Očkovací látka proti klíšťatům se skrývá v jejich vlastních slinách

Očkovací látka proti klíšťatům se skrývá v jejich vlastních slinách

Málokoho asi kdy napadlo, že obyčejné klíště má vůbec nějaké sliny. A ještě méně lidí ví o tom, že ve slinách klíštěte se skrývá celý arzenál biologických zbraní, které mohou být využity ve prospěch i v neprospěch člověka. Záleží na jejich použití.

www.klistova-encefalitida.cz

Odborníci na sliny odvádějí užitečnou práci

I když většina lidí se o sliny klíšťat ani trochu nezajímá, naštěstí existují odborníci i na tak obskurní předmět. Výsledky jejich zkoumání mohou být v budoucnu užitečné pro miliony lidí a existuje reálná možnost, že se díky slinám klíšťat jednou budeme moci očkovat proti všem infekcím přenášeným klíšťaty najednou.

Zatímco klíště saje hostitelovu krev, vypouští do jeho kůže své vlastní sliny. Sliny jediného klíštěte obsahují široké spektrum biologicky aktivních látek, které jsou nezbytné například pro správné přisátí nebo pro přenos patogenů.

Zároveň však existují ve slinách klíštěte i látky, které po uvolnění do hostitelovy krve dokážou ovlivňovat i tak složité procesy, jako je srážení nebo naopak ředění krve, imunitní odpověď, vznik zánětu nebo tvorba nových cév.

Očkování slinami

Přestože molekuly obsažené ve slinách klíštěte jsou primárně určené k tomu, aby člověku (a jiným hostitelům) škodily a umožnily klíštěti úspěšně parazitovat, je možné je využít také v náš prospěch.

Pokud by se totiž podařilo vyvinout protilátky proti bílkovinám, díky kterým se klíště přisává nebo díky kterým přenáší infekci, bylo by možné se jediným očkováním chránit proti celému spektru infekčních nemocí přenášených klíšťaty.

Po kousnutí odolnější?

Myšlenka očkovací látky založené na bílkovinách obsažených ve slinách klíštěte je podporována skutečností, že některá zvířata mnohokrát vystavená klíštěcímu „kousnutí“ si vytvářejí protilátky, které klíšťatům dokážou úplně znemožnit sání hostitelovy krve. Stejně tak lidé, kteří se s klíšťaty setkávají poměrně často, jsou odolnější vůči přenosu všech infekcí, které klíšťata mohou přenášet.

Sliny klíšťat, jakkoli nám to může připadat zvláštní, jsou v současné době předmětem intenzivního vědeckého zkoumání. A je možné, že v budoucnu nám dají do ruky možnost, jak se chránit proti všem klíšťatům i proti nemocem, které klíšťata přenášejí.

Doporučujeme

Články odjinud