Ochrana pro dětské oči

Ochrana pro dětské oči

Nosí vaše dítě brýle? Jste na vážkách, zdali mu pořídit čočky z klasického minerálního skla nebo z plastů? Sklo má některé podstatné nevýhody. Je těžké a při rozbití se může rozletět na střepy, které mohou poranit oči. Jaké tedy zvolit řešení?

Sklo nebo plasty? Děti jsou nejaktivnějším členem rodiny, stále v pohybu a v zápalu her na hřišti nebo v roli průzkumníků. Sklo je však těžké, brýle s minerálními skly jsou nepohodlné a při jejich rozbití může dojít k úrazu očí. Ale ani běžné plastové čočky nejsou dokonalé. Některé materiály vykazují znatelné optické vady. Vzhledem k tomu, že zrakem vnímáme přibližně 80% informací, nejsou to problémy nepodstatné. Měkčí povrch plastové čočky musí být chráněn vhodnou otěru odolnou tvrdící vrstvou nejlépe v kombinaci s antireflexní úpravou , která zkvalitní vidění. Rozhodování tedy není právě jednoduché.

Řešení ze země vycházejícího slunce Japonsko je známé jako technologická velmoc - a byla to právě tato země, ve které se zrodilo prakticky ideální řešení. Brýlové čočky, které jsou mimořádně lehké, prakticky nerozbitné a které poskytují obraz bez optických vad a zkreslení. Japonská společnost HOYA původní materiál zdokonalila a nazvala jej „Phoenix“ (Fénix), v očních optikách se s ním setkáte pod zkratkou PNX.

Kolik vlastně vydrží PNX? Při testech nebyla čočka z materiálu PNX zničena ani při nárazu ocelové koule o váze 1 kg z výšky 1,2 metru. To je odolnost více než úctyhodná, běžné plastové čočky se při takovém nárazu rozlétnou na ostré úlomky. Přitom jde o nejlehčí materiál na trhu, používaný k výrobě brýlových čoček - je tak lehký, že téměř plave na vodě. Díky tomu se brýle nosí snadno a pohodlně.

Unikátní vlastnosti Japonská společnost HOYA, v jejíchž laboratořích byl tento materiál zdokonalen, je technologickou jedničkou v péči o oči. Každý den putuje v HOYA do vývoje nových materiálů přibližně 200 000 dolarů. Není tedy divu, že PNX má i další unikátní vlastnosti. Například dokonale chrání oči před škodlivými UVA i UVB paprsky a mezi plastovými čočkami je bezkonkurenčně nejodolnější proti poškrábání.

Problémy s korekcemi? S vývojem zrakové vady dítěte přichází změny korekci a s nimi nutnost nákupu nových čoček.To může být pro vaši peněženku nepříjemná zpráva. I toho jsou si však ve společnosti HOYA vědomi. „Pro naše zákazníky jsme s příchoden nového školního roku připravili akci, v rámci které získají garanci bezplatné výměny brýlových čoček PNX dětem do 15 let věku v případě, že se jim během půl roku změní korekce“, říká Ivana Nechanická, generální ředitelka české pobočky společnosti HOYA. „Akce probíhá ve všech očních optikách, které prodávají naše výrobky a běží od 15.8. do 30.10. 2009. Více informací najdete i na http://www.lepevidet.cz>www.lepevidet.cz“.

Doporučujeme

Články odjinud