Očistěte po zimě organismus - recepty na vitaminové bomby | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Očistěte po zimě organismus - recepty na vitaminové bomby

Ovoce, zelenina a divoké plody přírody jsou vlastně úžasné terapeutické zázraky. Čistí, regenerují a posilují organismus, zvyšují odolnost proti stresu a jsou i velmi účinnými pomocníky při nejrůznějších onemocněních. A právě o nich si povíme v dnešním článku.

Rakytník - zásobárna cenných látek

Plody rakytníku obsahují velké množství vitaminu C, A, E, F, D, K, skupiny B a rutin, tedy vitamin P. Například 1 kilogram plodů pokrývá téměř půl roční spotřebu vitaminů C a A. Dále hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Tyto cenné látky se vyskytují i v ostatních částech rostliny, nýbrž v nižší koncentraci. Sušené i čerstvé plody rakytníku léčí oční neduhy.

Rakytníkem zaženeme chmury

V rakytníku je také obsažen alkaloid hippophein, z něhož vzniká amin serotonin, který má karcinostatický (protinádorový) a antidepresivní účinek, u rostlin byl nalezen vůbec poprvé.

Čajík rakytníkový skřítek

Potřebujeme: 1 lžičku bobulí rakytníku, 1 lžíci jablečných křížal, 1 lžičku meduňky

Postup: Všechny uvedené přísady zalijeme 2 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat, pak bobule a křížaly vymačkáme a přecedíme. Hotový čaj můžeme přisladit medem.

Česnek nás omladí o několik let

Česnek výrazně posiluje imunitní reakci organismu, zvyšuje tvorbu T-lymfocytů. Jeho pravidelné užívání potlačuje hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Je úžasnou doplňkovou léčbou nachlazení, chřipky, angíny, průjmů i zánětu středního ucha. Rovněž je aktivní proti střevním parazitům. Česnek má také výrazné antioxidační vlastnosti, působí proti volným radikálům a tak pozitivně ovlivňuje nemoci srdíčka a cév a je prevencí, ale i doplňkovou léčbou rakoviny. Při jeho pravidelném užívání se snižuje hladina cholesterolu v krvi. Rovněž mírně snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny v cévách. Sirnatá sloučenina ajoen působí proti nadměrné srážlivosti krve a zabraňuje krevním destičkám ve shlukování. V neposlední řadě česnek příznivě ovlivňuje vysokou hladinu cukru v krvi a podporuje produkci glykogenu v játrech. Užívání česneku snižuje zánětlivost a bolestivost kloubů.

Klepněte pro větší obrázek

Česnek má regenerující účinky

Česnek díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Proto bychom ho měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.

Omlazující česnekové víno

Potřebujeme: 5 velkých paliček česneku, 1 litr kvalitního bílého vína, 5 lžic medu Postup: Česnek prolisujeme, zalijeme vínem a nakonec přidáme med. Vše necháme 14 dní louhovat. Poté přecedíme a užíváme 3 x denně 1 lžíci až do úplného vypotřebování.

Šípek dodá tělu vitamín C

Šípky obsahují zejména vitaminy C, skupiny B, kyselinu citrónovou a jablečnou, třísloviny a slizové látky. Šípky zmírňují krvácení, posilují imunitní systém. Pro zajímavost uvádím, že 100 gramů šípků obsahuje až 3000 mg vitaminu C. Pro porovnání jablka obsahují v tomto množství 20 mg, citrusy 60 mg, kiwi 1000 mg. Léčebné uplatnění šípků je všude tam, kde je potřeba dodat do organismu zvýšenou dávku vitaminu C. Je to například při snížené obranyschopnosti organismu, při chřipce a nachlazení, při nemocech cév, paradontóze. Snižují také lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve.

Čajík ze šípků

Drcené šípky vaříme ve vodě 10 minut a necháme 25 minut louhovat. Potom dobře přecedíme, abychom zabránili průniku nepříjemných chloupků do nápoje.

