Očista pro zimní dny

24. 2. 2014
Slovo zelenina v některých z nás budí krajně nelibé pocity. Zapomeňte na vařenou mrkev a rizoto ze závodky a připravte sobě i rodině odlehčený týden s úžasnými pochoutkami.

Cuketovo-kedlubnové komínky

4 porce - příprava: 35 minut

  • 4 plátky hovězí roštěné
  • olivový olej
  • sůl a nahrubo mletý pepř
  • 1 velká kedlubna
  • 1 větší cuketa
  • masový či zeleninový vývar
  • 4 plátky mozzarelly
  • 4 snítky koriandru

Plátky roštěné zprudka opečte na oleji, asi 3 až 4 minuty z každé strany. Vyjměte je z pánve, osolte a opepřete, rozpulte a udržte v teple.

Do zapékací mísy vyskládejte komínky: začněte masem, na něj dejte plátek kedlubny, mírně osolte, potom plátek cukety, opět osolte a pokračujte ještě jednou stejně. Podlijte zeleninovým nebo masovým vývarem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 20 až 25 minut, dokud nebudou kedlubny měkké.

Nakonec těsně před vyjmutím z trouby poklaďte komínky plátky mozzarelly a nechte ještě chvilku zapéct. Před podáváním ozdobte každý komínek snítkou koriandru.


Salát se špenátem, boby a provensálským kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 50 g pancetty nebo slaniny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a 1 lžička provensálského koření
  • 1 velké kuřecí prso
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 hrst sójových bobů Edamame
  • 1 hrst klíčků (například mungo)
  • 150 g čerstvých špenátových listů
  • 1 hrst na co nejjemnější proužky nakrouhaného červeného zelí
  • čerstvě mletý pepř

Na pánvi nasucho opečte nakrájenou pancettu. Přidejte 2 lžíce oleje a osolené a provensálským kořením potřené kousky kuřecího masa a opečte je dozlatova. Jogurt prošlehejte se sójovou omáčkou, zbytkem oleje a citronovou šťávou.

Boby, klíčky a oprané a osušené špenátové listy osolte a opepřete, zlehka promíchejte a přidejte k nim zelí. Maso a slaninu, stejně jako jogurtový dresink, přidávejte do salátu těsně před podáváním, aby špenátové listy neovadaly.


Celerové koule s baby karotkou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 1 malý celer
  • 4 vejce
  • 150 g tvrdého nastrouhaného sýra
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl a mletý pepř
  • hladká mouka podle potřeby
  • 1–2 lžíce mléka
  • strouhanka podle potřeby
  • olej na smažení
  • 16 baby karotek i s natí
  • 120 g másla
  • 50 ml javorového sirupu
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 citron

Celer oloupejte a nastrouhejte. Přidejte 2 vejce, sýr, tymián, osolte a promíchejte. Ve vlhkých dlaních uválejte kuličky a obalte je v mouce, zbylých vejcích s mlékem a ve strouhance. Smažte na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.

Karotky povařte v osolené vodě. Na pánev dejte máslo, sirup a tymián. Přidejte mrkvičky a chvilku je glazírujte. Podávejte s bramborami pokapané citronovou šťávou.


Petrželkové noky s citronovým máslem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 180 g másla
  • 1 citron
  • sůl a pepř
  • 3 velké brambory
  • 1 velký pastinák
  • 250 g hrubé mouky + na vál
  • 1 hrst jemně nasekané petrželky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky

Máslo utřete s citronovou šťávou a dobře omytou nastrouhanou kůrou do jemného krému. Kousek kůry si nechte na ozdobení. Osolte jej a opepřete a dejte na chvilku do ledničky.

Do hrnce s vroucí osolenou vodou dejte vařit brambory ve slupce a oloupaný pastinák doměkka. Horké brambory oloupejte a i s pastinákem je nastrouhejte na vál. Osolte, přidejte mouku, část petrželky a vejce a vypracujte těsto.

Z něj tvořte nočky, zavařte je do osolené vody a vařte 5 minut. Strouhanku opražte na pánvi a citronové máslo rozpusťte. Noky na talíři posypte strouhankou i petrželkou a polijte máslem.


Tortilly s grilovanými paprikami a mletým masem

4 porce - příprava: 35 minut

  • 200 g mletého hovězího masa
  • špetka chilli koření
  • sůl
  • 4 červené papriky
  • 2 tortilly
  • hrst nasekaného koriandru
  • 200 g nahrubo nastrouhaného čedaru
  • 1 limetka nebo citron

K masu přidejte 2 lžíce studené vody, koření a sůl a propracujte ho rukama, až vznikne konzistentní pevná směs. Z ní udělejte vlhkýma rukama šišky, splácněte je a opečte z obou stran na grilovací pánvi.

Papriky podélně rozčtvrťte a opečte je také na pánvi. Stranu s „kůžičkou“ pečte tak dlouho, dokud se na ní neudělají černé puchýřky. Potom dejte papriky do mikrotenového sáčku na chvilku zapařit a po pár minutách je sloupněte z kůže.

Tortilly rozčtvrťte, na polovinu dílů rozdělte kousky mletých šišek, paprik, nasekaného koriandru i čedaru, zakapejte limetkovou nebo citronovou šťávou a přiklopte druhou polovinou. Připravené sendviče nechte zapéct v troubě pod grilem.


Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovými zrnky

4 porce - příprava: 20 minut

  • 200 g uvařené dlouhozrnné rýže
  • hrst listů špenátu nebo mangoldu
  • 150 g cherry rajčátek
  • 1 celé avokádo
  • 1/2 menší salátové okurky
  • 1 granátové jablko

ZÁLIVKA:

  • 70 ml olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1/2 jemně nakrájené červené cibule
  • 1 lžíce najemno nasekaného koriandru
  • kajenský pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky cukru a sůl

Všechny suroviny na zálivku prošlehejte metlou, aby se dokonale spojily, a nechte ji stranou rozležet.

Rýži osolte a zlehka promíchejte s opranými a osušenými listy špenátu, nakrájenými rajčaty, plátky avokáda i okurky.

Granátové jablko rozpulte, lžičkou vydlabejte zrnka a vmíchejte je do salátu. Těsně před podáváním přidejte do salátu zálivku.


Pikantní masovo-sýrové kuličky na rajském lůžku

4 porce - příprava: 35 minut

  • 300 g mletého drůbežího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • olej na smažení
  • 300 g cherry rajčátek
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • 3 jarní cibulky
  • citronová šťáva podle chuti

Maso osolte, opepřete, přidejte k němu nastrouhaný sýr, nadrcený česnek, najemno nakrájenou chilli papričku a vejce a důkladně prohněťte.

Potom do směsi zvolna přidávejte strouhanku tak, aby vznikla hmota, z níž půjdou uválet kuličky, které drží tvar. Strouhanky nedávejte zbytečně moc.

Kuličky válejte v navlhčených dlaních, pak je obalujte ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran. Hotové dejte odstát na papírovou utěrku.

Rajčátka rozpulte, osolte a opečte na olivovém oleji. Smíchejte je s nakrájenými cibulkami, přendejte do misky a dochuťte citronem, pepřem a solí. Podávejte s opečenými kuličkami.

Náš TIP: Kuličky můžete místo smažení opéct v troubě: umístěte je na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Během pečení kuličky otáčejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vypadá to, že se nyní můžete dostat do situace, na kterou jste si zadělali už minulý týden. Přitom by stačilo málo, abyste se tomu obloukem vyhnuli. Pomůže vám, když se budete orientovat…

Nejčtenější články