Po ukončení procesu jsou švestičky svraštělé, nasáklé solí a mají zvláštní slano-kyselou chuť. Tekutině, která se během tohoto procesu shromažďuje na dně sudu, říkáme umeocet.
Léčivé účinky umeoctu
Umeocet obsahuje velké množství enzymů, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá při celkové detoxikaci organismu, poruchách trávení, pálení žáhy, překyselení i bolestech hlavy.
Jak používat umeocet?
Na posílení a regeneraci organismu si můžeme dopřát tuto kúru – každé ráno nalačno (po dobu 6 týdnů) vypijeme 0,5 litru vlažné vody s přídavkem 1 lžičky umeocta. Při pálení žáhy si 1 lžičku umeocta zapijeme 1 dl vlažné vody.
Umeocet v kuchyni
Pár kapkami umeocta můžeme dochucovat zeleninové saláty, rýži, obiloviny a luštěniny. Pak již nemusíme pokrm solit.