Jablka jsou právě teď na podzim snadno dostupná a dosladka vyzrálá. Pokud jich máte dostatek, jistě oceníte náš recept na pravý apple pie - jablkový páj. Provoní vám byt a zachutná celé rodině.
Na těsto:
Hladká mouka 550 g
Máslo 225 g
Studená voda 2 lžíce
Sůl 1 špetka
Na náplň:
Jablka
(nejlépe Granny Smith) 5 ks
Cukr přírodní 100 g
Vanilkový cukr 1 balíček
Hladká mouka 50 g
Skořice 1 lžička
Vejce
(na potření těsta) 1 ks
Krém karamelový (k podávání)
Z mouky, vychlazeného a na kousky nakrájeného másla a vody vypracujte těsto. Podle potřeby a savosti mouky přidejte 2 (a více) lžíce studené vody. Těsto ze začátku připomíná hrubou drobenku.
Těsto zpracovávejte rychle a studenýma rukama. Hotové pak rozdělte na dvě části, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu (možné i déle / přes noc). Po vychlazení vmačkejte jednu část těsta do kulaté koláčové formy, vypracujte zvýšený okraj.
Poklaďte jej vytvořenou náplní z omytých a oloupaných jablek nakrájených na stejnoměrné dílky. Smíchejte s přírodním a vanilkovým cukrem, moukou a skořicí.
Z druhé části těsta vytvarujte jakousi poklici, překryjte jí koláč, propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte v předehřáté troubě asi 60 minut (až jablka začnou probublávat a povrch zlátnout). Koláč nechte důkladně vychladnout a teprve potom krájejte.
Podávat můžete přelitý karamelovým krémem nebo ozdobený šlehačkou.
Recept je převzatý z časopisu F.O.O.D
ČTĚTE TAKÉ:
3 nejlepší štrúdly - recepty pro vás
ČTĚTE TAKÉ:
To nejlepší z jablek - vyzkoušejte neobvyklé recepty
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz