První ochucené vodky znali Poláci a Rusové již v 16. století. Do tehdejší tvrdé a špatně stravitelné domácí vodky přidávali dostupné koření, bylinky a ovoce. S první profesionálně ochucenou vodkou přišla počátkem 80. let minulého století Finlandia Vodka. Tehdy byl postup výroby trochu jiný než dnes – čerstvé ovoce se marinovalo ve Finlandia Vodce v desetilitrových nádržích, dnes je ovoce součástí destilačního procesu.
Průzračně čisté vodky s ovocnou příchutí se stávají stále oblíbenější také u tuzemských konzumentů. Finlandia Vodka nabízí celkem 4 příchutě (Finlandia Cranberry, Finlandia Grapefruit, Finlandia Lime a Finlandia Mango), hitem letošního léta však budou dvě Finlandia Cranberry a Finlandia Grapefruit.
Finlandia Cranberry
Na pohled se od klasické neochucené vodky liší jen málo – příchuť poznáte podle barevného označení lahve a brusinek na obalu. Po otevření nalijete do sklenice čirou tekutinu obsahující 40 % alkoholu s lákavou vůní divokých brusinek. Právě toto aroma milují barmani v Anglii a Americe, stále větší oblibu však získává i u nás.
Jak ochucenou Finlandia Cranberry pít? Pánové si jistě oblíbí čistý nápoj přímo na ledu. Na pohled k nerozeznání od klasické vodky, při bližším prozkoumání ale zjistíte, že led rozvinul čerstvé brusinkové aroma a udělal tak i z obyčejného „panáku“ drink hodný králů.
Ženy naopak preferují alkohol v podobě koktejlů. Stačí se podívat do nápojového lístku
kteréhokoliv baru a zjistíte, že koktejlů bez vodky najdete jen málo. Finlandia Cranberry můžete míchat s pomerančovým džusem, tonikem nebo citrónovými limonádami. Pokud čekáte návštěvu, jistě ji zaujmete letním hitem – Cranberry Wings. Jeho příprava je velmi snadná: smíchejte 4 cl Finlandia Cranberry s red bullem. Přidejte led a osvěžující drink je na světě.
Stejně osvěžující je ale i další drink z Finlandia Cranberry – Cranpiroska. Drink, jehož základem je led, resp. ledová tříšť, osvěží i v tom největším vedru. Do nižší sklenice dejte 1/2 čerstvé limetky nakrájené na kousky, posypte 1 – 2 lžičkami třtinového cukru a drtítkem vymačkejte. Poté zasypte sklenici drceným ledem a dolijte 4 cl Finlandia Cranberry. Uvidíte, že se budete olizovat ještě druhý den.
Finlandia Grapefruit
Ano, grapefruit už se stal nedílnou součástí alkoholického nápoje. Jeho nahořklá chuť se k vodce skvěle hodí. Stejně jako ostatní varianty Finlandia Vodky i tato obsahuje 40 % alkoholu, na pohled je čirá a po prvním ochutnání vám na jazyku zůstane příjemná chuť grepu.
Led je mocnou ingrediencí, a proto se skvěle hodí i do Finlandia Grapefruit. Zkuste si tuto variantu
vychutnat nejprve čistou – pouze na jedné kostce ledu. Pokud jste spíš příznivcem ochucených koktejlů, vyzkoušejte jednoduchý Finlandia GT. Smíchejte 4 cl Finlandia Grapefruit a 15 cl Kinley Tonic, nalijte na led a ozdobte plátkem grepu.
Mixologie pro začátečníky
I v domácím baru určitě najdete celou řadu zajímavých ingrediencí, z nichž se dají připravit skvělé koktejly. Aby vám ještě více chutnaly, máme pro vás několik tipů:
Zapomněli jste vyrobit led? Nevadí, nechte vychladit lahev Finlandia Vodky v lednici, na pár minut dejte sklenice do mrazáku a pak nápoj nalijte.
Chcete, aby všem hostům večeře maximálně chutnala? Použijte jednoduchý trik – čtvrt hodiny před prvním chodem jim naservírujte samotnou Finlandia Vodku nebo jednoduchý koktejl. Vodka před jídlem totiž povzbudí chuť k jídlu a funguje jako aperitiv.
Pro domácí mixování jsou vhodnější jednoduché, dvojsložkové koktejly. Na jejich ozdobu použijte vždy takové ovoce, které chuť koktejlu doplní (např. pokud je jednou ze složek koktejlu pomerančový džus, použijte na ozdobu pomeranč, ne třešeň, apod.).
Nelamte si hlavu s profesionálním barmanským vybavením. V domácím prostředí si bohatě vystačíte s tzv. long sklenicemi (běžně z nich všichni doma pijeme nealko), drtítkem nebo větší vařečkou, a dlouhou lžící. Pokročilejším by neměl chybět navíc shaker a sítko.
Zdroj: Double-U