Cuketovo-kedlubnové komínky
4 porce - příprava: 35 minut
- 4 plátky hovězí roštěné
- olivový olej
- sůl a nahrubo mletý pepř
- 1 velká kedlubna
- 1 větší cuketa
- masový či zeleninový vývar
- 4 plátky mozzarelly
- 4 snítky koriandru
Plátky roštěné zprudka opečte na oleji, asi 3 až 4 minuty z každé strany. Vyjměte je z pánve, osolte a opepřete, rozpulte a udržte v teple.
Do zapékací mísy vyskládejte komínky: začněte masem, na něj dejte plátek kedlubny, mírně osolte, potom plátek cukety, opět osolte a pokračujte ještě jednou stejně. Podlijte zeleninovým nebo masovým vývarem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 20 až 25 minut, dokud nebudou kedlubny měkké.
Nakonec těsně před vyjmutím z trouby poklaďte komínky plátky mozzarelly a nechte ještě chvilku zapéct. Před podáváním ozdobte každý komínek snítkou koriandru.
Salát se špenátem, boby a provensálským kuřetem
4 porce - příprava: 20 minut
- 50 g pancetty nebo slaniny
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a 1 lžička provensálského koření
- 1 velké kuřecí prso
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- 1 lžíce sójové omáčky
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 hrst sójových bobů Edamame
- 1 hrst klíčků (například mungo)
- 150 g čerstvých špenátových listů
- 1 hrst na co nejjemnější proužky nakrouhaného červeného zelí
- čerstvě mletý pepř
Na pánvi nasucho opečte nakrájenou pancettu. Přidejte 2 lžíce oleje a osolené a provensálským kořením potřené kousky kuřecího masa a opečte je dozlatova. Jogurt prošlehejte se sójovou omáčkou, zbytkem oleje a citronovou šťávou.
Boby, klíčky a oprané a osušené špenátové listy osolte a opepřete, zlehka promíchejte a přidejte k nim zelí. Maso a slaninu, stejně jako jogurtový dresink, přidávejte do salátu těsně před podáváním, aby špenátové listy neovadaly.
Celerové koule s baby karotkou
4 porce - příprava: 40 minut
- 1 malý celer
- 4 vejce
- 150 g tvrdého nastrouhaného sýra
- několik snítek čerstvého tymiánu
- sůl a mletý pepř
- hladká mouka podle potřeby
- 1–2 lžíce mléka
- strouhanka podle potřeby
- olej na smažení
- 16 baby karotek i s natí
- 120 g másla
- 50 ml javorového sirupu
- 4 snítky tymiánu
- 1 citron
Celer oloupejte a nastrouhejte. Přidejte 2 vejce, sýr, tymián, osolte a promíchejte. Ve vlhkých dlaních uválejte kuličky a obalte je v mouce, zbylých vejcích s mlékem a ve strouhance. Smažte na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
Karotky povařte v osolené vodě. Na pánev dejte máslo, sirup a tymián. Přidejte mrkvičky a chvilku je glazírujte. Podávejte s bramborami pokapané citronovou šťávou.
Petrželkové noky s citronovým máslem
4 porce - příprava: 30 minut
- 180 g másla
- 1 citron
- sůl a pepř
- 3 velké brambory
- 1 velký pastinák
- 250 g hrubé mouky + na vál
- 1 hrst jemně nasekané petrželky
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
Máslo utřete s citronovou šťávou a dobře omytou nastrouhanou kůrou do jemného krému. Kousek kůry si nechte na ozdobení. Osolte jej a opepřete a dejte na chvilku do ledničky.
Do hrnce s vroucí osolenou vodou dejte vařit brambory ve slupce a oloupaný pastinák doměkka. Horké brambory oloupejte a i s pastinákem je nastrouhejte na vál. Osolte, přidejte mouku, část petrželky a vejce a vypracujte těsto.
Z něj tvořte nočky, zavařte je do osolené vody a vařte 5 minut. Strouhanku opražte na pánvi a citronové máslo rozpusťte. Noky na talíři posypte strouhankou i petrželkou a polijte máslem.
Tortilly s grilovanými paprikami a mletým masem
4 porce - příprava: 35 minut
- 200 g mletého hovězího masa
- špetka chilli koření
- sůl
- 4 červené papriky
- 2 tortilly
- hrst nasekaného koriandru
- 200 g nahrubo nastrouhaného čedaru
- 1 limetka nebo citron
K masu přidejte 2 lžíce studené vody, koření a sůl a propracujte ho rukama, až vznikne konzistentní pevná směs. Z ní udělejte vlhkýma rukama šišky, splácněte je a opečte z obou stran na grilovací pánvi.
Papriky podélně rozčtvrťte a opečte je také na pánvi. Stranu s „kůžičkou“ pečte tak dlouho, dokud se na ní neudělají černé puchýřky. Potom dejte papriky do mikrotenového sáčku na chvilku zapařit a po pár minutách je sloupněte z kůže.
Tortilly rozčtvrťte, na polovinu dílů rozdělte kousky mletých šišek, paprik, nasekaného koriandru i čedaru, zakapejte limetkovou nebo citronovou šťávou a přiklopte druhou polovinou. Připravené sendviče nechte zapéct v troubě pod grilem.
Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovými zrnky
4 porce - příprava: 20 minut
- 200 g uvařené dlouhozrnné rýže
- hrst listů špenátu nebo mangoldu
- 150 g cherry rajčátek
- 1 celé avokádo
- 1/2 menší salátové okurky
- 1 granátové jablko
ZÁLIVKA:
- 70 ml olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1/2 jemně nakrájené červené cibule
- 1 lžíce najemno nasekaného koriandru
- kajenský pepř podle chuti
- 1/2 lžičky cukru a sůl
Všechny suroviny na zálivku prošlehejte metlou, aby se dokonale spojily, a nechte ji stranou rozležet.
Rýži osolte a zlehka promíchejte s opranými a osušenými listy špenátu, nakrájenými rajčaty, plátky avokáda i okurky.
Granátové jablko rozpulte, lžičkou vydlabejte zrnka a vmíchejte je do salátu. Těsně před podáváním přidejte do salátu zálivku.
Pikantní masovo-sýrové kuličky na rajském lůžku
4 porce - příprava: 35 minut
- 300 g mletého drůbežího masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 vejce
- strouhanka podle potřeby
- olej na smažení
- 300 g cherry rajčátek
- 1–2 lžíce olivového oleje
- 3 jarní cibulky
- citronová šťáva podle chuti
Maso osolte, opepřete, přidejte k němu nastrouhaný sýr, nadrcený česnek, najemno nakrájenou chilli papričku a vejce a důkladně prohněťte.
Potom do směsi zvolna přidávejte strouhanku tak, aby vznikla hmota, z níž půjdou uválet kuličky, které drží tvar. Strouhanky nedávejte zbytečně moc.
Kuličky válejte v navlhčených dlaních, pak je obalujte ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran. Hotové dejte odstát na papírovou utěrku.
Rajčátka rozpulte, osolte a opečte na olivovém oleji. Smíchejte je s nakrájenými cibulkami, přendejte do misky a dochuťte citronem, pepřem a solí. Podávejte s opečenými kuličkami.
Náš TIP: Kuličky můžete místo smažení opéct v troubě: umístěte je na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Během pečení kuličky otáčejte.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.