Od polévky po koláč: Svěží recepty z rajčat voní létem

30. 7. 2018
Rajčata se dají použít na tisíc způsobů. Pokud jsou čerstvá ze zahrádky, chutnají božsky. Není divu, vždyť jsou to plody z ráje...

Osvěžující letní polévka

Studená polévka přijde v horkých letních dnech k chuti každému. Připravit si ji můžete klidně i den předem.

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

400 g vyzrálých rajčat
4 plátky nakládaných kapií
400 ml pasírovaných rajčat
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci vinného octa
1 lžíci smetanového křenu
2 stroužky česneku
1 lžičku mletého pepře
1 lžičku mořské soli
10 cherry rajčátek
3 lžíce nasekané bazalky
80 g čerstvého kozího sýra
olivový olej na dochucení

POSTUP:

Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kostičky, stejně tak i kapie. Obojí vložte do vyšší mísy a přilijte pasírovaná rajčata. Vmíchejte olej a ocet, okořeňte křenem, prolisovaným česnekem a pepřem, osolte. Vše dobře promíchejte. Mísu přikryjte a směs nechte v chladu alespoň 6 hodin rozležet. Cherry rajčátka nakrájejte na čtvrtiny a rozdělte je do misek. Porce ozdobte nakrájenou bazalkou a rozdrobeným kozím sýrem. Na závěr pokapejte olivovým olejem.

Masové kuličky v pikantní omáčce

K výrazně kořeněnému masu je pikantní omáčka z čerstvých rajčat jako stvořená. Jehněčí kuličky servírujte s čerstvým pečivem a sklenkou červeného vína: Budete za hvězdu!

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

na kuličky:
1 lžíci oleje
1 větší cibuli
500 g mletého jehněčího masa
3 stroužky česneku
2 žloutky
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého pepře
2 lžíce nasekané máty
3 lžíce nakrájené petrželky
2 lžíce jogurtu
1 lžičku soli

na omáčku:
2 lžíce olivového oleje
1 cibuli
2 stroužky česneku
600 g vyzrálých rajčat
po 1 lžičce kmínu, oregana a soli
na špičku nože chilli
150 ml červeného vína
2 lžičky cukru
čerstvě mletý pepř
na dochucení a na ozdobu petrželku

POSTUP:

Cibuli nakrájejte a orestujte do zlatohněda. Dejte ji do mísy a nechte vychladnout. Do pánve přidejte olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou druhou cibuli. Po 3 minutách přidejte prolisovaný česnek, omytá a na kousky nakrájená rajčata, přisypejte koření a sůl a vařte asi 5 minut. Přilijte víno a vmíchejte cukr. Přikryjte pokličkou a duste asi 25 minut.

Do mísy s opečenou cibulí vložte maso, přidejte žloutky, prolisovaný česnek, koření, bylinky, sůl a jogurt. Dobře promíchejte. Tvořte kuličky o průměru asi 4 cm a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a kuličky pečte asi 20–25 minut. Občas je obraťte, aby byly stejnoměrně opečené. Pak je přeneste do omáčky a duste pod pokličkou ještě asi 10–15 minut, až budou zcela propečené. Na talíři ozdobte petrželkou.

Vejce zapečená v rajčatech

Po bylinkách vonící sytá večeře. Osvědčí se vám i jako chutný předkrm nebo pohoštění pro nenadálou návštěvu. Každopádně se s těmito skvěle ochucenými rajčaty blýsknete.

POTŘEBUJETE (na 4 kusy):

4 větší masitá rajčata
5 snítek bazalky
4 snítky tymiánu
2 snítky petržele
8 snítek pažitky
1 snítku rozmarýnu
1 stroužek česneku
kůru z chemicky neošetřeného citronu
4 lžičky olivového oleje
sůl
pepř
1 lžičku oleje
400 ml pasírovaných rajčat
2 lžičky cukru
1 lžičku soli
1 lžíci balzamikového octa
4 středně velká vejce

POSTUP:

Bylinky omyjte, otrhejte lístky a všechny najemno nakrájejte. Přidejte citronovou kůru, olivový olej a prolisovaný česnek. Dobře vše promíchejte, osolte a opepřete. Z omytých rajčat seřízněte vršky. Dužinu vydlabejte lžící do misky, pak ji nakrájejte najemno. Rajčata obraťte, položte je na ubrousek a nechte vykapat.

Na pánvi rozehřejte olej, vsypejte cukr a nechte ho chvíli karamelizovat. Vložte pokrájené vnitřky rajčat a přilijte pasírovaná rajčata. Ochuťte je solí a balzamikovým octem a nechte pod pokličkou asi 10 minut podusit.

Mezitím připravte plněná rajčata: Do každého plodu rozdělte po lžičce bylinkovou směs a rozetřete ji po celém vnitřku. Potom do každého rajčete vyklepněte po jednom vejci. Do zapékací misky vlijte připravenou omáčku a do ní vyskládejte rajčata naplněná bylinkami a vejci. Přiklopte je seříznutými vršky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut, podle velikosti rajčat.