Červená řepa posiluje organismus

Tato zelenina je velmi bohatá na hořčík a draslík, proto je úžasná při nemocech srdce, krevního oběhu, vysokém krevním tlaku, ateroskleróze. Má rovněž vysoký obsah železa a mědi, což značí, že naprosto svědčí celému krevnímu systému, především u anémie až po některé formy onemocnění bílých krvinek, normalizuje sedimentaci, čistí krev a hlavně zvyšuje počet červených krvinek.

Dále obsahuje velké množství mikroprvků, jako například mangan, jód, fluór, lithium, kobalt, vanad atd. Ty ve svém komplexu rovněž podporují tvorbu krve, inzulínu, posilují oči a organismus celkově. Kvalitu této zelenině také dodávají vzácné stopové prvky jako například rubidium, lithium, cesium, kterých obsahuje taky dostatek.

Klepněte pro větší obrázek

Červená řepa nás omladí o několik let!

Tato zelenina díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Dopřávat bychom si ji měli nejméně 4 x týdně. A věřte mi, že se budete cítit skvěle!

Regenerační nápoj

Potřebujeme: 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z okurky, 1 dl šťávy z mrkve, 1 lžíci čerstvé citrónové šťávy, 1 lžičku šťávy z rakytníku Postup: Přísady smícháme a hotový koktejl popíjíme po douškách 4 x týdně.

Olivy prospějí našemu trávení

Tyto plody obsahují glyceridy kyseliny linolové, palmitové a olejové, glykosid oleuroposid, karoten, saponiny, silice a jiné látky. Olivy jsou vlastně lékem, snižují hladinu cholesterolu, reguluj krevní tlak, vypuzují žlučové kaménky, chrání srdce, upravují trávení, snižují překyselení žaludku, podporuj tvorbu žluči a napomáhají vitalitě až do vysokého věku.

Olivy a překyselený žaludek

Olivy působí zásaditě, proto jsou vhodným prostředkem při překyselenému organismu. Při těchto potížích si můžeme dopřát 14denní olivovou kúru - 2 x denně sníme 4 olivy.

Cibule posiluje játra

Tato zelenina má vysoký obsah vitaminu C, dále je bohatá na thiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin, kyselinu pantotenovou. Z vitaminů rozpustných v tucích je to beta-karoten a vitamin E. Z minerálů a stopových prvků především hořčík, draslík, fosfor, chrom, kobalt, mangan, molybden, nikl, selen, síra, sodík, vápník, železo a zinek. Cibule je také dobrým zdrojem flavonoidů a obsahuje cholin.

Cibule má antibiotické působení, zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a střevech. Střeva také účinně dezinfikuje. Dále i sekreci žluče a tvorbu pankreatických hormonů. Výborně odhleňuje a stimuluje nervový systém. Dále blahodárně působí na srdečně-cévní systém. Konzumace cibule zvyšuje chuť k jídlu, upravuje metabolismus a snižuje obsah cukru v krvi i hladinu cholesterolu.

Cibule a játra

Cibule obsahuje cholin, který chrání játra před ukládáním tuků a předchází tak jejich degenerativním změnám.

Nápoj regenerující játra

Potřebujeme: 1 lžičku šťávy z cibule, 1 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z černé ředkve, 1 lžíce citrónové šťávy Postup: Přísady smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme 2 x denně po dobu 6 týdnů.

Cibulové obklady posílí jaterní činnost

Potřebujeme: 1 velkou cibuli, 1 kostku tučného tvarohu, lněný šátek Postup: Cibuli najemno nasekáme a pak smícháme s tvarohem. Vzniklou směs rozprostřeme na šátek a ten přiložíme na oblast žlučníku a jater. Místo ovážeme potravinářskou fólií a vše necháme 2 hodiny působit. Pak omyjeme. Tento postup provádíme po dobu 10 dní.

Doporučujeme

Články odjinud