Ochutnejte pravý jablkový páj

27. 9. 2012
Ochutnejte pravý jablkový páj
Jablka jsou právě teď na podzim snadno dostupná a dosladka vyzrálá. Pokud jich máte dostatek, jistě oceníte náš recept na pravý apple pie - jablkový páj. Provoní vám byt a zachutná celé rodině.

Na těsto:

Hladká mouka 550 g Máslo 225 g Studená voda 2 lžíce Sůl 1 špetka

Na náplň:

Jablka (nejlépe Granny Smith) 5 ks Cukr přírodní 100 g Vanilkový cukr 1 balíček Hladká mouka 50 g Skořice 1 lžička Vejce (na potření těsta) 1 ks Krém karamelový (k podávání)

Z mouky, vychlazeného a na kousky nakrájeného másla a vody vypracujte těsto. Podle potřeby a savosti mouky přidejte 2 (a více) lžíce studené vody. Těsto ze začátku připomíná hrubou drobenku.

Těsto zpracovávejte rychle a studenýma rukama. Hotové pak rozdělte na dvě části, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu (možné i déle / přes noc). Po vychlazení vmačkejte jednu část těsta do kulaté koláčové formy, vypracujte zvýšený okraj.

Poklaďte jej vytvořenou náplní z omytých a oloupaných jablek nakrájených na stejnoměrné dílky. Smíchejte s přírodním a vanilkovým cukrem, moukou a skořicí.

Z druhé části těsta vytvarujte jakousi poklici, překryjte jí koláč, propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě asi 60 minut (až jablka začnou probublávat a povrch zlátnout). Koláč nechte důkladně vychladnout a teprve potom krájejte. Podávat můžete přelitý karamelovým krémem nebo ozdobený šlehačkou.

Recept je převzatý z časopisu F.O.O.D

ČTĚTE TAKÉ:
3 nejlepší štrúdly - recepty pro vás

ČTĚTE TAKÉ:
To nejlepší z jablek - vyzkoušejte neobvyklé recepty


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Měli byste využít toho, že dokážete docela snadno navázat kontakt, s kýmkoliv se dnes setkáte. Aura Venuše příjemně působí na zvýšení vaší přitažlivosti pro osoby opačného pohlaví, což vás…

Nejčtenější články