Rajčatový burger

Zapomeňte na sladké bulky. Velká masitá rajčata odrůdy coeur de boeuf je plně nahradí. Vzhledem k jejich hmotnosti věřte, že jeden burger každému bohatě postačí.

POTŘEBUJETE (na 4 porce):

600 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
4 lžíce strouhanky
1 vejce
1 lžičku soli
1/2 lžičky pepře
1 lžičku drceného římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
3 lžíce nakrájené petrželky
6 lžic oleje
4 větší žampiony
1 malou cuketu
4 rajčata coeur de boeuf
4 listy salátu

POSTUP:

V míse smíchejte mleté maso, strouhanku, vejce, sůl, pepř, kmín, koriandr a petrželku. Směs nechte v chladničce 30 minut rozležet. Pak z ní vytvořte čtyři burgery a opečte je na pánvi na oleji, z každé strany 4 až 5 minut. Mezitím nakrájejte na plátky žampiony a cuketu. Obojí postupně orestujte na pánvi na 2 lžících oleje, osolte, opepřete a dejte stranou. Rajčata omyjte a rozkrojte na 3 části. Na spodní díl položte natrhaný list salátu, na něj usaďte burger a střední plátek rajčete. Na ten rozdělte plátky cukety a žampionů a přiklopte vrchní částí.

Šťavnatý koláč z rajčat

Rychlá večeře nebo pohoštění pro návštěvu. Koláč bude o to lahodnější, oč vyzrálejší rajčata na něj použijete. Pokud máte ráda pikantní kousky, přidejte do cibule i trochu chilli.

POTŘEBUJETE (na 6 porcí):

200 g hladké špaldové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1 kávovou lžičku soli
125 g tvarohu
125 ml mléka
8 lžic oleje
600 g cibule
3 stroužky česneku
3 lžičky provensálského koření
800 g vyzrálých rajčat
1 skleničku oliv plněných mandlemi
4 snítky bazalky
mouku na vyválení
čerstvý pepř na posypání

POSTUP:

Mouky prosejte a smíchejte, přidejte prášek do pečiva a sůl. Do směsi rozdrobte tvaroh, přilijte 7 lžic oleje a mléko a uhněťte těsto. Nechte ho v lednici 30 minut odpočinout. Cibuli oloupejte, přepulte ji a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte lžíci oleje, vsypejte do ní cibuli a přidejte oloupaný a prolisovaný česnek. Osolte, okořeňte provensálským kořením a asi 3 minuty restujte. Pak podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a 15 minut duste. Nechte vychladnout.

Rajčata zbavte stopek, omyjte je a nakrájejte příčně na silnější plátky. Z jedné strany je osolte. Na pomoučeném válu vyválejte z těsta obdélník o něco větší, než je velikost formy. Formu vymažte a vysypejte moukou nebo ji vyložte pečicím papírem. Přemístěte do ní těsto a vytvořte okraje. Na dno rozprostřete cibulovou směs, na ni poklaďte plátky rajčat a mezi ně vložte scezené olivy. Okořeňte čerstvě mletým pepřem. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ho 30 minut.

Rajčatový quiche

Co s tolika rajčaty v létě? Vyzkoušejte quiche nebo, chcete-li, kiš. Je lahodný teplý i studený. Poslouží jako večeře, oběd i svačina. A hlavně: Všem bude určitě chutnat!

POTŘEBUJETE (na 6 porcí):

220 g celozrnné jemně mleté mouky
1/2 lžičky soli
100 g másla
1 žloutek
3 vejce
6 lžic studené vody
125 g slaniny
1 cibuli
1 kelímek smetany ke šlehání
150 g eidamu
1/2 lžičky sušené bazalky
1/2 lžičky sušeného tymiánu
 1/2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř podle chuti
3–4 vejcovitá rajčata

POSTUP:

Do proseté mouky vmíchejte sůl. Přidejte nastrouhané ztuhlé máslo, vodu a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi 1/2 hodiny v lednici. Na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte k ní cibuli nakrájenou najemno a osmahněte ji na oleji, až trochu zezlátne. V misce rozšlehejte vejce, přimíchejte smetanu, nastrouhaný sýr, koření a sůl.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále do příslušného tvaru o něco většího, než je forma. Vložte ho do ní a vypracujte okraje. Korpus předpečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Cibulovo-slaninovou směs rozprostřete rovnoměrně na korpus a zalijte ji vaječnou hmotou. Povrch poklaďte na plátky nakrájenými rajčaty. Pro zajímavější barvu i chuť je můžete posypat i lístky tymiánu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.

 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Začátek týdne nezačnete zrovna šťastně, ale můžete si za to sami. Dáváte si za cíl až nedosažitelné úkoly. Trošku si povolte opratě, protože jste na sebe přísnější než kdejaký šéf. Dívejte…

Nejčtenější články

Doporučujeme