Ochutnejte lahodné kyperské slunce

Ochutnejte lahodné kyperské slunce

Dějiny vinařství na Kypru jsou staré jako mýty této oblasti. Ťdajně již řecký bůh vína Dionýsos měl při svých pitkách v oblibě víno z Kypru. Jeho kvalitu chválí Homér a Euripides. Kyperské víno pili faraóni a opěvoval ve svých verších král Šalomoun.

Ochutnejte lahodné kyperské slunce

Commandaria St. John
Kyperská vína pochází z pravokořenných (neroubovaných) odrůd vinné révy starých tisíce let.
Commandaria je vyrobena z přezrálých hroznů, které se po sklizni a před kvašením vystaví na 10 dní slunci, kvašení je předčasně ukončeno pouze velmi jemnou fortifikací (přidáním alkoholu), následuje dlouhé zrání v dubových sudech systémem Mana (solera). Jistá podobnost s vínem portským a tokajským. Commandaria je autentické víno templářských rytířů. Je přírodně sladké, komplexní s jantarovou barvou. Jako vinná odrůda je použita starověká odrůda Nama. Je dodáváno ve stylové lahvi.
Tento vynikající a lahodný produkt je nyní dostupný on-line na serveru Dobroty.cz

HISTORIE KYPERSKÝCH VÍN
Dějiny vinařství na Kypru jsou staré jako mýty této oblasti. Údajně již řecký bůh vína Dionýsos měl při svých pitkách v oblibě víno z Kypru. Jeho kvalitu chválí Homér a Euripides. Kyperské víno pili faraóni a opěvoval ve svých verších král Šalomoun. "Sladkost tvé lásky je rovna kyperskému vínu", šeptal 36 let před n.l. římský vojevůdce Marcus Antonius své Kleopatře a přenechal jí ostrov jako svatební dar.

Ve středověku to byl anglický král Richard I. zvaný Lví srdce, který při dobytí Kypru v roce 1191 přivezl do své vlasti víno ostrova, čímž zahájil tradici dovozu kyperského vína do Anglie. Svůj obdiv vyjádřil slovy "víno králů a král vín". To zase hrabě Champagne byl během tažení na Kypr obdarován výhonky vinných keřů ostrova, jež pak byly ve Francii dále šlechtěny. Předpokládá se, že kromě šampaňských odrůd se jeví potomky kyperských keřů rovněž odrůdy vín Madeira, Tokaj a Marsala. Kyperské víno zvané Commandaria, vyvážené křižáky na královské dvory Evropy, bylo při soutěži vín na dvoře francouzského krále Filipa Augusta v roce 1223 korunováno za "Apoštola vín". Jeho pití se stalo znakem kultury a vznešenosti aristokracie. Kyperské vinařství odolalo i 300-leté turecké nadvládě ostrova. Přezdívka tureckého sultána Selima II., který dobyl Kypr v roce 1571, "Selim piják" naznačuje proč, i když normálně muslimové víno nepijí...

KYPERSKÉ VINAŘSTVÍ
Na Kypru se vinařsky příznivé podnebí - vydatné deště v zimě, dlouhé slunečné léto - kombinuje s vhodnou půdou, převážně vápenatou nebo sopečnatou. Stálé klima ostrova - až 340 slunečných dnů v roce - způsobuje, že každá sklizeň je dobrá a kvalita kyperských vín konzistentní. Sucho ve vegetačním období napomáhá pomalému dozrávání a tvorbě buketních vlastností vína. Zároveň minimalizuje výskyt škůdců révy a tím i nutnost její chemické ochrany.
Většina vinic se nachází na jihozápadních svazích pohoří Troodos. Historickou niň kyperského vinařství nepřetrhla ani americká mšice révokazná, která v 19. století zdecimovala vinice Evropy. Protože na Kypr nedorazila, jeho tradiční odrůdy vinné révy pěstované po tisíce let, přetrvaly dodnes. Vedle historického dědictví se soudobá výroba vína opírá o moderní vědu a techniku.

ODRŮDY
Typickými odrůdami vinné révy na Kypru jsou bílá Xynisteri (Cipro Bianco) a modrá Mavro (Cipro Nero). V menším rozsahu se vyskytuje tucet dalších starobylých odrůd.

5 DOBRÝCH DŮVODŮ PRO VOLBU KYPERSKÝCH VÍN

UNIKÁTNOST Světový trh je dnes přeplněn víny z několika stejných francouzských odrůd ze zemí, jež jsou mnohdy novými producenty vína. V reakci na tuto uniformitu veřejnost může hledat nové chutě a objevovat nová vína. V případě Kypru to budou vína z původních pravokořenných odrůd vinné révy ze země s nejstarší vinařskou tradicí.

PŘÍRODNÍ RYZOST
Je dána pravokořennými odrůdami (žádné mutanty), rekordním počtem slunečných dní (neomezená cukernatost hroznu), absencí chemických postřiků a umělého zavlažování, ručním sběrem, tradičním způsobem výroby v citlivé kombinaci s moderní vinifikací.

ZDRAVOTNÍ VHODNOST
S přírodní ryzostí souvisí pitelnost a lehká stravitelnost kyperských vín - tzv. neúnavné pobízivé pití bez následků. Červená vína Kypru se vyznačují zvýšeným obsahem hroznových taninů, které mohou preventivně působit proti infarktu i rakovině trávícího traktu.

PRO KAŽDOU CHUŤ
Vedle vín až výjimečně suchých zahrnuje nabídka vína polosuchá, polosladká až sladká, která jsou zcela přírodní (bez doslazování) a přesto normálně alkoholická.

Zdroj: www.dobroty.cz/inshop/shop.asp?partnerid=pohnan&kat=001vk004" target="_blank">Dobroty.cz

Doporučujeme

Články odjinud